Nokia N96: někdo není generálem ani po bitvě

Nejvybavenější Nokia konečně dorazila do obchodů. Nabídne bohatou výbavu, ale vyvolává i mnoho pochybností. Megatest

Starý přítel Symbian

Telefon pracuje pochopitelně s operačním systémem Symbian, konkrétně Symbian 9.3 S60 3th Edition, Feature Pack 2. Tato verze přinesla některá příjemná vylepšení, Nokia N96 ale rozhodně není prvním telefonem, který je nabízí.

Aktivní pohotovostní režim je stále stejně skvělý jako dřív. Nově se na něm usadila volba Share online. Po jejím spuštění vám Nokia nabídne služby, které má pro telefon aktuálně k dispozici. V mém případě to bylo Ovi, Flickr a Vox. Dále stačí už jen jedno potvrzení a služba je nainstalovaná.

Více novinek není, tak mohu alespoň připomenout aplikaci pro vyhledávání v obsahu telefonu. Oproti N95 8GB funguje vše při starém, stačí zadat hledaný výraz (nebo jeho část) a Nokia začne automaticky filtrovat v celém obsahu telefonu a snaží se slovo nalézt.

Pochopitelně, že nastavení ikonek v pohotovostním řádku je volitelné, včetně přidávání doinstalovaných aplikací. Pokud pohotovostní režim vypnete, můžete si navolit spuštění rychlých funkcí alespoň k směrovému ovladači. Standardní funkcí je pak nastavení zkrácené volby k osmi nejpoužívanějším kontaktům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní nabídka telefonu je myslím notoricky známá, nepřekvapí ani možnost přizpůsobit si ji některým z témat. Naopak velmi nepříjemné překvapení představuje rychlost odezvy telefonu. Nokia N96 je chvílemi pomalá! Přesněji řečeno, občas se prostě krátce zasekne a trvá třeba dvě sekundy než se znovu rozběhne solidní rychlostí. Smutné je, že telefon se takto choval hned od začátku, tedy ještě před dohráním dalších aplikací. Věřme, že je to pouze otázka firmwaru, a problém není v procesoru s frekvencí 264 MHz či malé operační paměti.

Mluvte česky, poslouchejte anglicky

Celý telefon se dá velmi snadno ovládat za pomocí hlasu. Ani tato aplikace není jiná než dřív. Pro její aktivaci stačí déle podržet pravou kontextovou klávesu a začít mluvit. Telefon většinou s rozeznáváním nemá problémy, obzvláště kontakty hledá s minimem chyb.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Z podobného soudku je i funkce mluvení, tj. možnost nechat si přečíst došlé textové zprávy. I když už jsme viděli symbianové telefony s podporou českého jazyka, N96 náš rodný jazyk v nabídce od výrobce nemá. Ženský hlas mluví pouze anglicky a češtinu pochopitelně naprosto zkomolí. Čeština se dá ale doinstalovat.

Klepněte pro větší obrázek

Paměti na rozdávání

Nokia N96 je rozhodně silná v nabídce paměti. Začněme podporou microSD karet, výrobce uvádí maximální podporu do kapacity 8GB. Příliš ale nevěřím, že ji budete potřebovat, vždyť interní paměť dosahuje 16 GB. Ta je ještě rozdělena do dvou částí, ta menší z nich má velikost cca. 83 MB, pokud ale telefon připojíte k počítači, objeví se jako disk logicky ten větší kus paměti, který nabídne něco přes 15 GB. U takové velikosti už má rozhodně smysl sledovat rychlost zápisu dat – 100 MB jsem do telefonu dostal za dvacet sekund. Stejně rychlé je i kopírování dat z přístroje ven. Tady je tedy N96 na výši a pracuje dostatečně rychle.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Volejte jak chcete

S Nokií N96 se dovoláte ve všech čtyřech pásmech GSM, problém nepředstavují ani videohovory v 3G síti a s trochou nastavování si zavoláte i přes internet (ideální je využít aplikaci Fring www.fring.com). Příchozí hovor můžete přijmout vysunutím telefonu, nebo stiskem zeleného tlačítka. Nastavit ale jde i příjem všemi klávesami. Další možností je vyzvánění (buď polyfonní nebo ve formátu MP3) ztlumit, volajícímu můžete také snadno poslat předdefinovanou SMS. Stejně jako u N95 8GB se hovor neukončuje zavřením přístroje, ale stiskem červeného telefonku.

