Nokia zřejmě prodá luxusní značku Vertu za 200 milionů eur

Nokia shání finance, kde se dá. V loňském roce do jejího rozpočtu nemalou měrou přispěl Microsoft, coby hlavní partner v produkci chytrých telefonů s Windows, a také Apple, který zaplatil Finům sumu v řádu několika stovek milionů dolarů za ukončení patentových sporů (čtěte Konec jedné války: Nokia se dohodla s Applem). Letošní první větší finanční injekcí by se mohla stát suma za odprodej luxusní značky Vertu. Podle listu Financial Times je Nokia blízko dohodě.

První jednání o odprodeji firmy, která se zabývá vývojem a výrobou luxusních mobilních telefonů, měla probíhat už v prosinci loňského roku. Tehdy se ale Nokia s žádným ze zájemců nedohodla. Nyní se prodej značky Vertu rýsuje reálněji. Podle Financial Times je Nokia těsně před uzavřením dohody s britskou finanční skupinou Permira, která chce za nákup luxusní značky zaplatit 200 milionů eur (tedy asi 265 milionů amerických dolarů). Ani jedna ze stran zatím plánovanou transakci oficiálně nepotvrdila.

Vertu s Windows zřejmě nebude

I když Vertu funguje jako samostatná společnost s vlastním zázemím a managementem, Nokia se jejím prodejem zbaví další činnosti, která by ji mohla rozptylovat od výroby smartphonů s Windows Phone. To je zcela jasně priorita finského giganta a vlastně jediný způsob, který jej dokáže finančně stabilizovat. Po nepříznivých výsledcích za první čtvrtletí 2012 (čtěte Čtvrtletní ztráta Nokie se blíží miliardě eur) by suma za prodej Vertu mohla zmírnit další ztráty, které analytici u Nokie očekávají i za právě probíhající druhý kvartál.

Klepněte pro větší obrázek
Takovýto kufřík naplněný telefony Vertu má hodnotu několika milionů

Vertu patří mezi výrobce nejdražších mobilních telefonů na světě. Telefony jsou vyráběny ručně za použití luxusních a drahých materiálů, jako je zlato, drahé kameny, kůže nebo karbonové slitiny. Ceny mobilů se pohybují od sto tisíc do několika milionů korun. Ve většině případů jde o limitované edice několika set kusů. Nokia byla dosud výhradním dodavatelem softwaru do telefonů Vertu. Vedle klasického prostředí Series 40 se vyrobilo i několik modelů se systémem Symbian. Chytrého Vertu s Windows Phone už se zřejmě fanoušci nedočkají.

Diskuze (40) Další článek: Apple a Samsung: Lídři mobilního trhu dneška

Témata článku: Nokia, , , , , Pro +, Samostatná společnost, Výhradní dodavatel, Klasické prostředí, Mil, Druhý kvartál, Lux, Drahý materiál, Luxusní, Milión eur