Nokia N95 s klávesnicí předčí komunikátor

Diskuze čtenářů k článku

Matus  |  08. 12. 2007 05:15

Uz skoro 2 mesiace zhanam na Slovensku tuto klavesnicu a je to hroza.
Oslovil som asi 15-20 roznych predajcov a vsade mi povedali, ze termin dodania je v nedohladne, prip. ze uz nebude vobec.
Hlavne, ze ju maju stale v ponuke na oficialnej stranke Nokia. Ako za sociku :(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
19. 02. 2019 20:28

Já jsem si kvůli koupi vzal půjčku od Ammado z https://www.ammadopujcky.cz... a vyšla mě dost levně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Aichberg  |  03. 09. 2007 14:48

pisatel clanku zjevne presne vi, kdy mu prijde e-mail, tedy presne vi, kdy si va sebou brat klavesnici a kdy ne. A co vydrz ? Stale zapnuty BT ?.. neverim, ze je stejna, jako kdyz pisu na komunikatoru.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Daniel Aichberg  |  03. 09. 2007 14:45

to uz jsem jednou zazil, infra klavesnici a Palm, proto jsem presel na komunikator.
Jiz nikdy dve zarizeni !!!
Uz jste zkousel psat takhle v jedoucim vlaku ? Na koleni, v Buse ? Hodne stesti !!
Clanek je nesmysl.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mmarek26  |  26. 08. 2007 00:40

je to o prioritach. Ja rad odbydu prac veci a mam rad volno bez neustaleho se hrani z mobilem, gps, mp3 player.
min tyden jsem byl v nejakem novem meste - oxfordu a radsej jsem si do tel ani nechtel nahravat mapu, nebo pres web to nejak stahovat, ikdyz cest je hodne - od mapy.cz, pres maps.google.com po ty nejruznejsi navigace. Porad mi prijde lepsi si kupit za 100,- Kc skladanou mapu pres 2 A4 a muzu koukat na cele mesto, nevybije se mi baterka, pokud mi pocas navigace na mobilu nekdo zavola, tak super ze se mi vypne mapa, nebo se mi to nejspis bude sekat. Naucte se mladickove neco o opravdove efektivnosti. Neni to jen o tom mit vse pekne elektronicke. Take nechapem stesky ze musi tahat E90 z batuzku, nebo brasny. No tak si poridim pouzdro na opasek.
Uznavam ze E90 neni nejmensi, ale pokud ji OPRAVDU potrebuji, tak mi to nebude vadit, kdyz jsi si v SOB vemu na kolo (pri cyklo vyletu mi nevadi, ze je na chrbte v batohu), nebo tak.
Kdo si poridi ne zrovna levnu a pritom detinsky omalovankouvou N95, tak te efektivni prace asi moc nenadela, tak at si nadava na E90 - ma svuj uhel pohlehu a E90 nepotrebuje.
Dalsi veci je samotna N95 - co jsem se s nim hral pul hodku v Nokia Shopu na Flore, tak je to desny omalovankovy telefon, ikdyz asi nabuseny, ale podle vsech diskuzi nic moc.
Nicmene co na to E90? Tolik obdivovana rychlost z S80 se vytratila, je o obyc S60 a to je taky onicem.
Sam jsem pouzival 3roky n3650, vyhovovala by az na exoticky vzhled a malo RAMKY. Ted mam n70 a je to z louze do blata, nejdou mi MMS, RAMky ma sice vic, ale i vetsi naroky, takze jsem na to jen o trosku lepe. Co jsi mam dalsi koupit? Uvazuji na E65, je rychle v cistem stavu,otazka co dela po zaplneneni cca 2000SMS, co kdyz si tam nasypem hlavicky stovek e-mailu (n3650 z tym zvladala pracovat - N70 nefuguje vestaveny e-mail klient, kdyz mam SMS na karte)
Vsechny Win mobily maji nespravne integrovanou fci kontaktu - skuste tam ulozit treba 3mobilni cisla - mam spoustu znamych co maji treba 2-3mobily (souk, prac, zahranicny - mam spoustu znamych v PHA co jsou ze SK a naopak a i v jinych krajinach, takze maji treba i 2pevne linky "domu", nebo do prace - kancl, recepce atd.
Takze cekam na nejaky mobularni mobil, jednoduchy, rychly, spolehlivy (sw+hw), plne zalohovatelny nejako polopaskvily cez ty ruzne Sync..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2007 21:31

Dle meho nazoru je to skutecne lepsi reseni. Ackoliv skutecne N95 neobdivuji, za cenu E90 si muzete koupit do N95 celou sadu baterek. Navic se n95 da bezne koupit.
Muj kompletni nazor (jako uzivatele 9500) muzete najit tady: http://www.bazhar.cz/firmy/nokia/proc-nekupovat-nokia-e90
E90 me zklamala.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
pajusha  |  25. 08. 2007 17:44

to je jak kdyby E90 neměla 3mp foťák, netočila kvalitní video, neměla MP3, filmy, atd.
To je jak srovnávat dvě jiný auta. Nechápu jak to můžete porovnat. Navíc když ta ext. klávesnice nemá češtinu. To už je fakt výsměch. Posílat pracovní emaily bez háčků a čárek se snad ani nesmí!
Takové články snad ani nepište a radši nepište vůbec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PetrN  |  25. 08. 2007 19:52

ty jsi ale brebta, co ze se nesmi? ja dostavam denne 100 firemnich mailu a z toho desetina je s diakritikou, tak co s tim udelame? Urcite existuji velke firmy kde to bude vyzadovano, ale to je mensina.
Co se tyka vybavy, proc by se nekdo zajimal o to jestli je to 3MPX nebo 5MPX? rade lidi staci ze tam je a je kvalitni.A N95 neumi MP3 a filmy? Uz prosimte nepis nebo nejlepe nepis vubec

