Nokia zavírá Rumunskou továrnu. Strach mají i v Maďarsku a Finsku

Kapitoly článku

Zatímco napjatě vyhlížíme Nokii N9 a první modely s Windows, které by měly znamenat start nové a úspěšnější éry, na pozadí pokračuje bolestný ozdravný proces společnosti. Stále ještě světová jednička mezi výrobci mobilních telefonů oznámila zrušení 3 500 pracovních míst. Propouštět se bude v divizi Location & Commerce (USA a Německo, dohromady 1 300 míst) a hlavně dojde k zavření výrobního závodu v rumunské Kluži (Cluj, google mapa). Tam v současnosti pracuje asi 2 200 lidí.

Pikantní na celé záležitosti je, že právě do Kluže se v roce 2008 přesunula výroba z Bochumi. Zavření této německé továrny tehdy způsobilo silnou vlnu nevole, která přesáhla hranice Německa. Výroba se tedy bude přesouvat znovu, tentokrát do Asie. V Evropě tak zůstanou už jen dvě velké továrny společnosti Nokia – v Maďarsku a v domovském Finsku. Ty projdou rozsáhlým auditem a bude posouzena jejich efektivita. Výsledky a případné počty dalších propuštěných zaměstnanců budou známy začátkem roku 2012.

Témata článku: Nokia, , Rey, F +, Bochum, Kluž, North America, The Local, Str, Rumunsko, Chicago, Koma, Strach, Mad, Fin, Komárom, SMART Devices, MADA, Maďar