Nokia nenechá operátory zasahovat do systému N900

Nokia nechce nechat operátory sahat do systému své vlajkové lodi N900. Má být jen volbou zákazníka, jak si svůj tablet s platformou Maemo přizpůsobí.

Už při představení internetového tabletu s telefonním modulem Nokia N900 bylo jasné, že tento produkt znamená pro finského výrobce něco výjimečného. S předstihem jej představil novinářům (čtěte Nokia N900: audience u finského krále) a také na setkání Nokia World ve Stuttgartu mu byla věnována náležitá pozornost. Nyní Nokia oznámila, že nenechá operátory upravovat systém na N900 a dohrávat vlastní software, i s vědomím rizika, že o tablet operátoři neprojeví pod takovou podmínkou zájem. Uvedla to agentura Reuters.

Záměr Nokie do budoucna vybavovat své vrcholné modely operačním systémem Maemo založeném na Linuxu, nahrává zejména koncovým uživatelům. Díky otevřenému zdrojovému kódu si budou moci pro svůj přístroj opatřit nebo sami vytvořit libovolné aplikace, které nebudou podléhat žádným schvalovacím ani licenčním procesům. Podobnou výsadu ale nechce Nokia dopřát operátorům, kteří si tak budou muset zvyknout na opačný postup, než je tomu u současných telefonů se Symbianem S60 nebo běžících na uzavřené platformě Series 40. Vnitřní prostředí velké části těchto modelů je totiž customizováno dle přání operátora.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nokia si však nemůže dovolit operátory zcela znepřátelit. Stejně jako další společnosti se i ona v době ekonomické recese snaží ušetřit náklady při zavádění nových produktů a zároveň také soutěží s konkurencí. Vztahy s operátory proto budou nadále hrát klíčovou roli na největších mobilních trzích, jako jsou Spojené státy a Británie.

Operátoři diktovat nebudou

V posledních dvou letech se mobilní podnikání čím dál více zaměřuje na vývoj a prodej aplikací do telefonů. Příkladem jde Apple se svým AppStorem a také Google s obchodem Android Market. Nokia chce následovat trendy prostřednictvím svého Ovi Store a nabídnout uživateli širokou škálu aplikací na jednom místě. Majitel telefonu se může sám rozhodnout, jaké aplikace bude používat a nemusí na telefonu nedobrovolně trpět software vnucený operátorem.

Nokia změnu softwarové politiky u svých přístrojů s Maemo komentuje diplomaticky. „S takovým trumfem v ruce, jakým je platforma Maemo, můžeme využít situace a hrát s operátory trochu tvrdší hru, než tomu bylo u modelů se Symbianem,“ říká David Rivas, viceprezident Nokia divize mobilních přístrojů.

Někteří analytici ale tvrdí, že Nokia není v takové pozici, že by si mohla dovolit operátorům diktovat. „Nevěřím, že Nokia si může dovolit říci "ne" úpravám systému ze strany operátorů,“ uvedl analytik IDC Francisco Jeronimo a doplnil: „Aby N900 mohla uspět na trhu, Nokia musí schválit veškeré úpravy a software, které se operátor rozhodne na telefonu provozovat.“

Nokia N900
Nokia N900Komunikátor s vyspělým operačním systémem pro tablety založeným na Linuxu, Maemo 5.0. Přesto jde o mobilní přístroj, který komunikuje v sítích GSM i 3G a má velký dotykový displej, výsuvnou QWERTY klávesnici a po všech stránkách perfektní technickou výbavu. rozměry a hmotnost: 111 × 60 × 18 mm, 181 g
displej: 3,5'', odporový TFT, 480 × 800, 16 mil. barev
sítě a data: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), WCDMA (900/1 700/2 100 MHz), GPRS (třída 32), EDGE (třída 32), HSDPA (10,2 Mb/s), HSUPA (2 Mb/s), GPS
konekt.: microUSB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi, TV-out
paměť: 32 000 MB, 256 MB RAM, microSDHC
baterie: 1 320 mAh, procesor: Cortex-A8 600 MHz
operační systém: Maemo 5
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack, stereorep.
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video (800 × 480), autofocus, diodový blesk, aktivní krytka
94 %
(1. místo z 1175)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: 14 980 Kč (koupit)

Pokud by operátoři odmítli vzít Nokii N900 do svých nabídek, škodný by byl nejen finský výrobce ale i koncový zákazník. Zájemce by si totiž musel tablet zakoupit přímo u smluvních prodejců výrobce a odpadly by tak cenové výhody spojené s dotací od operátorů. Naopak pokud si Nokia prosadí zachování „čistého“ systému i pod křídly operátorů, majitel si nemusí lámat hlavu, jak se zbavit nežádoucích předinstalovaných aplikací nebo se dokonce potýkat s customizací zpomaleným systémem.

Diskuze (19) Další článek: AT&T a Loopt vyzráli na nedostatky iPhonu

Témata článku: Nokia, , Nokia N900, Stuttgart, Systém, Operátor, Linux Maemo, System, Nen, Francisco Jeronimo