Nokia se pustila do výroby aut

Mobilní telefony už jsou jí málo. Nokia bude vyrábět auta! Máme fotografie prvního modelu.

Nokia je předním výrobcem mobilních telefonů a je světovou jedničkou ve svém oboru. Ale je jí to zřejmě málo, chce prorazit také na trhu s automobily. Důkazem je první, doposud nepředstavený model. První testy probíhaly v kryté hale, odkud unikly následující fotografie.

01.jpg02.jpg03.jpg
První automobil Nokia - proslýchá se, že bude mít označení 3210

Nokia se zřejmě bude zaměřovat pouze na sportovní automobily a nepočítá s masovou výrobou. Dbá však na pečlivé zpracování a maximální výbavu. A tak hned v základu najdete na autě i tuningové doplňky, což nebývá zvykem. Nejvíce nás zaujala dvacetipalcová chromovaná kola se sportovními nízkoprofilovými pneumatikami, dva výrazné pruhy na kapotě a modré podsvícení prahů.

Automobil je kabriolet se skládací plátěnou střechou. Dvojice dveří dává přístup ke čtveřici sedadel a vzhledem k větším rozměrům vozidla mají i cestující na zadních sedadlech dostatek místa a pohodlí. O bezpečnost se stará vyztužený rám čelního skla a také masivní rám klenoucí se za předními sedadly.

04.jpg05.jpg06.jpg
Logo značky Nokia zůstane i pro automobilový trh stejné

Modrá barva laku v kombinaci se stříbrnými pruhy by neměla být jedinou barevnou variantou, nicméně se jedná o velmi atraktivní kombinaci. Barevně je samozřejmě přizpůsoben i interiér, ve kterém nejvíce zaujmou kvalitní sportovní sedadla s výrazným logem výrobce. Dále oči upoutají chromované rámečky přístrojů a všudypřítomné modré podsvícení, například i přihrádky na středovém tunelu nebo v prostoru nohou spolujezdce. Samozřejmostí je kvalitní audio soustava.

Nokia ale samozřejmě myslí i na uplatnění svých dosavadních výrobků. V automobilu najdete schránku pro mobilní telefon s konektorem pro nabíjení, spojení s rádiem zajišťuje Bluetooth. Na zadní straně opěrek hlavy předních sedadel jsou zabudovány tablety Nokia 770.

07.jpg08.jpg09.jpg 
Na interiéru se nešetřilo – všimněte si aparatury ve dvěřích • tablety Nokia 770 v opěrkách • sedadla s logem Nokia

První automobil značky Nokia dostal pod kapotu výkonný osmiválcový motor V8 o obsahu 4,6 l s výkonem 223 kW. Na výběr zákazníci dostanou manuální nebo automatickou převodovku, v obou případech s pěti stupni.

Více informací zatím neznáme, budeme si muset počkat na oficiální představení. Automobil by se měl začít nabízet už letos v létě, přednostně na americkém trhu.

 


Oficiálního představení se samozřejmě nikdy nedočkáme – nemohli jsme si odpustit tradiční silvestrovský vtípek. Každý fanda automobilů pozná, že se jedná o nový Ford Mustang, kterému Nokia dopřála pořádný tuning a nyní jej používá pro prezentační účely. K vidění byl letos v září na akci Nokia Open Studio v New Yorku, odkud také pochází naše fotografie.
Diskuze (84) Další článek: Nové telefony od Samsungu

Témata článku: Nokia, , Kabriolet, Vyztužený rám, Masivní rám, Sportovní automobil, Sportovní auto, Půst, Auto, Ford Mustang