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Slonik  |  25. 08. 2007 16:35

I přesto myslím, že zůstanu ještě nějakou dobu u E61. QWERTY(Z) klávesnice je vcelku návyková věc, ale bez diakritiky je alespoň pro mě k ničemu (dost často jsem nucen psát v terénu docela dlouhé zápisy, které se bez diakritiky neobejdou). Rozevírací komunikátory mi přijdou zbytečně velké. Byl jsem vždy trošku zaujatý proti Nokiím, ale nemohu si pomoct, zatím jsem nenašel vhodnější alternativu ke zmíněné E61. (pro rýpaly - rozlišení displeje mi postačuje, foťák a rádio nepotřebuji).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PetrN  |  25. 08. 2007 16:09

Zdravim p. Polesneho a dekuji za clanek.
Opravdu nechapu ty kecy nekterych prispevovatelu o tom, jestli to sem patri, jestli je NOKIA dobra nebo spatna a podobne.
Tedy pochopil bych to, pokud by se jednalo o placeny web a nekdo by za svoje penize cekal vice informaci o sve znacce nebo svej pristroji, ale kdyz vam to nevyhovuje, prectete si jiny web a neplytvejte energii ta kritizovani nekoho, kdo mel chut a cas sepsat zkusenosti, ktere se mohou rade lidi hodit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kolemjdouci  |  25. 08. 2007 17:13

souhlas, zdravim autora a dekuju za clanek! a proc dekuju? protoze mam n95 a zajmaji me jakekoli postrehy a vychytavky lidi kteri ji maji take!a misto toho tady ctu ty hnusy co tu ti nekteri zamindrakovani chudaci pisou!ctu forum abych se neco dozvedel o danem tematu a ne abych plival na ten ci onen pristroj(samozrejmne neco jineho je konkretni negativni zkusenost!!)a jestli si nekdo koupi n95 pro machrovani, tak proc ne?kdyz na to ma...ja ji mam treba pro foceni(smirim se s kvalitou,na dovolenou mam fotak) dale na wi-fi,jako mp3+bezdratove sluchatka(supoer vec) sem tam i navigaci,ale jen sem tam,na filmy....proste myslim si ze ji vyuzivam plnohodnotne!!a jestli nekdo ne jeho vec!!jinak tady nikdo jeste nezminil ze n95 jde pripojit k tv,tim chci rict ze v tomto pripade je asi nejvetsi vyhoda bluetooth klavesnice(teda pro mne) protoze sedet prikrceny kousek od tv je nic moc!!takze pro lidi kteri uvazuji o klavesnici(ja o ni premyslel dlouho protoze cena je dost vysoka(opet,aspon pro mne!)takze mnoha lidem by tady ve foru pomohly nejake zkusenosti ale na to vetsina tech ubozaku co tu pisou nesmyslne kritiky nezbyva cas oni tady musi vyresit kdo je vetsi borec...ubohe..jinak baterka jak uz vsichni vime je bohuzel uboha, ale me to vubec nevadi, protoze mam nabijecku v aute,doma a i u notasu...a zas tak casto bez pristupu energie nejsem takze-no problem..a kdo rika ze takove clanky,nebo n95 je naprd tak keca,protoze uz z nazvu je jasne ze se jedna o n95,takze pokud bych ji nesnasel a byl by to pro mne krap jak nekteri pisou tak bych to ani necetl!!!ale tito ubozaci to naopak vyhledavaji,protoze vi ze se tady s normalnima lidma kteri maji usudek muzou pohadat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  25. 08. 2007 21:09

Upřímně - Nokia N95 je možná skvěle vybavená (baterku pomíjím, o tom se kecá všude), ale vy jste nejspíš jeden z mála lidí, kteří ji vlastní opravdu kvůli jejím funkcím a ne, jak to myslel autor jednoho článku výš, jen na machrování. Spousta lidí si ji prostě na machrování koupí a těch je mi opravdu líto... Vy jste si ji koupil nejspíš už smířen s tím, co umí a co neumí, ale oni si ji prostě pověsí na krk a maximálně píšou SMS a fotí fotky velikosti VGA (aby se jich tam víc vešlo). Myslíte si, že tito lidé jsou rozumní?
Mimochodem, přispívám k jednomu z českých mobilních serverů a nelíbí se mi reakce typu "to je slabej článek, zrušte web", ale jen proto, že je většina lidí takových, že si nevšimne čárky nad "á" a hned na to musí reagovat obdobně. Nemůžete jim to mít za zlé, už se tak narodili a vy je nezměníte...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
kolemjdouci  |  25. 08. 2007 21:44

