Nokia X: smartphone pro neználky [recenze]

Jak se Nokii povedl první Android? Pro koho je a kdo by si jej rozhodně kupovat neměl? Nokia X je vymodlený jednorožec, ale zázraky od něj nečekejte.
Kapitoly článku

Použitý procesor (dvoujádrový Qualcomm Snapdragon MSM8625Q na 1 GHz) je už postarší a na reakcích systému je to znát. Nejsem schopný posoudit, jestli Nokia svými úpravami Androidu ulehčila, nebo ztížila práci, ale už jsem měl v ruce levnější telefony, které šlapaly svižněji. Na jednu stranu je možné spustit graficky náročné hry jako je Asphalt 8 (hratelné, sem tam zásek), na stranu druhou jsou pomalé reakce systému vidět i při práci se základní sadou aplikací. Když se ještě na pozadí stahuje aplikace, mail, nebo hraje hudba, začíná být rychlost telefonu žalostná. Zkrátka low-end, nic pro náročné uživatele.

Klepněte pro větší obrázek 
Benchmark Antutu se Nokii X za skóre 7615 doslova vysmál.

Operační paměť má hodnotu 512 MB, což ve třídě low-endů není nic výjimečného, ale schopnost udržet v paměti aplikace hodnotím jako podprůměrnou. V tomto případě by bylo zajímavé srovnání s Nokií X+, která se liší právě jen větší RAM. O kolik by byl projev telefonu lepší?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Sluchátka vypadají funky, ale hrají podprůměrně. V téhle cenové kategorii ale nic lepšího čekat nemůžeme. Nabíječka má kupodivu pevný kabel. MicroUSB na připojení telefonu k počítači budete muset sehnat jinde.

Tlačítkový chuďas

Klepněte pro větší obrázek
První Androidy měly čtyři tlačítka, dnes jsou běžná tři, loňské HTC One si vystačilo se dvěma a Nokia šla ještě dál.

Hardwarovou zvláštností je pouze jedno senzorické tlačítko pod displejem. Klepnutí na něj vás posune o krok zpět, delší podržení vás vezme rovnou na domovskou obrazovku. Některé Androidy mají jako třetí tlačítko menu, to Nokia X software platform 1.1 (ano, tak se to jmenuje) řeší svérázně, roletkou vysouvanou od spodní hrany displeje.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Roletka o sobě dává vědět virtuální úchytkou. Po vysunutí může vypadat třeba takhle.

Jiné Androidy mají jako třetí tlačítko vstup do přehledu posledních spuštěných aplikací. To Nokia X řeší… neřeší. Multitasking je vlastně potlačený, ale jako seznam posledních spuštěných aplikací poslouží FastLane, jedna ze dvou domovských obrazovek. Na druhou stranu, vzhledem k výše zmíněné velikosti operační paměti telefon více aplikací naráz stejně neudrží, takže je to vlastně jedno.

Možná se vám úprava OS alá Microsoft nelíbí a říkáte si, že nainstalujete jiný Android (tak je to na téhle platformě běžné). Právě to jedno ovládací tlačítko však znamená vážnou komplikaci, se kterou se tvůrci alternativních ROM možná nějak vyrovnají, ale hádám, že příliš ergonomické to nebude.

Klepněte pro větší obrázek 
Verze Androidu? Podle údajů z telefonu těžko říct. Až třeba Antutu prozradí, že je to 4.1.

Ještě jedna věc je na Androidu zvykem. Číhat na update na novější verzi. Také u Nokie se o tom mluví, konkrétně o verzi 4.4. Otázkou ale je, co se ve výsledku změní, protože úpravy systému jsou skutečně masivní a „desetinkové“ updaty se často týkají nových služeb od Googlu, což je v tomto případě pasé.

DualSIM a výdrž baterie

Klepněte pro větší obrázek
Kdo by se před pár lety nadál, že Nokia vyrobí telefon se dvěma SIM kartami? Modely X jsou dokonce jenom dualSIM, single SIM se nevyrábí. Obě karty jsou kupodivu formálu microSIM.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Správa karet patří k těm jednodušším, ale přepnout z jedné na druhou můžete přímo v roletce.

Baterie má 1 500 mAh, což je ve světě smartphonů podprůměr. Na druhou stranu je zde úspornější hardware, menší displej... Při maximálním ataku (navigace/hry) jste na nule za tři hodiny, v režimu „sem tam hovor, občas mail a příležitostně na web“ jsem se dostal na běžný pracovní den. Řekl bych, že je to takový smartphonový standard, možná lehký podprůměr. Nabití baterie trvá asi dvě hodiny.

Android úplně jinak

Android v podání Microsoftu vypadá zcela jinak, než znáte. Vlastně to, jak znáte Android, v Nokii X jen občas probleskne. Nokia X software platform má pouze dvě plochy, mezi kterými lze donekonečna listovat, obě jsou inspirované Lumiemi.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna ze dvou ploch. Podobnost s dlaždicemi z Windows Phone je těžké zapřít, jen zde jsou navíc widgety.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Druhá plocha se jmenuje FastLane. Nahoru se roluje do budoucnosti, dolů do minulosti. Je to kombinace notifikací, naposledy použitých aplikací, kalendáře, úkolovníku, časové osy na sociálních sítích atd.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Obsah FastLane si můžete libovolně upravit, záznamy se ukazují i na zamykací obrazovce.
Klepněte pro větší obrázek 
Také roletka je jiná. Sahá pouze do půlky displeje a zobrazuje pouze systémové notifikace. Ty z aplikací jsou ve FastLane.
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nastavení

Témata článku: Nokia, , , , HTC One, HTC One (E8), HTC One (M8), Nokia X, Nokia X+, Nokia XL, NPU, Systém notifikací, Poslední displej, Hádanka, Apple AppStore, Smartphone, Ovládací tlačítko, Jediné tlačítko, Instalační soubor, Alternativní obchod, Vanička, Zajímavé srovnání, Mobilní klient, Moba, Jednorožec,