I u tohoto symbianového telefonu se při hovoru dostanete do ostatních nabídek mobilu, problém tak nepředstavuje například natáčení hovoru, nebo volajícímu můžete nadiktovat informace z kalendáře či kontaktů. Na kvalitu hovoru si nemohu stěžovat, snad jen hlasitost, která se nastavuje v deseti krocích, mohla být na maximum trochu vyšší. Pokud se ale nebudete nacházet v mimořádně hlučném prostředí, uslyšíte.

Na telefonním seznamu není nic nového, dostanete neomezenou paměť a obrovské množství položek ke každému kontaktu. Standardně jich je padesát, můžete ale přidávat vícekrát i ten stejný, nebo si vytvoříte vlastní, originální položku. V tomto případě ale pozor na synchronizaci, takový údaj Microsoft Outlook jen těžko pochopí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Jednou z novějších funkcí Symbianu je zobrazení údajů z interní paměti i SIM karty současně, vyhledávání naopak probíhá v zajetých kolejích. Hledá se ve jméně i příjmení. Pozor ale, Nokia si hlídá i diakritiku. Nepodaří se vám také vyfiltrovat kontakty například podle firmy, k tomu musíte použít skupiny volajících, do kterých si příslušné záznamy zařadíte.

V telefonu nemohou chybět ani profily, jejich možnosti jsou ale na rozdíl od řady komerčních aplikací zoufale slabé. Spolupracují sice se skupinami volajících a nastavíte tóny pro všechno možné, chybí mi ale podrobnější možnosti pro automatické přepínání profilů. Pokud by vám těch šest v telefonu nestačilo, můžete si vytvořit i svůj vlastní profil.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Všechny zprávy

Menu zpráv je oproti zbytku telefonu trochu specifické. Jako jediné totiž umožňuje změnu velikosti písma. Těžko říct, proč tuto možnost výrobce nevztáhne na celý telefon. Mnoha změn jsme se nedočkali, za připomenutí určitě stojí, že zprávy už se odesílají bez diakritiky.

Nejpodstatnější je to, že telefon sám rozezná, zda-li se jedná o textovou nebo multimediální zprávu. Vylepšen byl také mailový průvodce, ten sám rozezná pár poskytovatelů a tak stačí vyplnit jen mail, jméno a heslo a už můžete stahovat. Zprávy jdou třídit podle data, odesílatele, předmětu nebo typu, maily taktéž. A můžete si nastavit, kolik se má uložit odeslaných zpráv (1 - 999 nebo žádná) a také kam - buď telefon, nebo paměťovka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Telefon dokáže obousměrně pracovat s e-maily a přílohami. Podporuje schránky typu POP3 a IMAP4, pro posílání zpráv se používá protokol SMTP. V nastavení lze vybrat, jestli se mají stahovat kompletní e-maily i s přílohami, pouze záhlaví nebo kompromis: prvních X kilobajtů každé zprávy. Navíc lze stahování omezit na určitý počet posledních zpráv. Telefon může nové e-maily kontrolovat pravidelně. Zvolíte, jestli pouze v domácí síti nebo i v roamingu, vyberete dny, hodiny ve dni a interval kontroly.

E-mailový klient přečte snad vše: zprávy s českou diakritikou, zpracuje HTML e-maily, ukáže a uloží přílohy. Díky podpoře kancelářských formátů si prohlédnete třeba i přílohu s tabulkou Microsoft Excelu. Podobně lze s Nokií N96 e-maily i posílat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Témata článku: Nokia, , LG HB620T, Nokia 5800 Navigation Edition, Nokia 5800 XpressMusic, Nokia N82, Nokia N96, Nokia N-Gage, Nen, Předehra, Nemilé překvapení, Rychlé vyhledání, Bit, Speciální klávesa, Klasický jack, Generál, Skupina volajících, Dostatečný argument, Regulující jas, Zásadní pokrok, Gen, Výrazné odlišení, Karel Gott, General, Chystaná Nokia