Nokia, Siemens a Sony Ericsson: test značkových Bluetooth sluchátek

Otestovali jsme trojici Bluetooth sluchátek od Nokie, Siemensu a Sony Ericssonu. Jak si povedou ve vzájemném srovnání? Kdo se může pochlubit nejkvalitnějším sluchátkem a kdo zase nejlevnějším modelem?

Siemens HHB-500: elegantní obr s grácií

Fanoušci německé značky Siemens si museli na první bezdrátové sluchátko počkat asi nejdéle ze všech zúčastněných. Důvodem byla samotná technologie Bluetooth, které se Siemens ve svých telefonech vyhýbal. Spolu s první vlaštovkou v podobě modelu Siemens S55 se na scéně objevilo i první sluchátko této značky. To se sice honosí logem Siemens, ale za jeho vývojem stojí pravděpodobně společnost Jabra. Ta na trh uvedla stejné sluchátko pod svým jménem s označením Jabra BT300. Subjektivně se mi více líbí kovový vzhled z Německa.

Sluchátko Siemens HHB-500 je z našeho testu největší. V zakoupeném balení naleznete přídavkem polstrované pouzdro (jako na brýle), do kterého můžete sluchátko uložit, když jej právě nepoužíváte. Sluchátko má výrazný aerodynamický tvar. Zdánlivě působí jako kovové, ale opak je pravdou. Je celé z plastu a o žádoucí kovový vzhled se stará použitá barevná kombinace. Ta je velmi vkusná a navozuje pocit luxusu a serióznosti. Týká se to především tlačítka pro příjem hovoru, které imituje chrom. Viditelným rozdílem od zbývajících dvojice testovaných sluchátek je jeho gumová blána v okolí repráčku. Vděčí ji mimochodem za velmi kvalitní reprodukci.

  
Elegantní v každém detailu

K dokonalosti byla přivedena ergonomie ovládání. Zatímco málo využívané tlačítko pro zapnutí/vypnutí sluchátka se nachází na vnitřní straně, nejpoužívanější tlačítka pro příjem hovoru a regulaci hlasitosti si velebí na vnější straně, kde mají královský prostor. Posledně zmiňovaná dvojice tlačítek je příjemně velká a s jejich nahmatáním během hovoru nebudete mít žádný problém. Spona, která slouží k uchycení sluchátka za uchem, je částečně pogumována. Lze ji upravit pro nošení na levém i pravém uchu. Přes poměrnou délku sluchátka je i nošení příjemné. Sluchátko se nijak výrazně neodklápí od hlavy při prudších pohybech, ale ve srovnání s naší trojicí jsou jeho výkyvy největší. Dlouhodobé nošení je i přesto bezproblémové. 

Používání zvládnou i děti

Spárování s mobilním telefonem nepředstavuje v podání sluchátka Siemens žádný problém. Celý proces probíhá přesně podle manuálu. Po spárování je sluchátko připraveno a můžete s ním vytáčet hovory s využitím hlasových příkazů nebo vytočit posledně volané číslo. Ovládání je velmi jednoduché. Sluchátko nám doslova vyrazilo dech hned při prvním hovoru. Kvalita reprodukce byla vynikající a troufám si říct, že během několikaletého testování sluchátek jsme nepřišli do kontaktů s jiným sluchátkem, které by nabídlo podobně křišťálový zvuk. Sluchátko umí odfiltrovat z hovoru okolní hluk, z čehož těží zejména druhá strana.

 

Siemens má pravděpodobně největší baterii z trojice zúčastněných. Proto je jeho hovorová doba největší. Během testu jsme se dokonce dostali nad hodnoty uváděné výrobcem. Sluchátko vydrželo v provozu 4 hodiny a 32 minut, tedy více než půl hodiny navíc. Hovorová doba je sice vysoká, ale stejně vysoké je i nabíjení sluchátka. Připravte se minimálně na 150 minut. 

Dosah sluchátka se pohyboval na hranici deseti metrů a ani překážky v podobě zdí nečinily vážnější problémy. Překvapivé potíže však nastaly v některých okamžicích, kdy sluchátko nemělo s telefonem optimální polohu. V krajním případě došlo i k ukončení probíhajícího hovoru.

Plusy a mínusy

+ perfektní zvuk
+ dlouhá výdrž
+ ovládání

- větší rozměry
- citlivost na polohu

Bluetooth mini handsfree Siemens HHB-500
zdroj: Agora Plus
web:
www.agora.cz
Cena: 3 999 Kč

Témata článku: Ericsson, Nokia, Siemens, Sony, Sony Ericsson, , , , Ericsson T39m, Siemens S55, Test, Bluetoot, Elegantní pouzdro, Sluch, První sluchátko, BLU, Blue, Nové sluchátko, Perfektní zvuk, Eri, Osvědčený model, Vysoká citlivost, Son