jsem rad ze jste pochopil o co mi tim slo!uprimne jsem myslel ze se na muj prispevek chytne vice lidi,ale to jejedno...ano mam n95 protoze ma hodne funkci a troufam si rict ze vyuzivam skoro vsechny..o slabinach nema cenu diskutovat(baterie,konstrukce-ikdyz ja ji mam dobrou a doufam ze dlouho budu mit.ja za ni dal 17klacku a jeste ted se divim ze jsem to dal,ne ze bych mel hluboko do kapsy ale je to proste hodne penez..ale me predstavy splnila..hold jsem od toho necekal tak jak ostatni, ze to bude fotit jak nejaky specialni fotak atd..a k tem co to nosi na krku a pisi jen sms,tem se tise smeju a rikam si ze jsou ochuzeni o to co ta masinka umi...protoze jedna vec je neco mit a druha umet to i pouzivat...ja osobne jsem si na to koupil super kryt at se mi nepodre a nerad se sni chlubim..ikdyz se najdou znami typu:ty jo ty mas n95?jaka je...bla bla..ale machrovat s tim,proc?
jinak ja jsem rad za kazdy clanek co me zajma.a ty ktere me nezajmaji tak proste nectu(logicky)
za chyby ktere popripade mam se omlouvam, a proc pisu bez diakritiky?mam anglicky laptop(notas) a tam neni ceska qwerty...a nevadi mi to...ve firme nepotrebuju diakritiku...a pro psani znamym uz vubec ne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yuki86  |  25. 08. 2007 12:14

koupil jsem si klavesnici k n73 ale po chvili jsem ji prestal pouzivat prave kvuli tomu ze je to druhe zarizeni, navic pri psani musi byt na pevne podlozce.. pise se na ni paradne jen je to velice neprakticke

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
oranje  |  25. 08. 2007 11:51

Nezvyknem casto prispievat do diskusii, skor si ich pravezne iba citam a nadobudam zaujimave poznatky a nazory od inych citatelov. Mal som vsak pocit, ze tento clanok nebol dostatocne doceneny a tak by som rad vyjadril podporu autorovi, ktory prisiel s niecim zaujimavym, hodnym zamyslenia a najmä prijemnym citanim. Oba telefony patria azda k najdiskutovanejsim v tejto dobe a preto polemika smerovana ku klavesnici nie je nezaujimava. Zaroven som oba zo spominanych telefonov vlastnil a ako clovek s vycibrenym prstokladom a schopnostou bleskurychleho zadavania textu viem pochopit dilemu pana Polesneho. V ankete som hlasoval za N95 + klavesnica. Neviem preco, no pride mi to ako velmi sympaticke riesenie. Treba vsak suhlasit s tym, ze bateria na N95 je viac nez najkatastrofalnejsia. Avsak s nahradnou bateriou, resp. autonabijackou by riesenie mohlo byt zaujimave. Kde je vola, tam je cesta. Dakujem a pekny den!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ferda  |  25. 08. 2007 17:49

Snažil jsem se tvůj příspěvek dočíst, ale po dvou řádcích mě už z těch cizích slov začala bolet hlava. Nejspíš píšeš z N95+BT klávesnice, že nepíšeš s diakritikou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Versicht  |  25. 08. 2007 10:55

Mobilmania se změnila na blog!
Tenhle článek je váš názor, upřímně mě nezajímá co raději nosíte po kapsách za zařízení, ale to jaké jsou praktické klady a zápory toho či toho řešení. Tenhle "článek"by se hodil právě tak na blog welldone. A můj názor? Opravdu nepochopím lidi kteří si koupí N95, na práci jsou daleko lepší přístroje a na zábavu je to až příliš drahé (pro hlupáky, kteří nemají normální argumenty: ano, mám dostatečný příjem na koupi N95). Je to nejvybavenější mobil, ovšem cena je zbytečně vysoká a tak je to tel spíše pro parádu, který mohou vychvalovat jen pozéři, kteří ani neví co je gprs, puberťáci co o něm sní jak by si na něm natáčeli třídní na video a lidé jako autor, kteří jej využívají k práci a to buď proto že jim funkcemi dostačuje chabé řešení kancelářské práce, nebo proto že nemají zkušenosti s jiným zařízením.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Navi  |  25. 08. 2007 12:51

Já zas nechápu většinu těch co sem píšou.
1) Že je to článek spíše do blogu? No a co? Vždyť to autor na začátku i píše, že je to jeho názro. A když jeho názor slyšet nechcete, tak si to přeci nečtěte a pak tu nerozepisujte sáhodlouhý keci o tom jak je to blbej článek o ještě blbjejšim telefonu. Nehledě na to, že autor napsal i klady i zápory obou řešení. Bůh ví jestli ste to vůbec četl než jste napsal tuhle snůšku rádoby intelektuálních keců.
2) "Opravdu nepochopím lidi kteří si koupí N95" Ježiš. To ale přeci ani nemusíte. Prostě někomu vyhovuje tohle a někomu zas támhleto. A vaše soudy o tom co za lidi si tento telefon koupí si radši nechte pro sebe. Naváží se snad někdo do vás kůli tomu co máte za telefon? NE! Protože je to každýmu jedno. Kupte si co Vám vyhovuje a nediktujte ostatním co si maj koupit a co ne.
Tenhle článek patří většině místních přispěvovatelů. Bohužel
Jednou za čas se podívám do komentářů a vždy to dopadne ůplně stejně. Odcházím znechucen z velikosti lidské demence, tuposti a hlavně závisti.
Takže jsem zase na nějakou dobu vyléčen od toho aby mě napadlo sem nakouknout.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Versicht  |  25. 08. 2007 13:57

