Nová éra. Podívejte se, jak fungují Google Mapy v hodinkách s Wear OS 3

Společně se systémem Wear OS vstoupila do nové hodinkové éry i aplikace Google Mapy. Aplikaci jsme si mohli vyzkoušet u hodinek Galaxy Watch4, a je třeba přiznat, že nezůstal kámen na kameni. Původní „polofunkční“ aplikace známá z Wear OS 2 zmizela, nahradila ji nová verze, která se částečně oprostila od závislosti na smartphonu. K vyhledání trasy a k zobrazení „turn-by-turn“ pokynů si vystačíte pouze s displejem hodinek.

První viditelnou změnou je tmavý režim, který přebarví dřívější šedé podklady do úspornějšího odstínu. Přímo z hodinek pak můžete přes tlačítko vyhledat trasu, přičemž cílový bod zadáte textově na alfanumerické klávesnici nebo hlasově. Nechybí ani seznam posledních hledaných míst, který se aktualizuje z vašeho smartphonu. Při vyhledání cíle si můžete vybrat, zda pojede autem, na kole nebo pěšky, u každých z těchto tří variant se dozvíte i orientační čas dosažení cíle. Jakmile máte vybraný způsob přepravy, spustí se na vašem telefonu navigace a můžete vyrazit. Z telefonu dostáváte běžné hlasové pokyny v češtině, hodinky vám ukazují pokyny „turn-by-turn“ podpořené vibrační odezvou.

V průběhu navigace vidíte odhadovaný čas do cíle v horní části obrazovky, otočnou lunetou můžete rolovat na další pokyny na trase, které vás upozorňují na změnu směru. Pokud však budete při navigaci využívat GPS v hodinkách, připravte se na rychlý úbytek baterie. Necelá půlhodina navigace na zápěstí může ukousnout až 10 procent. Je to sice nouzovka, ale pokud budete mít na hodinkách dost baterie, tak proč navigaci nevyužít? Offline režim však zatím nefunguje, hodinky pro vyhledání trasy nadále potřebují váš telefon.

Redakční představení hodinek Galaxy Watch4:

Celkově jde o výrazný posun kupředu, jenže k uživatelům hodinek s Wear OS 2 se tato nová aplikace nedostane. Jedině tehdy, pokud hodinky dostanou novou verzi systému. A kompatibilní modely si na update ještě dost dlouho počkají.

Diskuze (18) Další článek: Samsung Galaxy Watch4. Pokud hledáte hodinky s Wear OS, lepší nenajdete

Témata článku: Google, Samsung, , , , , , , , , Nová éra, F +, Pokyn, Éra, Trasa, Google Mapa, Aplikace