Nokia se ve třetím čtvrtletí propadla do ztráty

Nokia se dnes pochlubila s výsledky svého hospodaření za třetí čtvrtletí letošního roku, společnost jako celek utržila 9,81 miliardy eur, což je o pětinu méně než za stejné období loni a o jedno procento méně z pohledu následujících kvartálů. Co se týče prodeje přístrojů a příjmů z poskytnutých služeb, tak ty činí 6,91 miliard eur, což je opět 20% meziroční pokles a tentokráte pětiprocentní pokles mezi kvartály. Za sledované období prodala finská jednička 108,5 milionu mobilů, tedy o 8 % méně než loni, ale zase o 5 % více než v předchozím čtvrtletí.

TIP: Výsledky hospodaření Nokie za Q2 2009 najdete v této bleskovce

Krom krize a ochlazení poptávky po nových mobilech ale na Nokii dopadly i další negativa. V podstatě všechny sledované divize vykázaly provozní ztrátu, divize Nokia Siemens Network musela odepsat dokonce 908 milionů eur (23,53 miliard korun) a Nokia jako celek se tak po sérii tučných let propadla do ztráty. Provozní ztráta za Q3 2009 činí 426 milionů eur (11,03 miliard korun) a čistá 559 milionů eur (14,48 miliard eur). Přitom ještě za předchozí kvartál si mohl management pískat, společnost totiž vykázala čistý zisk ve výši 380 milionů euro a loni dokonce 1,09 miliardy euro.

Prodeje mobilů v jednotlivých regionech v milionech jednotek • YoY Change - meziroční změna • QoQ Change - změna z pohledu následujících kvartálů

Výrobce si připisuje 38% podíl na trhu, což je stejné číslo jako za stejné období loni. Jen pro zajímavost, jak ukazuje tabulka výše, více přístrojů než za třetí kvartál loňského roku se Nokii nepodařilo prodat vůbec nikde. Oproti předchozímu čtvrtletí ale výrobce prodal o 14,6 milionů přístrojů více, poptávka rostla nejvíce v Evropě. A ještě zprávička pro investory, Earnings Per Share (EPS) neboli výnos na akcii klesl na 0,17 eura z loňských 0,33 eur.

Diskuze (33) Další článek: Bojujte za MobilManii v Křišťálové Lupě

Témata článku: Nokia, Pro +, Stejné číslo, Pětiprocentní pokles, Propad, Třetí čtvrtletí, Čtvrt, Provozní ztráta, Čtvrtletí