Nokia v Číně: za dva podpisy dvě miliardy eur

Nejen výrobci mobilních telefonů si stále více všímají Číny a jejího bouřlivě rozvíjejícího se trhu. A kde je největší mobilní operátor světa, tam nemůže chybět ani největší výrobce mobilních telefonů. Stačilo podepsat dvě smlouvy a Nokia v Číně získala obchody za dvě miliardy eur. Má se Evropa obávat, že už pro Nokii nebude prioritou?

Dvě smlouvy a dvě miliardy v kapse

Nokia si bezpečně drží pozici světové jedničky mezi výrobci mobilních telefonů a hodlá si jí ještě dlouho udržet. Kromě svých aktivit na evropském a americkém trhu rozšiřuje své působení stále silněji i do Asie, která se jeví jako zlatý důl. Tedy především Čína, kde lze rozmach mobilní telefonie přirovnat k explozi. Už i Vodafone musel kapitulovat ze své pozice největšího světového operátora, protože ani se všemi svými pobočkami nespočítá tolik zákazníků, kolik jich má současný největší operátor světa – čínský China Mobile.

A právě s operátorem China Mobile podepsala Nokia tento týden rámcovou smlouvu o rozvoji GSM/GPRS sítí. Jen za rok 2006 zaplatí operátor 580 miliónů eur za dodávky technologií a systémových zařízení pro rozšiřování GSM/GPRS sítě. Dodávky už probíhají a probíhat budou i v příštím roce. Nokia bude dále zajišťovat servis, včetně plánování sítí, implementace a údržby.

A něco moudrých slov:

Tato rámcová smlouva potvrzuje důvěru China Mobile ke společnosti Nokia a naši schopnost poskytnout kompletní řešení. Společnost Nokia má dobrou pozici a je plně odhodlána k podpoře operátorů při objevování možností GSM sítí. Operátorům můžeme pomoci v přípravě na budoucí rozvoj sítí díky komplexním možnostem naší jednotné páteřní sítě a multi-přístupovým řešením, vedoucímu postavení na trhu s mobilními přístroji a nabídce služeb,“ řekl James Lin, viceprezident divize Sítě společnosti Nokia v Číně.

Spolupráce se společností Nokia si nesmírně ceníme,“ zdůraznil Sha Yuejia, viceprezident společnosti China Mobile.

S operátorem China Mobile spolupracuje Nokia už od roku 1994. Ale Nokia útočí i na jiných frontách. Novinkou je dohoda se společností China Postel Mobile Communication Equipment Co., Ltd. (China Postel), která je největším distributorem mobilních telefonů v Číně. Tím si chce Nokia pochopitelně zajistit odbyt pro své mobilní telefony, a to především pro velmi žádané low-endy. Předpokládá se, že společnost China Postel nakoupí v kalendářním roce 2006 mobilní terminály od společnosti Nokia v hodnotě zhruba 1,5 miliardy eur.

Důvěru v úmluvu vyjádřil Colin Giles, senior viceprezident pro zákaznické a tržní operace společnosti Nokia China, těmito slovy: „Naše spolupráce s firmou China Postel má dlouhou historii a naše partnerství se časem jen prohloubilo. Společnost China Postel hraje důležitou roli v našem úspěchu, zvláště pak s ohledem na naši expanzi na čínský venkov.

Když se to sečte, tak si Nokia v Číně nasmlouvala obchody za více než dvě miliardy eur. To už je pořádný balík, a tak byli u podpisu smluv přítomni i premiéři zúčastněných zemí, tedy čínský premiér Wen Jiabao a jeho finský protějšek Matti Vanhanen.

Působení společnosti Nokia v Číně zahrnuje dvě továrny na výrobu mobilních telefonů, dvě továrny na výrobu síťových zařízení a šest center pro výzkum a vývoj, zaměřujících se jak na čínský, tak na globální trh. V současné době Nokia v Číně zaměstnává přes 6700 lidí. Můžete být mezi nimi i vy, stačí si vybrat z nabídky volných míst. Stěžejní podmínkou je perfektní znalost angličtiny a orientace v businessu – na balení telefonů do krabic budou jiní.

Asie v záplavě mobilů

Dvě miliardy eur – je to moc nebo málo? Nokia měla za druhé čtvrtletí roku 2006 obrat necelých deset miliard a za celý rok to může být tedy nějakých čtyřicet miliard. Uzavřené obchody v Číně proto z tohoto balíku činí přibližně 5%. Na to, že se v podstatě jedná pouze o dvě smlouvy je to velmi slušný podíl. Nokia provozuje v Číně kromě toho samozřejmě další aktivity a velmi se jí zde daří.

Čínský trh, nejen v oblasti mobilních komunikací, se bujně rozvíjí a poptávka stále rychle stoupá. Nokia zde prodala za druhé čtvrtletí roku 11,7 miliónů mobilních telefonů, což je oproti 5,8 miliónům prodaných za stejné období minulého roku nárůst o více než 58 %. V Evropě se mobilů letos za druhý kvartál prodalo sice téměř dvojnásobek, konkrétně 21,1 miliónů, ale meziroční nárůst činil jen 12,2%. A třeba v takové Severní Americe dokonce poklesl meziročně prodej telefonů o 13,3%. Kromě Číny zaznamenala Nokia prodejní úspěch také v ostatních asijských zemích. Díky expanzi na nové trhy se meziroční nárůst prodeje mobilních telefonů vyšplhal až na 79%.

Nokia už v Asii prodává více telefonů než v Evropě a tento rozdíl se bude nadále zvětšovat. Pro asijské trhy vyrábí spoustu speciálních modelů, které se v Evropě neobjeví a pochopitelně je na asijských trzích dravější a aktivnější. Musí se ohánět, protože není zdaleka jediná. Evropský trh je klidnější, ale pro Nokii neméně důležitý a zatím se nemusíme obávat, že by se stal pro finského výrobce okrajovou záležitostí. To bych čekal spíše v Severní Americe, kde je trh nejistý a prodeje zde dokonce meziročně klesly.

Diskuze (11) Další článek: Hry v milionech Nokií budou od Electronic Arts

Témata článku: Nokia, , Mil, Zlatý důl, Rámcová, Rámcová smlouva, Pořádný balík, Budoucí rozvoj, Cin, Podpis