Nokia X3 Touch and Type: dokonalá symbióza (test)

Nokia X3-02 přináší kombinované ovládání přes displej i klávesnici. Ačkoli nejde o smartphone, zaujme výbavou a kvalitním zpracováním.

Na internet také s Wi-Fi

Přítomnost Wi-Fi připojení se už i ve střední třídě telefonů stává běžnou záležitostí. Nokia X3 Touch and Type má Wi-Fi podporující standardy 802.11 b/g/n. V oblasti konektivity ji na krátké vzdálenosti doplňuje i Bluetooth 2.1 s A2DP módem. Nokii X3 Touch and Type k počítači připojíte pomocí microUSB konektoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Internetový prohlížeč zobrazí i náročnější stránky

Globální přenos dat zajišťují kromě GPRS a EDGE připojení třídy 10 i rychlé datové přenosy. Přítomno je HSDPA s rychlostí 10,2 Mbps při stahování a HSUPA s rychlostí odesílání dat 2 Mbps. Nokia X3 Touch and Type nemá integrované GPS.

Klepněte pro větší obrázek 
Ovi store

Předinstalovaný internetový prohlížeč svými funkcemi nijak neohromí, zvládne ale všechny běžné funkce. Umožňuje upravit velikost písma či ukládat záložky a podporuje JavaScript. Chybí mu však horizontální zobrazení. Přítomno je alespoň maximalizaci stránky na celý displej. Po webu se pohybujete dotykem prstu. Funguje zde kinetické rolování. Přítomen je nadhled na celou stránku i několik stupňů přiblížení. V telefonu najdeme předinstalovaný internetový prohlížeč Opera Mini 5.

Klepněte pro větší obrázek
Prostředí klienta sociálních sítí

Z internetových aplikací je třeba zmínit také všude skloňovaný Facebook. Aplikace Komunity zajišťuje propojení telefonu se sociálními sítěmi. Výstupy z ní, konkrétně například statusy přátel na Facebooku, lze zobrazit na domovské obrazovce. Aplikace nabízí kompletní live stream přátel, přístup ke zprávám, událostem a samozřejmě přidávání nových statusů. Uploadovat je možné i fotografie a to buď přímo z alba nebo rychlým provedením.

Základy práce

Nokia X3 Touch and Type není pracovní telefon pro manažery. V oblasti organizace času ale poskytuje celou paletu funkcí. Přítomen je samozřejmě přehledný kalendář, který nabízí zobrazení měsíce nebo dne. Chybí tedy týdenní nadhled. K jednotlivým datem lze přidat upozornění na schůzku, telefonát, narozeniny a výročí zda přidat běžnou připomínku. Kalendáři lze přidělit vlastní vyzváněcí tón.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Práce s kalendářem

Organizační funkce doplňuje budík s opakováním. V nabídce je však pouze jeden. Opakování je možné vybrat ze všech dnů v týdnu. Nastavit se dá tón buzení. K dispozici je standardní tón, vlastní tón a rádio. Odklad buzení lze nastavit v libovolné délce.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Budík s opakováním

Z pracovních funkcí musíme zmínit kalkulačku, která nabízí i vědecké a úvěrové funkce. Hodit se mohou někdy i převody velikostí oblečení. Pestrou paletu kancelářských aplikací uzavírají poznámky, časovač či seznam úkolů.

Malý hudebník

Knihovna hudebního přehrávače třídy skladby podle názvu, interpretů, alb a žánrů. Nabízí také vlastní seznamy skladeb. V nabídce nastavení najdeme ekvalizér s několika možnostmi. Během přehrávání se na obrazovce zobrazuje i obrázek alba, pokud je přítomen v složce alba.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hudební přehrávač a jeho knihovna

Na poslech rádia s RDS je nutné připojit headset, jehož kabel slouží jako anténa. Rádio je možné spolu s hudebním přehrávačem ovládat i z domovské obrazovky. Na spuštění přehrávače slouží i specializované hardwarové tlačítko.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Galerie fotografií

Inovacemi prošla i galerie fotografií, která nabízí kromě klasického zobrazení záběrů i uspořádání fotek na časové ose. Vyzvednout je třeba videopřehrávač, který podporuje kromě formátů WMV a MP4 i XviD. V telefonu najdeme čtyřlístek her.
 

5 Mpx bez autofokusu

Nokia X3 Touch and Type disponuje fotoaparátem s rozlišením 5 megapixelů. Fotoaparát má pevné ohnisko, chybí mu automatické zaostřování a přisvětlení pomocí LED diody. Tato skutečnost ubírá fotografie o kvalitu. Při focení v horších světelných podmínkách jsou fotky rozmazané a barvy nevýrazné.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché. Ovládá se dotykem prstu. Fotí se na výšku nebo na šířku. Po vyhotovení záběru můžete fotku ještě upravit. V nabídce je několik jednoduchých nástrojů sloužících k oříznutí, otočení či přidání efektu. Samozřejmě nechybí vyvážení bílé či samospoušť. Fotoaparát pořizuje snímky v maximálním rozlišení 2 592 × 1 944 obrazových bodů. Video dokáže zaznamenat ve VGA rozlišení, tedy 640 × 480 pixelů při 18 fps.

Ukázkové fotografie v maximálním rozlišení:

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Nový začátek

Nokia X3 Touch and Type je novým konceptem telefonů s platformou Series 40. Podobným zařízením je z linie Touch and Type i model C3, který se na českém trhu objeví po novém roce. Nokia X3 Touch and Type má styl. Je příjemně tenká a lehká. Zaujme také kvalitní konstrukcí. Má dobrou výbavu v oblasti konektivity, nechybí jí Wi-Fi ani rychlé datové přenosy HSDPA a HSUPA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Dotykové ovládání kombinované s klasickou numerickou klávesnicí považujeme v telefonu za lákavý koncept. Škoda, že nová Nokia nemá otevřený operační systém a chybí i integrovaný čip GPS. Na druhé straně může zaujmout i díky své jednoduchosti. Konkurencí jí bude z vlastních řad zmiňovaná Nokia C3 Touch and Type, která by měla být o něco málo levnější a hlavně nabídne klasické uspořádání klávesnice. Nokia X3 Touch and Type je zatím dostupná na předobjednávku za cenu kolem 4 a půl tisíce korun. Na pulty by to měla stihnout do Vánoc.

Témata článku: Nokia, , Nokia C3, Nokia C3 Gold Edition, Nokia C3 Touch and Type, Nokia X3, Nokia X3 Touch and Type, Sony Ericsson Xperia X10, Sony Ericsson Xperia X10 mini, Sony Ericsson Xperia X10 mini pro, Nový stát, E-mailová adresa, Jednoduchý nástroj, Nový status, Pracovní telefon, Konstrukční materiál, Kombinované ovládání, Dok, Pevné ohnisko, Rychlá volba, Klasické zobrazení, Nový koncept, Integrovaný čip, Typ, Test