Nokia N97 mini: méně je někdy více (test)

Co se stane, když zmenšíte nejvybavenější Nokii se Symbianem? N97 mini je lehká váha, která svou větší sestru snadno porazí.
Kapitoly článku

Žádné mini funkce

Po funkční stránce je N97 Mini klasický symbianový telefon. Znáte jeden, znáte skoro všechny. Telefonní adresář má prakticky neomezenou kapacitu a to jak v množství záznamů tak i počtu položek. Líbí se mi na něm ale i další vlastnosti. Pro vyhledávání není třeba otevírat klávesnici, po napsání prvního znaku až se znaky na virtuální klávesnici filtrují na základě dostupných jmen v seznamu. Výbornou vlastností je i přeskládání oblíbených kontaktů na začátek celého seznamu. Pokud nad jménem déle podržíte prst objeví se možnost jeho editace, ikonky ve spodu obrazovky nabízí okamžité volání či napsání zprávy. Hovor lze uskutečnit i hlasovým příkazem. Na takovou volbu si ale pravděpodobně nikdy nezvyknu.

Po vzoru konkurence by se mi líbilo mít historii komunikace pro každý kontakt zvlášť, také vyhledávání podle veškerých dostupných údajů by nebylo marné. Že se kontakty dají dělit do skupin, synchronizovat, odlišovat zvoněním považuji za naprostou samozřejmost. S kvalitou hovoru jsem nezaznamenal žádný problém. Hodila by se snad jen nepřetržitá informace o délce hovoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Práce se zprávami je skvělá. Nikdo vás nenutí používat klávesnici, můžete využít i její softwarovou obdobu nebo ruční psaní. To mimochodem rozpoznává znaky velice dobře. V těchto případech ale neuvidíte na displeji nikdy tolik řádků jako při použití QWERTY.

SMS a MMS zprávy mají shodný editor, telefon sám pozná o jaký typ zprávy se jedná. Velmi snadné je to také s e-maily. Průvodce nastaví takřka vše za vás, vy vyplníte pouze jméno a heslo. Těžko to lze udělat snadněji. U e-mailů jde nastavit počet zpráv, které se přijmou, interval kontroly, případně stahování pouze hlaviček. E-maily se dají řešit také přes Nokia Messaging.

 Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Kalendář má čtyři typy náhledů, kromě dělení podle časového období si můžete zobrazit pouze události, které jste si naplánovali. Displej je dost velký na to, abyste u náhledů vždy viděli zapsané události. K nim si kromě klasického zápisu můžete přidat třeba záznam ze samostatně vytvořené poznámky. Když už jsme je zmínil, připomenu, že telefon umí kromě klasických ještě tzv. Aktivní poznámky, kde můžete připojit obrázek, zvuk či soubor.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V telefonu nechybí ani nástroj pro dokumenty Office, kdo ovšem chce editovat, musí si připlatit. U podobně drahého mobilu mi to začíná celkem vadit. Stejně tak si asi nikdy nezvyknu na zesilující tón budíku. Jinak ale funguje bezchybně. Zvládá opakování, rozlišuje pracovní a nepracovní dny (české svátky ale ignoruje…nemilá zkušenost) a zvuk se přehraje i při tichém profilu.

Spokojený jsem i se správcem souborů. Umí složky kopírovat, mazat, přejmenovávat, vyhledává mezi soubory a zvládá i různé způsoby třídění. Paměť telefonu je rozdělena na tři části. První je interní, nebo chcete-li systémová, druhá se vám v počítači objeví jako další disk a má kapacitu 8 GB. Třetí část pak představuje paměťová karta.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jdeme se bavit

Nokia N97 Mini obsahuje spousty funkcí pro ukrácení času. Stejně jako ve zbytku telefonu ale najdete jen málo odlišností od N97. Galerie se nejprve dělí podle data pořízení fotek, zvlášť jsou i stažené snímky, případně alba. Galerie s více snímky se načítá trochu déle než by mi bylo milé, základní zobrazení jsou miniaturní náhledy. Ty se dají zvětšovat, snímky pak můžete poslat dál, smazat, přidat do alba nebo pustit slideshow.