Jestli jste si ráčil povšimnout, svůj názor na N95 jsem uvedl slovy "A můj názor:". Jedná se o můj názor a od toho tu je diskuze pod články. Proč mi vadí obsah tohoto článku. Jednoduše proto že takovýto článek očekávám od lidí jako je právě pan Hulán apod. Mobilmanii jsem vždy považoval za odborný "časopis", tyhle články jej ale degradují na blog.
Osobně je mi jedno s čím si kdo volá, pouze mě štve zaslepenost lidí a to v jakémkoliv oboru. Pokud někdo koupí N95 jen pro to že je to "fakt cool" tak je to u mě hlupák a nepochopím ho, i když uznávám že si své peníze může házet třeba do kanálu.
Mamli však reagovat na vaše reakce:
"nerozepisujte sáhodlouhý keci o tom jak je to blbej článek o ještě blbjejšim telefonu" > neřekl jsem že článek je špatný, jen že se sem nehodí. N95 je dobrý stroj, jen mi vadí cena a většina lidí co si jej koupí jen pro to že je to COOL
"Naváží se snad někdo do vás kůli tomu co máte za telefon? NE! Protože je to každýmu jedno." > mě je zase jedno jak zadává texty autor, každý si nakonec zvolí své řešení
"Odcházím znechucen z velikosti lidské demence, tuposti a hlavně závisti." > to jsme na tom stejně, až na to že jsem se snažil mluvit k tématu článku, což vy ne, tupost komentovat nebudu a závistí opravdu netrpím.
Chceteli se mi odpovědět, tak pište na versicht@seznam.cz Takováhle debata pod článkem je pod mou úrověn a zjevně i pod vaši.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
čtenář  |  30. 08. 2007 06:19

souhlasím s Navi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
ex-šéfredaktor Živě.cz | 25. 08. 2007 13:07

Ano, tento článek je "blogerský" a nadpis jsem vytvořil lehce provokativní, ve stylu názorů na blogu RH. Na styl článku upozorňuji hned v prvním odstavci. Pokud Vás moje názory nezajímají, nemusel jste číst dál.
Před N95 jsem delší dobu využíval SE P990i, MDA Vario, Nokii 9300i, E61, chvíli také HTC P4350 a v minulosti ještě celou řadu dalších přístrojů. Zkušeností mám dostatek napříč všemi dostupnými platformami, přesto dobrovolně ještě chvíli zůstanu u N95. Možná také proto, že nabídne i kvalitní foťák, přehrávač hudby se standardním konektorem, kvalitní navigaci do auta, rychlé datové přenosy včetně Wi-Fi a platformu, pro kterou existuje hromada softwaru. Telefon nevyužívám je pro práci, ale když už na to přijde, s přídavnou klávesnicí odbydu pracovní věci mnohem rychleji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Versicht  |  25. 08. 2007 14:09

Jistě, věřím tomu že vám N95 plně vyhovuje, bohužel jsem přesvědčen že lidí jako vy je poměrně málo. Jako člověk který několi desítek N95 prodal můžu říct že spousta (většina) lidí si jí kupuje jen proto že to je "ta poslední nokie".
Článek je "alá blog", pouze mi nesedí zde na Mobilmanii. RH je kapitola sama pro sebe a nemyslím že by se něco v jeho stylu názorů (nemyslím tech odborných) hodilo sem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  25. 08. 2007 15:14

Nezbývá než souhlasit, že si ji lidé často kupují jako machýrku - image lakýrku že na to mají, aniž by kdy využili všech funkcí. Podobně jako luxusní terénní vozy na 10 metrovou polňačku a nabušené notebooky na psaní ve Wordu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Wojda  |  26. 08. 2007 19:29

No já bych si například tento telefon koupil. Určitě ale ne proto abych se s ní mohl vytahovat a ukazovat svoji finanční stránku a nebo finanční stránku svých rodičů. A musím se přiznat že bych si ji nekoupil ani kvůli kancelářským funkcím, jelikož teď nastupuji na střední školu, tudíž bych je zatím asi moc nevyužil. Hlavní pointou by pro mě byla především multimediální výbava. 5 MPx fotoaparát je zatím raritou (i když ne nadlouho s nastupujícím SEK850i) a také grafický akcelerátor by u mě využití dozajista našel. A to nemluvím o přehrávači muziky videa a rádio, které ovšem nabízí kdejaký levný telefon. Ale hlavním motivem by byl operační systém. Prostě si myslím že není špatné vlastnit špičkově vybavený smartphone, pokud ho využijete, ale kupovat si to jako "chlubítko" je prostě pitomost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
twain  |  25. 08. 2007 16:52

Zdravím!
Chtěl bych se zeptat (i kdyz to neni úplně k tématu), jestli neni lepší pro práci někdo z trojice Samsung i600, Nokia E61i nebo HTC Vox, případně který z nich byste vybral. Jde mi hlavně o kvalitu klávesnice, rychlost přístroje a celkový dojem.
Díky!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zdenek  |  25. 08. 2007 18:42

