Nokii zabráněno pozřít Symbian

Akcionáři Symbianu se vzepřeli záměru Nokie a společně s ní také navýšili základní jmění společnosti. Konkurenti tak zůstávají na jednom dvorku a jsou nuceni dále spolupracovat. Symbian má nyní více peněz a můžeme proto očekávat rychlý vývoj.

Nokia neuspěla v pokusu získat úplnou – tj. majoritní – kontrolu nad společností Symbian. Poté, co se Nokii zdařilo odkoupit podíly britské firmy Psion (dalšího menšího podílníka Symbianu), a poté, co se Nokii rovněž zdařilo o něco navýšit svůj podíl odkupem od americké Motoroly, zůstává finský mobilní gigant před branami padesátiprocentního podílu. Při navyšování základního jmění v Symbianu totiž nezůstali ostatní hráči pozadu a navýšili rovněž – Symbian tak obdrží dalších přibližně sto miliónů dolarů.

Hodíme si kostkou

Boj o Symbian připomíná hru Monopoly. Hráči střídavě bohatnou a chudnou, parcely (Symbian je jednou z nich) na ceně získávají, klesají a opět získávají. Včerejší nepřátelé se stávají spojenci na jednu noc a pak se zase rozcházejí, aby se mohli nakrátko spřátelit s dalšími protivníky.

Symbian má podobné osudy. Nejdříve se do něj vkládalo mnoho nadějí, ale poté, co firma nedokázala dlouho přijít s přelomovým produktem a co se často zmiňovaly protichůdné zájmy jednotlivých akcionářů, klesla hodnota jejích (imaginárních) akcií k bodu mrazu. Nyní je situace zase veselejší: zájem o chytré mobily konečně vzrůstá a těch, které Symbian pohání, se prodalo údajně (dle Symbianu) deset miliónů kusů; vysoký je zájem hlavně v Asii.

Zřejmě proto se stalo to, s čím Nokia příliš nepočítala – ostatní spoluhráči, kteří se ke své akciové účasti v Symbianu stavěli v poslední době laxně, se probudili a přinesli peníze. Nejaktivnější byl, rovněž překvapivě, Sony Ericsson – ten zvýšil svůj podíl z cca 1 % na 13 %. A protože podobný podíl má i švédský Ericsson, mají tito „dva Ericssonové“ druhý největší kus koláče po Nokii, celkem 29 %. Analytici, kteří mají přístup k uspořádání pravomocí v Symbianu, tvrdí, že nezávislost by společnost získala až poté, co by v ní jeden z akcionářů získal větší než dvoutřetinovou většinu. Pak by mohl vyměnit celou dozorčí radu a obsadit ji svými lidmi. Má k tomu Nokia daleko? Nyní ano. Ale v případě, že by se navyšování jmění účastnila sama, jak se ostatně očekávalo, by skončila s 68 % – a bylo by hotovo.

Aby se Microsoft moc neroztahoval

Poslední tahy v symbianské šachové partii budou mít významné, i když nijak neobvyklé důsledky. Podstatně vyšší než očekávané navýšení kapitálu znamená více peněz na rozvoj firmy. Údajně dojde ke zvýšení počtu zaměstnanců z 300 na 1 200. Protože jde především o vývojáře a techniky, mělo by to znamenat podstatné zrychlení tempa vývoje Symbianu a jeho zkvalitnění (a Microsoft se bude muset více ohánět). Jednou investované peníze nepůjde vzít zpět a zvýšené tempo utrácení se také bude těžko zpomalovat. Dá se očekávat, že pokud partneři investovali nyní, jsou připraveni investice v dalších letech opakovat: toto není běh na krátkou trať a všichni vědí, že Symbian nezačne vydělávat hned za rok.

Aktivní účast ostatních velkých hráčů, kdy svůj podíl nenavýšil pouze Samsung, znamená, že se vedoucí skupina výrobců mobilů s výjimkou Motoroly rozhodla této platformě věřit. Víra v Symbian má dvě tváře. První je, že se skutečně jedná o nejkvalitnější a nejpokročilejší systém pro chytré mobily, druhá je politická: aby v této oblasti nezískal příliš silný vliv Microsoft a nezačal výrobce mobilů utlačovat.

Chytrých mobilů se má letos prodat asi 22 miliónů kusů (dle Nomury). Z nich má Symbian pohánět 13 miliónů, nadpoloviční většinu, a Microsoft jen 1,1 miliónu (5 %). Ale ještě je příliš brzy vyhlašovat vítěze a poražené.

Diskuze (4) Další článek: Motorola V500: více funkcí za nižší cenu (test)

Témata článku: Nokia, , , , , Aktivní účast