Nokia N95 poslouží i jako vodováha (S60 3rd)

Další symbianová aplikace, díky které N95 nezůstává pouze nástrojem na volání. Zjistěte, jestli váš stůl stojí rovně.

Amatérští vývojáři doslova blázní z vestavěného akcelerometru u Nokií N95, N95 8GB a N82, a přicházejí s čím dál šílenějšími prográmky, které přítomnosti tohoto čidla v telefonu využívají. Vzpomeňte třeba na aplikaci pro Symbian S60 RotateMe, díky které Nokia N95 už dávno před uvedením nového firmwaru mohla zobrazovat obsah displeje i na šířku, a to pouhým otočením telefonu do příslušné polohy.

Rovnou, tady rovnou

Od stejného autora pochází utilita Nokmote, jejíž uvedení je hlášeno na konec prosince a díky níž bude možné pouhým pohybem ve vzduchu ovládat celé menu a některé vestavěné funkce. Naposled se na blogu SymbianWorld objevila aplikace polského původu nazvaná pyPoziomica, která využívá interního akcelerometru k určení odchylky od vodorovné polohy – poslouží tedy jako improvizovaná vodováha.

Klepněte pro větší obrázek

Prostředí aplikace je velmi jednoduché, na výšku displeje se na černém pozadí nachází zelená osa, rozdělená na 8 částí. Po ose projíždí malý červený kruh imitující bublinku vzduchu u skutečné vodováhy, který v okamžiku dosažení rovnovážné polohy zezelená. Nakolik je citlivost čidla přesná, ukazuje fakt, že i v případě mírného naklonění od rovnovážné polohy je tečka stále ještě zelená, takže na nějaké opravdu přesné měření se raději nespoléhejte. Pro orientační určení vodorovnosti ale aplikace postačuje, my v redakci ji určitě využijeme při fotografování displejů telefonů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Po dosažení rovnováhy tečka zezelená

Na ose bohužel chybí vyznačení měřítka, jednotlivé dílky nejsou nijak popsány, ale odhadem každý z nich znamená odchylku dalších 15 stupňů od středu osy. To znamená, že aplikací pyPoziomica můžete změřit odchylky ±45, ±30, ±15 a ±0 stupňů. Testování probíhalo s Nokií N95 8GB, u které pro přikládání k rovině měřené plochy doporučuji boční hranu vysunutého displeje. Na spodní straně telefonu by totiž měření mohl zkreslit nedokonale přiléhající kryt baterie nebo nerovnosti v okolí čočky fotoaparátu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředí utility je v polštině

Mobilní vodováha nemá žádná složitá nastavení, jediné, co můžete změnit po stisknutí levého kontextového tlačítka je tzv. „kierunek“ (jelikož nevládnu polským jazykem, na přesný výraz v češtině si počkám až od někoho znalého v diskuzi). Po změně kierunku se tečka na ose začne chovat jako u libel, které jako ukazatel používají látku větší hustoty než je obsažená kapalina, tzn. kulička putuje přesně na opačnou stranu než by šla bublina vzduchu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Instalace: nejprve instalujte podpůrnou aplikaci Python, až poté vodováhu pyPoziomica

Jak se zdá, některé chytré telefony nám postupem času zastoupí spoustu užitečného domácího nářadí a pomocníků. Mobilní vodováhu pro Nokie N95, N95 8GB a N82 můžete zdarma stáhnout zde. V instalačním balíku se nacházejí dva soubory: PythonForS60 a pyPoziomica. Nejdříve instalujte první jmenovaný, až poté samotnou aplikaci.

Diskuze (42) Další článek: GoClever 3550A: úplně nejlevnější navigace (test)

Témata článku: Nokia, , , , Nokia N95, Nokia N95 8GB, Mírné naklonění, BBB, Stisknutí levého, Jak, Kapalina, Python, Vodováha