Zdravím, přesně stejný problém momentálně řeším taky. Zatím o malinko vede E61i a jako alternativa HTC Herald, nicméně i600 mne silně láká. Má někdo relevantní zkušenost ??? Děkuji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Versicht  |  26. 08. 2007 16:19

Volil jsem stejně, nakonec vyhrála E61. Klavesy jsou větší a zadávání českých znaků je poměrně rychlé a pohodlné. HTC jsem měl v ruce asi jen půl hodiny, tak nemůžu soudit, psalo se mi nejistě kvůli malému zdvihu (otázka zvyku), opět mi ale vadila nulová podpora češtiny.
Na všech třech se dá psát jednou rukou (u voxe myslím v zavřeném stavu)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ferda  |  25. 08. 2007 17:47

"ve stylu názorů na blogu RH" - proč se chcete opičit po někom, na koho ani náhodou nemáte? To je pro vás blog RH taková modla?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2007 19:02

Externí klávesnice je dvousečná zbraň.
Na jednu stranu se na ní píše velice slušně, pokud ji člověk má u sebe, na druhou stranu ... většinou ji člověk u sebe prostě nemá a pomalu ťuká pomocí T9. Telefon co má QWERTY klávesnici integrovanou nemá konkurenci v tom, že tu klávesnici prostě nemohu zapomenout nebo si ji nevzít. Mám ji pořád u sebe. Je to osobní pohled, ale v praxi je *cokoliv* s integrovanou QWERTY klávesnicí lepší než libovolné zařízení bez ní.
Nehledě na to, že klávesnice na mnou používaném HTC TyTN je výborná, a jeho nástupce (HTC Kaiser) bude ještě mnohem lepší, díky náklonu to bude spíše připomínat 180g mikro-notebook.
Osobně bych už do kombinace telefon bez klávesnice a bez dotykáče + externí QWERTY nešel.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2007 19:05

Mimochodem, poměrně dobře se píše i na softwarové fullscreen klávesnici, doporučuji to někdy vyzkoušet:
http://radekhulan.cz/img/iwf/interwrite_fullscreen_3.png

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Versicht  |  26. 08. 2007 16:14

FS klávesnice je zajímavé řešení, ale znám spoustu lidí kterým vadí že neklade fyzický odpor při psaní a nemůžou si na ní zvyknout. Ovšem možnost upravit si vzhled to vynahrazuje...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krabicka3  |  26. 08. 2007 00:57

"Je to osobní pohled, ale v praxi je *cokoliv* s integrovanou QWERTY klávesnicí lepší než libovolné zařízení bez ní."
Osobne souhlasim jenom bych mozna slovo "lepsi" nahradil "pouzitelnejsi pro praci". Jenom jako priklad uvedu to, ze treba E-TEN X500+ je lepsi nez HTC Vox.
Jinak jsem si hral i s TyTNem i s Kaisrem a klavesnice u obou mi prisly pomerne stejne (obe super). Akorat mi vadilo u obou velmi silne podsvetlni klaves.
btw dalsi pristroj, ktery ma super klavesnici je HTC Shift, ale to je trochu jine zarizeni. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yoky  |  26. 08. 2007 10:59

Vážený pane.
1. To že nepochopíte jak si někdo může koupit takový telefon je jen čistě Váš problém.
2. Nazývat někoho, kdo si něco koupí, názvy jež v ve svém článku uvádíte svědčí o Vaší nízké schopnosti komunikace-bez urážek prostě Vám to nejde, že? Přes net je to opravdu hrdinství.
3. Váš názor spíše zavdává spíše názoru, že závist nad tím, že si někdo může něco koupit a vy ne svědčí o určité Vámi nepřekonatelné možná až chorobné závisti ???
4. Zamyslete se na sebou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Versicht  |  26. 08. 2007 15:08

??? přečtěte si diskuzi ještě jednou

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lucky_Luke  |  25. 08. 2007 10:45

Já mám už druhý týden E90 a nemůžu si ji vynachválit. Jako druhý telefon používám (teď nepoužívám, protože si pořád hraju s E90) Samsung X820, takže když je náhodou kapsa malá, vklouzne tam slimík. N95 mě nepřesvědčila kvalitou zpracování a výdrží baterky... Navíc dokupovat si externí klávesnici, nabíjet ji... to není all-in-one řešení... to už můžu rovnou mít všechno externí: foťák, PMP (portable media player), gps, klávesnici, mobil, tablet s wifi a pěkný nedigitální papírový diář... a můžu to všechno všude vozit pěkně v nějákém kufru od Samsonite... Tomu říkám mobilita, pánové. U mě vede E90!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
EviL2k  |  25. 08. 2007 10:38

proč všichni kritizují článek, Nokiu N95 a vlastně všechno o čem se tady mluví, když pak hlasují v anketě pro N95 s klávesnicí?
jinak můj názor je že to není špatnej nápad, a mít tu klávesnici, určitě bych ji na svojem telefonu využil..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
file12  |  25. 08. 2007 10:37

nechápu proč řešíte že tu ten článek je...lepší než kdyby tu nebyl žádnej a když se vám mobilmanie nelíbí tak sem nelezte...a jestli je lepší n95 s klávesnicí bo e90 je na každym...pravda je že když nechci tak tu klávesnici sebou nemam...ale velkej mobil jako velkej mobil...co e týče výdrže tak o tom se ví že stojí za nic

