Nokia: více karet = více problémů

Při každé výměně karty SIM v mobilech Nokia se změní nebo vymaže nastavení rychlé volby. Chcete vědět, jak této nepříjemnosti zabránit?
Při každé výměně karty SIM v mobilech Nokia se změní nebo vymaže nastavení rychlé volby. Chcete vědět, jak této nepříjemnosti zabránit?

Pomocí rychlé volby nastavíte tlačítkům 2-9 jména ve svém telefonním seznamu a můžete je velice rychle volit delším podržením. Nastavení najdete v Menu, Tel. seznam, Zrychlená (nebo jednotlivá) volba (u některých modelů může být nastavení jiné).

Pokud v telefonu používáte pouze jednu kartu SIM, tento tip se vás vůbec netýká. Přiřaďte tlačítkům čísla, která požadujete, a dokud z telefonu nevytáhnete SIMku, zůstanou tam. Jestliže však pravidelně střídáte operátory, čtěte dál.

Nemůžete rychlou volbu aktivovat delším podržením tlačítka? Potom máte v Menu, Nastavení, Nastavení hovorů, Zrychlená volba vybránu položku Vypnout. Změňte ji.

Vy nevěrníci!

Když na rychlou volbu používáte jen jedno číslo, budete to mít jednodušší: v Menu, Zprávy, Číslo hlasové schránky (u jiných telefonů než Nokia 3210/3310 může být cesta k nastavení jiná) zadejte číslo, které potřebujete. Přijdete sice o rychlý přístup k hlasové schránce přes tlačítko 1, ale své milované určitě voláte častěji: stačí přidržet jedničku. Číslo na ní zůstane, i když postupně vystřídáte třeba všechny světové operátory.

Petr za Jindřicha, všichni za jednoho

Pokud používáte rychlou volbu na celé klávesnici, bude to trochu složitější. Objasněme si napřed, jak rychlá volba funguje: když vyměníte kartu, telefon tlačítkům 2-9 (jednička je rezervována pro hlasovou schránku, nula nefunguje) automaticky přiřadí telefonní čísla, která máte na kartě uloženy na místě 2-9.

Každé jméno v telefonním seznamu má totiž kromě čísla přiřazenou i pozici, pod kterou je na kartě uloženo. Nevěříte? Tak na displej napište nějaké nízké číslo (pozici na kartě) a stiskněte křížek. Objeví se číslo, které je na zadané pozici uloženo. (Tímto způsobem lze také rychle hledat čísla – když znáte pozici, okamžitě jej máte na displeji.)

Určitě tušíte, kam mířím: aby rychlá volba všude fungovala, stačí, když na všech svých kartách SIM přiřadíte na pozice 2-9 požadovaná telefonní čísla. U telefonů Nokia to na rozdíl od jiných značek, kde můžete pozici přímo zadat, není tak jednoduché a musíte na to jít složitě.

  • Na papír si napište osm (nebo méně) jmen a čísel, které chcete mít uloženy v rychlé volbě. Vyberte tlačítka, ke kterým budou přiřazena. Příklad: tlačítku 2 chceme přiřadit Petra s číslem 123.
  • Vyjměte z telefonu kartu SIM a znovu ji do něj vložte.
  • Postupně vyzkoušejte, jaká jména a čísla telefon automaticky přiřadil rychlé volbě na tlačítkách 2-9. Zjištění si zapište. Příklad: na tlačítku 2 nyní sedí Jindřich s číslem 987.
  • Běžte do Menu, Tel. seznam, Upravit. Jména, která jste našli v předchozím bodě, postupně měňte – a s nimi i jejich čísla – na jména naplánována z prvního bodu. Až se vás telefon zeptá, vyberte Nahradit. Příklad: najdete Jindřicha, změníte jej na Petra a číslo 987 nahradíte číslem 123.
  • Až tuto změnu provedete na všech požadovaných místech, znovu do telefonního seznamu přidejte jména, která jste v předchozím bodě vymazali. Příklad: do seznamu přidáte Jindřicha a jeho číslo 987.
  • Všechny tyto operace musíte provést na všech kartách, které používáte.
Práci si můžete ulehčit tím, že telefonní seznam budete upravovat v telefonu, který dokáže přesouvat pozice jmen. Ještě jednodušší bude použít počítač, ale k tomu musíte mít buď kabel nebo infračervený port.
Diskuze (11) Další článek: Hodinky s vodotryskem? Nikoliv, s mobilem!

Témata článku: Nokia, Nokia 3210, Nízké číslo, Vice, Pro +