Noste Palma na zápěstí aneb na to jsme přece čekali

Zajímavým přístrojem hodlá rozšířit své portfolium známá hodinkářská firma Fossil. Nové náramkové hodinky totiž v sobě ukrývají kompletní kapesní počítač s operačním systémem PalmOS.

Řada náramkových hodinek není prvním zařízením tohoto určení, které jsme mohli v minulých letech v nabídce tohoto výrobce spatřit. Dva předchozí modely - nabízené pod označením Wrist PDA a Wrist PDA PC - však tomu nejnovějšímu nesahaly ani po kolena - byly totiž vybaveny poměrně pomalým osmibitovým procesorem firmy Epson, kterému sekundovalo pouhých sto devadesát kilobajtů operační paměti. Dá se tedy říci, že spíše než náramkovými kapesními počítači byly tyto modely spíše pouhými elektronickými databankami.

Ted je však vše úplně jinak - nový model Wrist Phone je (tedy až na své titěrné rozměry 35 x 51 x 13 mm) skutečně plnohodnotným kapesním počítačem třídy Palm se všemi jeho hardwarovými i softwarovými částmi. Můžu směle prohlásit, že je srovnatelný kupříkladu s novým low-endovým modelem Palm Zire.

Při pohledu na fotografie tohoto drobečka se ani nechce uvěřit tomu, co vše se uvnitř ukrývá a jak se to tam tvůrcům podařilo vše vměstnat. Wirst PDA totiž pohání Motorola Dragon Ball VZ procesor taktovaný na 33 Mhz. Operační paměť má velikost dva megabajty a stejně velká je i přepisovatelná Flash pamět, ve které je schován samotný operační systém - ten je zde použit ve verzi 4.1. Rozlišení podsvětleného displeje je 160 x 160 obrazových bodů.

 

Ovládání se děje prostřednictvím dotekového displeje (malinkatý stylus je ukryt v pásku hodinek) nebo prostřednictvím tzv. Rocker Swith - kolébkového tlačítka umístěném na pravém boku hodinek. Ten umožňuje pohyb kurzoru a výběr zvýrazněné volby.

Softwarová kompatibilita s PalmOS světem je dokonalá. Na tomto malinkatém Palmu skutečně spustíte kterýkoli PalmOS program - výrobce však upozorňuje na fakt, že vzhledem k "malosti" displeje je lépe vybírat takové aplikace, které umožňují nastavit velikost fontů, protože některá písma mohou být skutečně velmi titěrná.

Komunikaci s okolním světem obstarává bud infračervený port nebo USB konektor. Zatímco USB konektor využijete především pro komunikaci a synchronizaci se stolním počítačem, infračervený port lze využít kupříkladu i pro ovládání televize či videorekordéru - stačí jen nainstalovat si odpovídající program.

O napájení přístroje se stará vestavěná lithium-iontová baterie, která vydrží na jedno nabití asi čtyři dny s průměrnou denní prací nepřesahující půl hodinu. Praktické používání těchto hodinek tedy bude vypadat asi tak, že každý večer poputují do kolébky, kde se vždy dobijí na plnou kapacitu.

Diskuze (9) Další článek: Bomba: streamované mobilní video na Nokii 7650 i bez UMTS

Témata článku: , , Pře, Nos, Dragon Ball, Zápěstí