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  25. 08. 2007 09:09

ja nevěděl že má N95 tak velkej displej jak E90 :D....zas tu někdo dělá reklamu N95

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Atlis  |  25. 08. 2007 09:37

Pan Polesny, snad nas nechcete presvedcit, ze N95 s SU-8W su za rovnaku cenu lepsie, ako E90... Sam ste si odpovedali na to, ze je to nepouzitelne riesenie - nema diakritiku a 320x240 ku 800x352 je jednoducho smiesne porovnavat. No a dodajme tych nenapadnych par cm naviac a 100g a odpoved je jasna. Do tejto kombinacie by siel len idiot.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ferda  |  25. 08. 2007 10:45

Souhlasim, jenom blazen by s sebou tahal mobil a klavesnici, v kazde kapse jedno... Redaktor by se mel nad sebou zamyslet, az se vyspi...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
ex-šéfredaktor Živě.cz | 25. 08. 2007 12:57

Hned v úvodu jsem psal, že jde o osobní názor na základě zkušeností. Váš názor Vám neberu, ale měl jsem možnost krátce využívat Nokii E90 a rád jsem se vrátil ke kombinaci N95 + klávesnice z důvodů, které jsem uvedl v článku. Stačí se zamyslet, kolikrát uživatel opravdu potřebuje vnitřní klávesnici na E90. Většina drobností se dá odbavit na malé klávesnici, ale tu velkou musíte přesto tahat neustále s sebou. Když už ji použijete, je to většinou psaní na delší dobu. Já sice ztratím pár vteřin času než vytáhnu klávesnici z tašky nebo batohu, ale text napíši mnohem rychleji. Po ruce mám jen subtilní telefon v porovnání s E90.
Mrzí mě absence češtiny, ale v e-mailové komunikaci a při instant messagingu se bez ní dá obejít. Větší displej nabídne bezesporu větší komfort, ale ten pořádně využijete jen při prohlížení webu. Při psaní nebo čtení e-mailů je kratší řádek možná i výhodou - lépe se čte. Pro mé potřeby je větší komfort při psaní s klávesnici SU-8W důležitější než větší displej u E90. Ale znovu opakuji, že jde o můj osobní názor, se kterým můžete nesouhlasit.
Mimochodem, v anketě zatím vede kombinace Nokie N95 s klávesnicí. On to možná až takový nesmysl nebude...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ferda  |  25. 08. 2007 17:44

Musel bych se stydět, kdybych svým obchodním partnerům napsal e-mail bez diakritiky. To si může dovolit snad jen nějaký student.
Píšete, že ztratíte jen několik vteřin, než vytáhnete klávesnici z tašky nebo batohu. To mám ale kvůli té klávesnici nosit batoh nebo igelitku? Ne, děkuji. Raději mám v E90 vše v jednom.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krabicka3  |  26. 08. 2007 00:43

"Musel bych se stydět, kdybych svým obchodním partnerům napsal e-mail bez diakritiky. To si může dovolit snad jen nějaký student."
I me se zda E90 jako daleko pouzitelnejsi reseni, nicmene s timhle co jsi napsal nesouhlasim. Je pravda, ze obchodnimu partnerovi z vlastni iniciativy taky napisu mail s diakritikou, ale zase spousta tech mailu mi prijde bez diakritiky, tak na ne odpovim taky bez diakritiky, pro hodne lidi je to rychlejsi a pohodlnejsi, protoze jsou zvykli z davnych dob, kdy se na tu diakritiku moc nehralo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Atlis  |  25. 08. 2007 20:20

Ale no tak. anketu vedie N95 preto, ze ju 99 percent ludi hlasujucich nedrzalo v ruke. N95 aj E90 som si vyskusal, dlhodobo som pouzival 9300i a teraz E70. E90 by som za E70 vymenil snad len kvoli displeju. Ano, je vybavenejsia, ma lepsi fotak, HW, ale to su veci, za ktorych tych 15tis naviac nestoji. E70 je relativne mala, ma dve klavesnice, pise s diakritikou a pise sa na nej velmi rychlo, s LD-3W vydrzia navigovat do 7 hodin na jedno nabitie. Na momentky mi fotak staci, na velke fotenie mam zrkadlovku, 3G mi na maily staci, za volantom na nejake velke internetovanie cas nemam, doma mam dsl, v praci tiez. Ano, je to osobnych prioritach, no N95 so SU-8W je jednoducho blbost ako velke PDA s externou klavesnicou, Ultrakompaktnym fotakom a GSM modulom. priliz vela veci, radsej to mat v jednom...
Docela vsak pochopim niekoho, komu sa ta BT klavesnica doma povaluje a uvazuje o nejakom pracovnom nastroji so stipkou multimedii a nechce vrazit peniaze do E90, ze zvoli N95 a povie ze je to lepsie.
ja osobne by som okrem uz spominanych chyb N95 nekupil len z jedneho prosteho dovodu, videl som ju visiet na krku medzi ovisnutymi prsiami, polskej, asi 55 rocnej turistke. Hm, imidz je nanic...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
GiGiDAGia  |  25. 08. 2007 20:41

