Nokia PC Suite: krok za krokem (návod)

Propojte svoji Nokii s počítačem a objevte nové možnosti s ovládacím softwarem PCSuite. Můžete nahrávat obrázky a melodie, synchronizovat, využívat telefon jako modem nebo přes něj posílat SMS zprávy psané v počítači. Poradíme vám, jak na to.
Kapitoly článku

Co k tomu potřebujete?

Abyste mohli synchronizovat svou Nokii s počítačem, přesouvat soubory nebo třeba instalovat aplikace, potřebujete obslužný program Nokia PC Suite. Ten je k dispozici pro operační systém Windows 2000 a XP. Máte-li telefon, v jehož balení bylo přiložené CD, instalaci programu byste na něm měli najít. Nokia však k některým telefonům CD přiložit zapomněla a budete muset software stáhnout z internetu. Na nich najdete vždy tu nejnovější verzi, doporučuji tedy na odkaz kliknout i v případě, že vlastníte CD přiložené k některému ze starších modelů. Nejnovější verze 6.7.22 je totiž pochopitelně kompatibilní i se staršími telefony a přináší mnohá vylepšení a usnadnění. Program je poskytován zdarma.

Dále budete potřebovat datový kabel, bluetoothový adaptér nebo infraport na vašem počítači. Alespoň jednu z možností musí podporovat pochopitelně i váš telefon. Pokud vám jde především o naprostou spolehlivost, zvolte starý dobrý „drát“, tedy datový kabel.

Nokia rozlišuje kabely DKU-2, DKU-5 a několik dalších. Seznam kompatibilních zařízení pro jednotlivé typy kabelů najdete na stránkách Nokie. V obchodech najdete mnohé neoriginální kabely, které sice většinou bez problémů fungují, nezapomeňte však zkontrolovat, jestli jsou s vaším mobilem kompatibilní. Některé mobily navíc kabelem s počítačem nespojíte vůbec a doporučuji se tedy před nákupem ujistit v našem katalogu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
DKU-2 • DKU-5 • CA-53 (pro Nokie S40 třetí edice – 6111, 6270, 6280)

Nic složitého

Používáte-li k připojení mobilu kabel spolu s některou starší verzí PC Suite, budete si muset ke kabelu stáhnout ovladač. Instalace nové verze tento ovladač obsahuje, takže se nemusíte starat téměř o nic, jen klikáte. Jednoduchost a pochopitelnost instalace i celého programu byla sice dovedena téměř k dokonalosti, k zádrhelům může však dojít vždy, pojďme se tedy na vše krok po kroku podívat.

Máte-li instalační CD, vložte jej do mechaniky. Pokud jste instalační soubor stáhli z internetu, spusťte jej, ani v tomto případě telefon však ještě k počítači nepřipojujte a řiďte se pokyny na obrazovce. Během několika vteřin se program nainstaluje a automaticky se spustí aplikace, která vám pomůže s rozpoznáním telefonu. Poté, co zvolíte typ připojení, budete vyzváni k připojení telefonu k počítači. Zastrčte tedy kabel do zdířky USB a konektoru telefonu, případně aktivujte bluetooth či infraport na telefonu i na počítači.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Průběh instalace

Pokud vše proběhne bez problémů, v pravém dolním rohu obrazovky by se vám měl objevit nápis, že byl nalezen nový hardware a automaticky by se měly nainstalovat ovladače telefonu, případně modemu a dalších zařízení. Že je telefon skutečně připojen, můžete zjistit v seznamu nainstalovaného hardwaru (ovládací panely – systém – hardware – správce zařízení).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Připojení telefonu


Počítač rozpoznal telefon


Nainstalovaná zařízení

Záloha, synchronizace a modem

Pokud instalace PC Suite proběhla úspěšně, měl by se vám na hlavním panelu vpravo dole objevit nový indikátor, který se při připojení mobilu modře rozsvítí. Kliknutím na něj se otevře okno, ve kterém se ovládají všechny funkce aplikace. Pokud vám ikonka modře nesvítí, přesto na ní klikněte, zvolte možnost „Správa spojení“ a vyberte typ, který pro propojení využíváte. Je-li vše správně zapojeno, neměl by pak již žádný problém nastat.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Úvodní okno – všechny funkce PC Suite • označení využívaného typu propojení

První z funkcí je záloha telefonu, která dokáže na počítač uložit soubor, který obsahuje data a údaje z vašeho telefonu. V nastavení si zvolíte, zda mají být zálohovány i soubory z paměťové karty, pokud jí váš telefon disponuje. Kliknutím na tlačítko „Obnovit“ pak jednoduše všechna zálohovaná data do připojeného telefonu vložíte zpět, je-li to potřeba. Funkci ocení hlavně majitelé smartphonů, kteří čas od času musí provést reset přístroje a tím všechna data smazat.

Klepněte pro větší obrázek
Záloha telefonu

Pokud využíváte program Microsoft Outlook, užitečná pro vás bude možnost synchronizovat s ním váš telefon. Synchronizovat můžete oboustranně kontakty, upomínky v kalendáři, poznámky nebo úkoly. Správa kontaktů i organizačních dat je pochopitelně daleko pohodlnější a rychlejší. Změny provedené v telefonu se přenesou do počítače a naopak. Můžete si nastavit, které položky budete chtít synchronizovat. Jak často budete synchronizaci provádět už záleží jen na vás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Synchronizace s Outlookem • nastavení

Další ikona vám usnadní nastavit připojení k internetu vašeho telefonu v případě, že podporuje GPRS a má hardwarový modem. Pokud chcete připojení používat, ale máte rádi přehled o tom, co při něm telefon vytáčí, doporučuji nastavit vše ručně. Můžete využít třeba náš starší návod.


V druhé kapitole se dozvíte, jak nahrávat aplikace do telefonu, jak posílat SMS zprávy rovnou z počítače a jak zpracovávat multimediální data z telefonu.

Témata článku: Nokia, , Výsledná velikost, Nokia audio, Bluetooth adaptér, PC Suite, Krok, TM Roh, Návod