Nokia s Androidem skoro jistá, nahradí modely Asha

Nokia v Barceloně představí svůj historicky první smartphone s Androidem. Tím však nijak nepopře původní strategii zaměřenou na Windows Phone.

O Nokii s Androidem se spekuluje pravidelně od doby, kdy se bývalá finská jednička rozhodla vstoupit do partnerství s Microsoftem a používat v chytrých telefonech výhradně Windows Phone. Nikdy však šeptanda nenabyla takové intenzity jako teď, paradoxně v době, kdy výroba smartphonů Lumia přechází plně do režie Microsoftu. První androidová Nokia bude podle zdrojů listu The Wall Street Journal představena do konce měsíce února. To časově odpovídá dřívějším spekulacím o uvedení novinky na veletrhu MWC 2014.

Klepněte pro větší obrázek 
Nokia X se bude prodávat hned v šesti barevných variantách (foto: evleaks)Více na: http://www.mobilmania.cz/bleskovky/nokia-x-zname-specifikace-prvni-nokie-s-androidem/sc-4-a-1325967/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Nenechte se ale mýlit, Nokia (resp. Microsoft) neotáčí kormidlo své strategie o 180 stupňů. To už si jen v divizi Devices & Services snad konečně přestanou namlouvat, že mobily série Asha jsou smartphony. Za vydáním první Nokie s Androidem totiž nestojí snaha o nahrazení platformy Windows Phone, i přes to, že její tržní podíl zatím stále není takový, jak by si Microsoft jistě přál.

Android k nepoznání

Androidová Nokia má být levný chytrý telefon, který má na trhu nahradit „skorosmartphony“ Asha. O těch se nám Nokia nějakou dobu snažila namluvit, že jsou chytré. Uživatelská zkušenost tomu ale neodpovídala a neuvěřili tomu ani uživatelé na asijských trzích, pro které byly Ashe primárně určeny. Nokii v posledním čtvrtletí 2013 poklesly prodeje mobilů o 25 %, protože uživatelé na rozvíjejících se trzích dali přednost před Ashami právě levným androidovým smartphonům jiných značek.

Klepněte pro větší obrázek
Nokia X nabídne prostředí graficky blízké Windows Phonům (foto: evleaks)Více na: http://www.mobilmania.cz/bleskovky/nokia-x-zname-specifikace-prvni-nokie-s-androidem/sc-4-a-1325967/default.aspx#utm_medium=selfpromo&utm_source=mobilmania&utm_campaign=copylink

Levná Nokia dostane vlastní uživatelskou nadstavbu, která „zamaskuje“ Android k nepoznání. Grafické rozhraní bude mít blízko k dlaždicím Windows Phone. To proto, aby byl přechod na smartphony se skutečným WP pro uživatele co nejsnazší. Zablokovaný má být přístup do Google Play, Nokia bude nabízet aplikace přes vlastní obchod. Chybět samozřejmě nemůže ani mapová a navigační aplikace Here.

Hardwarová výbava novinky, která by se mohla jmenovat Nokia X, bude pouze základní. Očekává se levné dvoujádro a 512 MB RAM. Chybět však nebude funkce dualSIM s podporou dvou různých operátorských SIM karet. Podle výsledků v benchmarku ComSpeed firmy Sofica má mít telefon pouze 3Mpx fotoaparát a poběží na staré verzi Androidu 4.1.2 Jelly Bean. Jiné spekulace hovoří naopak o nejnovějším Androidu 4.4 KitKat a 5Mpx snímači. Jasno budeme mít podle všeho v pondělí 24. února, kdy Nokia hostí tiskovou konferenci na veletrhu MWC 2014 v Barceloně.

Diskuze (69) Další článek: Dnes je 11. 2., den linky 112. Po 11 letech ji doplní 2. systém eCall

Témata článku: Nokia, , , Nokia X, Nokia X+, Výroba smartphonů, Uživatelská zkušenost, Asha, Model, Mode, Kormidlo, #Android,