Nokia uskutečnila první LTE hovor v pásmu 800 MHz

Testování sítí čtvrté generace vstoupilo do dalšího stádia. Po úspěšně vykonaných testech datových přenosů se podařilo realizovat i hlasový hovor.

Společnosti Nokia a její síťová divize Nokia Siemens Networks uskutečnily ve finském sídle Espoo první datový hovor LTE na frekvenci 800 MHz. Jde o pásmo uvolněné v rámci tzv. digitální dividendy po přechodu pozemního analogového TV vysílání na digitální.

Spektrum po analogovém vysílání by mělo po uvolnění pro komerční využití umožnit provoz velmi rychlých a levnějších broadbandových služeb, hlavně vysokorychlostního internetu. Se současným přechodem na digitální vysílání se proto na něj nyní zaměřují největší telekomunikační společnosti světa.

Zkoušky provedla Nokia v LTE Center of Competence ve finském Espoo v souvislosti s dubnovým započetím výroby základnových stanic LTE Flexi Multiradio pro 800MHz pásmo. Tyto zkoušky doplňují dřívější testy provedené společně s firmou Nokia pro 2100MHz a 2600MHz pásma.

Komerční LTE ještě letos

Načasování zkoušek technologie LTE je velmi vhodné, neboť regulátoři aktuálně uvolňují kmitočtové pásmo pro její použití. Společnosti Nokia a Nokia Siemens Networks proto chtějí dodat komerční technologii LTE 800 do sítí operátorů co nejdříve. Demonstrace ukázala, že technologie obou společností spolu bez problémů funguje.

"Toto testování je součástí větší kampaně, která zahrnuje různé testy a demonstrace u zákazníků a směřuje ke komerčnímu zprovoznění technologie LTE na 800 MHz ještě letos. Hned poté, co bylo spektrum Digital Dividend přiřazeno operátorům v květnové aukci v Německu, bylo třeba, abychom měli k dispozici standardizované síťové produkty LTE a uživatelské přístroje LTE ke komerčnímu využití pro toto pásmo. To umožní úspěšné a rychlé nasazení sítě LTE a prostřednictvím pestré škály terminálů zprostředkuje koncovým uživatelům vysokorychlostní, vysoce kvalitní služby mobilního širokopásmového internetu také ve venkovských oblastech," prohlásil vedoucí divize podnikového vybavení LTE ve společnosti Nokia Siemens Networks Reino Tammela.

Nokia Siemens Networks je přední světový poskytovatel technologií pro telekomunikační služby. Poskytuje kompletní portfolio mobilních, fixních a konvergovaných síťových technologií stejně jako profesionální služby, včetně konzultací a systémové integrace, budování sítí, údržby a řízených služeb. V České republice se podílí na testování sítě LTE v infrasktruktuře operátora Telefónica O2.

Diskuze (24) Další článek: T-Mobile má pro mladé lidi internet v mobilu za 100 Kč

Témata článku: Nokia, , , Kompletní portfolio, Rychlé nasazení, Pas, MHz, Pás, Digitální vysílání, Datový hovor, Síťová divize, Hovor