Chcete tedy říci, že by jste si kvůli té turistce nekoupil takové zařízení ? Jenom pro zajímavost, jeden čas měla paní Bohdalová MDA 3 - a proto si ho jiní, kteří ho určitě lépe využijí nekoupí ?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Atlis  |  26. 08. 2007 10:31

:) samozrejme to musite brat s rezervou, ale ano N95 je telefon, ktory je momentalne vidiet napr. v PL na kazdom rohu. Bohuzial si ho ludia nekupuju kvoli funkciam, ale kvoli niecomu uplne inemu - chlap da 20tis za 10tis vec ktoru chce, zena da zena to iste za to co nepotrebuje. Imidz je nanic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
čtenář  |  30. 08. 2007 06:13

Ač vím, že některými čtenáři budu nazván blb, idiot, magor atd....., nedá mě to a musím napsat svůj názor. Nechápu proč napadáte pana Polesnýho za jeho osobní názor. A navíc on pouze vyzval k diskuzi na toto téma. Já osobně se přikláním k názoru "vše v jednom". Vlastním MDA Vario a už si nadovedu představit mít mobil bez velké klávesnice a kanc. programů.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
---  |  25. 08. 2007 08:23

"Se slovníkem T9 je spaní sice rychlejší"... Vau,sem nevedel,ze s Nokii se da dokonce i usnout,ale asi jo, s takovou cihlou co umi hory doly, vsude o ni basnite,ale skutek utek.. Zamyslete se proc delate reklamu takovymu křápu, co nic nevydrzi!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Láďa  |  25. 08. 2007 08:39

Nezbívá než SOUHLASIT!!!!!!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
frettie  |  25. 08. 2007 09:33

Je mi lito, ze se vubec ozyvas, protoze nam nezbyde nic jineho nez te precist.
Ono totiz "Nezbíva" bolí do očí, víš?
A jinak, tenhle clanek mi prijde spise jak do blogu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dovi  |  25. 08. 2007 09:30

pochval sa radsej aky kram vlastnis ty, lebo n95 napriek vsetkym negativam nema konkurenciu ktora by ponukala taku istu funkcionalitu....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  25. 08. 2007 09:51

kdybych jel na dvoudenní cestu autobusem do Rumunska (a jakože tam jezdím pravidelně), tak mi Nokia klekne ještě někde v Rakousku, kdybych chtěl použít všechny její funkce :D Celou cestu mám zapnutý přehrávač, někdy video, v Rumunsku jsou mj. rozvinuté i sítě třetí generace, a jiná značka mi vydrží až do konce cesty, zatímco Nokia by se i v offline režimu uspala někde v Maďarsku a já bych byl nucenej dívat se na "krásu" rumunských paneláků, a to nemluvím o tom, že bych se chtěl občas podívat do GPS mapy. K smíchu jsou mi všichni kdo uctívají Nokii a rovněž ti, co uctívají Mobilmanii. Hlavně ta úžasná korektura, aby někdo napsal "spaní" místo "psaní"... Třeba takovej Sony Ericsson teď sráží Nokii na kolena, protože GPS modul a krokoměr HGE-100 si klidně můžeš připojit i k div ne low-endu Z530i a za necelý tři litry tak srazí Sony Ericsson všechny ty "úžasný" mobily od nokie jako 5300... Opravdu, elegance na první pohled...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
:-)  |  25. 08. 2007 11:00

Radšej sa teplo obleč, nasadni na bus do Rumunska....a vieš čo...už sa nemusíš ani vracať

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  25. 08. 2007 19:49

asi by to bylo lepší, je tam lepší pokrytí 3G

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
S55  |  25. 08. 2007 22:41

Nikdy bych si na slovenském serveru nedovolil česky vzývat slovenského usera, aby se už nevracel do vlasti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Many  |  26. 08. 2007 00:12

Proč ne, když má člověk pocit, že si to ten druhý zaslouží... Nebo si myslíš, že na to máš právo jen ty?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
S55  |  27. 08. 2007 11:22

Evidentně nevíte, o čem je řeč...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Many  |  27. 08. 2007 12:15

Pokud je to něco osobního, určitě ne, ale toto je veřejná diskuse, tak jsem se vyjádřil i já

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dovi  |  25. 08. 2007 12:14

jo mas pravdu, takze si kupim jeden low end mobil, k tomu gps prijmac, pripadne samostatnu navigaciu, jeden mp3 prehravacik, jeden fotacik, notebook na rychly internet, a jeden velky batoh kde to setko aj s nabijackami pohadzem.... dakujem ja si radsej dokupim rezervnu bateriu k n95

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 08. 2007 13:45

souhlas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
29. 08. 2007 13:45

souhlas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
ex-šéfredaktor Živě.cz | 25. 08. 2007 12:47

