Nokia vyhání čínské značky z Německa. Kvůli licencím tam skončilo Oppo, OnePlus, Vivo a nejnověji také Realme

  • Čínské značky neplatily Nokii licenční poplatky, a mají problém
  • V Německu muselo skončit Oppo, OnePlus a Vivo
  • Českého trhu se tyto patentové spory nijak nedotýkají

Oživeno 21. června 2023 | Exodus čínských smartphonových značek z Německa pokračuje. A není náhoda, že i do čtveřice jde o jednu značku z obřího molochu BBK Electronics. Značka Realme, která se z mnohem většího Oppo vydělila teprve v roce 2018 a je tak ze všech čtyř rodin (Vivo, Oppo, OnePlus, Realme) nejmladší, ohlašuje přerušení činnosti na německém trhu.

Důvody jsou podle portálu Nextpit.com stejné jako u ostatních „sourozenců“ – pokračující spory o patenty s finskou Nokií a zatím neexistující dohoda o placení licenčních poplatků. Jiné čínské mobilní značky přitom takový problém v Německu nemají a normálně zde pokračují v činnosti. To mimochodem pěkně dokresluje dřívější tvrzení jednotlivých sesterských značek (zejména Oppo a Vivo), jak jsou na sobě nezávislé a jak vlastně jedna o druhé „nic neví“.

Klepněte pro větší obrázek
Odchod Realme z Německa byl zřejmě jen otázkou času. Poslední větší prodejní kampaň vedla značka na konci roku 2022

Zrovna Realme si asi s odchodem z Německa příliš hlavu lámat nemusí – nikdy to pro něj nebyl klíčový trh. Daří se mu spíše v zemích, v nichž zákazníci ve větší míře kupují levnější zařízení a nebo telefony s dobrým poměrem cena/výkon. V Evropě je to například Polsko, Španělsko nebo Itálie, kde teď také firma díky „úsporám“ z Německa hodlá posílit svůj marketing.

V poslední době se Realme podařilo zabodovat například s modelem C55. Německé lokální stránky značky už ani nefungují, uživatele přesměrují na čínský web. V Česku Realme nadále působí, ačkoli i zde po loňské vlně optimalizací v rámci celé evropské firemní struktury uvádění nových modelů dost rázně seškrtalo.


Oživeno 16. června 2023 | Vivo mělo záměr dohodnout se s Nokií v Německu na placení licenčních poplatků, ale k dohodě nakonec nedošlo, protože stejně jako další dvě příbuzné značky z konglomerátu BBK Electronics (Oppo a OnePlus) Vivo v tichosti opouští německý trh se smartphony.

Na svých německých oficiálních stránkách vyvěsila firma upozornění, že v současné době nejsou produkty Vivo na německém trhu dostupné a tudíž o nich na webu nenajdete ani žádné informace. Pro stávající majitele starších telefonů následuje ujištění, že zákaznická i softwarová podpora pro Vivo bude v Německu nadále fungovat.

Klepněte pro větší obrázek

V trochu méně drastické formě odstavily své německé weby také značky Oppo a OnePlus. Poslední jmenovaná alespoň některé produkty z kategorií sluchátek a příslušenství nadále prodává, protože těch se spory okolo 4G patentů netýkají. Vivo má naproti tomu „nemobilních“ produktů minimum (v Česku například jen dva modely TWS sluchátek), kvůli kterým se mu prodejní kanál udržovat nevyplatí.

Všimnout si můžeme doprodeje starších modelů telefonů Vivo u velkých německých prodejců s elektronikou. Například známý řetězec Saturn má stále v nabídce desítky modelů z let 2021 a starších. Právě pro období 2018 až 2021 mělo ještě Vivo v Německu patentovou dohodu s Nokií uzavřenou, modely z tohoto období tak může prodávat. Nikde už ale nenarazíme na aktuální nebo loňské modely, což platí i pro vlajkové Vivo X80 Pro a Vivo X90 Pro. Prodeje telefonů Vivo v Česku se německé patentové spory nijak netýkají.


Původní článek z 18. dubna 2023:

Nokia si posvítila na čínské značky, které využívají její klíčové patenty, a neplatí za ně licenční poplatky. Prakticky všechny spory, které finská firma vedla či stále vede s čínskými výrobci, se týkají tzv. 4G SEP patentů (Standard-Essential Patent). Konkrétně se firma opírá o patenty EP19173705 a EP07826610 pokrývající klíčové funkce 4G sítí. Vivo se na jejich licencování dohodlo s Nokií v roce 2018, jenže v roce 2021 byla dohoda jednorázově ukončena. A z toho plynou pro Vivo nutné následky.

Nokia totiž Vivo v Německu zažalovala, a soud jí dal za pravdu. Německá pobočka Viva reaguje následovně: „Vivo plně respektuje duševní vlastnictví a zavazuje se k neustálým inovacím prostřednictvím rozsáhlého výzkumu a vývoje. V posledních letech společnost vivo uzavřela cross-licenční dohody s řadou předních společností. Se společností Nokia jsme jednali o obnovení cross-licencí, ale dohody zatím nebylo dosaženo. Jsme přesvědčeni, že společnost Nokia dosud nesplnila svou povinnost nabídnout licenci za podmínek "FRAND" (spravedlivé, přiměřené a nediskriminační).

Nepravomocné rozhodnutí Zemského soudu v Mannheimu jsme vzali na vědomí a jsme připraveni v případě potřeby pozastavit prodej a uvádění příslušných výrobků na trh prostřednictvím oficiálních kanálů společnosti vivo Germany. Připravujeme odvolání proti rozhodnutí a vyhodnotíme další možnosti. Mezitím budeme nadále jednat se společností Nokia o vyřešení probíhající záležitosti v souladu s podmínkami "FRAND". Náš dlouhodobý závazek vůči německému trhu zůstává nezměněn. vivo bude v Německu i nadále přítomno a zákazníci se mohou i nadále spolehnout na naše služby. Na naše podnikání mimo Německo to nemá žádný dopad.“

Klepněte pro větší obrázek
Vivo prohrálo spor s Nokií u soudu v Německu. Značka se však proti verdiktu odvolala. Už dříve se kvůli chybějícímu licencování 4G patentů musely v Německu přestávat prodávat smartphony a hodinek značek Oppo a OnePlus

A proč zrovna Německo? Nokia jej vidí jako velmi lukrativní trh, na němž je spousta dalších menších trhů nepřímo závislá. Pokud by právě zde došlo k zastavení prodejů telefonů některých značek, mohlo by to výrazně pošramotit jejich image v očích potenciálních zákazníků v celé Evropě. Nokia však už dříve vedla patentové spory i v dalších zemích mimo Evropu, např. v Austrálii nebo v Brazílii. Německo je však stále vnímáno jako jakýsi „testovací trh“, a současně velkou pákou při vyjednávání nových podmínek.

Vivo následuje Oppo a OnePlus

vloni v srpnu vyhrála Nokia spor nad firmami Oppo a OnePlus, které taktéž porušovaly její klíčové 4G patenty, resp. nedocházelo k jejich řádnému licencování. Z německého webu Oppo tak zmizely jakékoliv informace (zůstala jen sekce Podpora) včetně obchodu, a na stránkách se dočtete toto: „Na webu nenajdete žádné produktové informace. Některá zařízení navíc nejsou v Německu dostupná, včetně řady Reno8 nebo modelu Find N2 Flip“. A protože toto oznámení visí na webu už několik měsíců, je jasné, že se Oppo s Nokií dosud nedohodlo.

Klepněte pro větší obrázek
Německá pobočka Oppo nemá na svých stránkách prakticky žádné informace. Ani po půl roce se totiž nedohodla na podmínkách licencování klíčových 4G patentů s finskou Nokií

Německá pobočka značky OnePlus zase po prohraném sporu stáhla nabídku telefonů. Na webu nabízí informace o tabletech, sluchátkách a příslušenství. Stejný sortiment produktů si můžete pořídit i v e-shopu, telefony a hodinky přitom bez jakéhokoli vysvětlení chybí. Značka se v Německu tváří tak, jako by je snad vůbec nevyráběla. Německá pobočka OnePlus potvrdila, že stále s Německem počítá, jenže ani po půl roce nedošlo s Nokií k žádné dohodě.

Obě čínské firmy přitom dříve tvrdily, že poplatky, které Nokia požadovala, byly příliš vysoké. Podle dostupných informací se jednalo o 2,50 EUR (necelých 60 Kč) za každý prodaný telefon. Podle německého soudu však byly podmínky nastaveny férově, a bylo jen na výrobcích, aby podepsali patřičné dohody. Jenže tyto značky se k tomu neměly, prozatím jim jako výhodnější zřejmě vychází opustit německý trh s telefony. Nokia má přitom v současné době podepsané dohody o licencování patentů prakticky se všemi výraznějšími hráči na trhu, např. se Samsungem, Xiaomi nebo s Huawei.

Zdroj: Vivo

Diskuze (20) Další článek: Noblesní Nokia 8850 slaví výročí. Do nového milénia s ní chtěl vkročit každý manažer

Témata článku: Nokia, Oneplus, Vivo, , , , , , , , , Itálie, Saturn, Značka, Česká republika, Telefon, Germany, Španělsko, Brazílie, Evropa, Čínská značka, Licencování, Oppa, MOLO, Mannheim