Pořizování fotografií má na starosti 5Mpx fotoaparát s dvojitou přisvětlovací diodou. Telefon se drží jako fotoaparát, část objektivu zabírá lišta s nabídkou funkcí. Kdo rád hodně nastavuje, bude spokojen. Stisknutím softwarového tlačítka se dostane k vyvážení bílé, expozici, nastavení ISO, kontrastu či ostrosti. Vlevo dole na displeji vidíte informaci o počtu snímků, které se vejdou do paměti a aktuálním rozlišení.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U videa nastavujete kvalitu a poměr stran, jaké je ale rozlišení zjistíte až při přehrávání, nebo ze specifikací výrobce. Správná odpověď zní VGA. Více než nahrávání mě ale u takto vybavených mobilů zajímá přehrávání. N97 mini ale zklame, chtěl bych podporu DivX a nemám ji. Pokud ale budete video do telefonu nahrávat přes Ovi Suite automaticky se převede na formát, se kterým si telefon poradí.

O hudební zážitky se bude starat kromě rádia s podporou RDS především hudební přehrávač. Po každém odpojení od počítače si vyžádá aktualizaci knihovny, do které skladby dělí podle klasických kritérií. Dodávaná sluchátka nehrají úplně nejhůře, každopádně jsou ale hlasitější než několik externích, která jsem zkoušel. Nejvíce se mi na nich ale líbilo, že obsahují dálkové ovládání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 

Data všeho druhu

N97 mini si poradí se všemi typy datových přenosů, zvládá i Wi-fi či bluetooth včetně A2DP. Připojení k počítači poslouží buď pro nahrávání dat, synchronizaci nebo se z telefonu stane hardwarový modem. O paměťových kartách jsem ještě neřekl, že se dají z telefonu dostat aniž byste manipulovali s baterií a telefon můžete nakrmit až 16 GB.

Internetový prohlížeč sice mohu pochválit za podporu Flashe a Javy, ovládání ale není zrovna uživatelsky přívětivé. Hodilo by se přinejmenším jednodušší zoomování textu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Zklamala mě i navigace. Nokia Maps jsou sice skvělé a určování polohy rychlé, ale dát do takto drahého telefonu pouze desetidenní licenci považuji za výsměch. Z novějších funkcí v navigaci se mi líbí speciální režim pro chodce nebo synchronizace oblíbených míst s Ovi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

V telefonu také najdete předinstalováno řadu aplikací, další samozřejmě hledejte na Ovi Store nebo prostě po internetu. V mini si ale můžete rovnou vyzkoušet jednoduchou aplikaci na kreslení (Drawing), streamovat video Qik Capture, udělat z telefonu Wi-Fi hotspot (JoikuSpot), nakupovat na Amazonu, připojit se k YouTube, mít přehled o počasí (AccuWeather) a mnoho dalšího. Bohužel i kdybych vyjmenoval všechno, nedočkali byste se žádné hry.

Zbývá ještě zmínit informaci o kapacitě baterie. Slavné to bohužel není – když jsem začal psát tuto recenzi, telefon byl nabitý. Před momentem se vypnul. Takže intenzivní používání vám přístroj vyřídí ani ne za půl dne, při rozumnějším používání se dostanete ke dvou dnům.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Méně je více

Nokia N97 mini mi připadá jako hodně povedený mobil. Nic důležitého nechybí, osobně bych jí dal přednost před původní N97. Menší rozměry se prostě počítají a cenově vychází také lépe. Mobil se dobře ovládá, je rychlý a poradí si dobře při práci i zábavě. Snad kromě DivX, krytky fotoaparátu, editace dokumentů a lepší baterie mu nechybí nic podstatného.

Témata článku: Nokia, , Nokia N97, Nokia N97 mini, První znak, Náprava, Správná odpověď, Posuvné tlačítko, Mini, Vice, Dostupný údaj, Hardwarový modem, Mini +, Min, Test, Povedený mobil