Nejslabším článkem Nokie N95 je skutečně výdrž, o čemž jsem psal už v testu. Ale o výdrži tento článek není. Je to jen srovnání, názor, nápad, že komunikátor Nokia E90 může být nahrazena kombinací N95 s klávesnicí.
Názor, že Sony Ericsson sráží Nokii na kolena v oblasti navigace je směšný. Zatímco SE se zmohl zatím na jediný modul, Nokia má již několik telefonů s vestavěným modulem a nabízí i kvalitní externí bezdrátový modul. Navíc pro platformu Symbian S60 existuje daleko více navigačních programů než pro Javu a Symbian UIQ. Nicméně ty javové si můžete nainstalovat i do levných Nokií. Nokia nabízí ke svým smartphonům základní mapový software zdarma, přímo nabízí prodej několika typů navigačních softwarů. Sony Ericsson v tomto směru zaspal.
Za překlep se omlouvám, při rychlém psaní se to stává a zrovna taková chyba se hledá velmi těžko, protože se při čtení snadno přehlédne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Unnamed  |  25. 08. 2007 15:37

tak nokia vitezi v navigacich, to je naprosta pravda, zato sony ericsson zase vitezi ve fotacich.... proste tyto dve znacky nelze srovnavat, kazda se zameruje na neco jineho (imho)....
jinak hodne se mi libi p1i.... do skvelych rozmeru se vmestnala qwertz klavesnice + dotykovy displej.... :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  25. 08. 2007 19:45

Sony Ericsson HGE-100 má přímo v sobě (nazatěžuje tedy paměť telefonu) jednoduché mapy a krokoměr, hlasovou navigaci, a ještě k tomu naviguje při turistice, cykloturistice i v autě. Je pravda, že ani jeden Sony Ericsson nemá vestavěnou navigaci, ale vývojáři na to šli z opačné strany a s tímto zařízením je kompatibilní KAŽDÝ ne zrovna low-endový hloupý Sony Ericsson. A tak i já se svým K800i z dob, kdy navigace byla ještě věc zařízení typu HTC, můžu udělat z mobilu navigátor. Je sice pravda, že HGE-100 není kompatibilní s UIQ telefony, protože běží pomocí javových aplikací a ty běží na UIQ jen sporadicky, ale zase nemusím mít zrovna smartphone za desetitisíce jen kvůli GPS modulu... Pokud vím, nejlevnější Nokia s GPS stojí okolo 14 tisíc, zatímco Sony Ericsson i s cenou HGE-100 okolo šesti až sedmi, pokud počítáme jen ty s QVGA displejem, tak zhruba deset. Pokud chcete vědět můj názor, dělá Nokia v celém mobilním světě pěknou paseku, protože dávání na trh zařízení, které všechno umí, jednoduše znamená zastavit vývoj. Teď budou mít vývojáři všech přístrojů zase pár let ono období, které už jsme tu párkrát měli, a sice vzít jeden model, pozměnit design, přidat tady, ubrat támhle a dát to na trh.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  25. 08. 2007 21:05

prave naopak, diky tomu, ze dali do telefonu prakticky vse, tak vyvoj bude nucen jit dopredu, aby se prislo na dalsi veci. Kdyby tak neucinila, vyvoj spechat nemusi, protoze bylo vymysleno dost hodne veci a to se mohlo pomalinku pridavat... premyslej nez neco placnes...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  27. 08. 2007 18:52

chci vidět jeho rychlost... už párkrát jsme tu měli situaci, kdy nějaký výrobce zavřel oči a hodně dlouho trvalo, než procitnul a pohli jsme se dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Many  |  26. 08. 2007 00:22

Zdáš se mimo trošku mimo, doufám že něděláš někde ve "vývoji"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  27. 08. 2007 18:53

já jsem vyvinutý!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
krabicka3  |  26. 08. 2007 00:34

"...protože dávání na trh zařízení, které všechno umí, jednoduše znamená zastavit vývoj."
Me je jenom lito, ze se asi nedoziju toho dne, kdy vyvinou nejakou vyfikundaci, ktera podle prispevku rozpozna, kdo je soudny a komu by melo byt zabraneno ve vkladani prispevku.;)
2 Many: Ujistuji te, ze nikde ve "vyvoji" nedela, protoze kdyby jo, tak je dneska vrcholovou technologii SMS. :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  27. 08. 2007 18:55

no jo, tady pán je vyloženě demokrat, že... když tady kolikrát čtu tak šílený p***viny, tak si občas říkám, že je div, že tady ještě fungujou příspěvky a že už je nezakázali.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
micindev  |  30. 08. 2007 11:09

java bezi na UIQ sporadicky???? co to trepes cece?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  25. 08. 2007 19:47

Pro pana Polesného: jinak pár věcí by mě celkem zajímalo, kontaktujte mě na mailu, prosím. Děkuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
AN  |  25. 08. 2007 21:12

můj mail je timgone2@gmail.com

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
25. 08. 2007 11:28

Ty jsi nikdy neudělal překlep, co?
Naopak, článek mě velice zaujal, protože jsem v naprosto stejné situaci. Chválím ho, i takovýto "příspěvek do blogu" na MM občas být může :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
ex-šéfredaktor Živě.cz | 25. 08. 2007 12:37

Omlouvám se za překlep. Nokii N95 nechci dělat reklamu, ale je to jako s iPhonem – články o tomto telefonu se čtou. Je to bezesporu nejlépe vybavený telefon na trhu a čtenáře zajímá, a proto o něm píšeme častěji než o jiných telefonech. A také proto vznikl tento článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor