Technologie | Čtečka | E-ink

Nová generace displejů na bázi elektronického inkoustu přinese sytější barvy a méně modrého světla

Jedním ze zásadních prvků čteček elektronických knih jsou obrazovky na bázi elektronického inkoustu. K jejich hlavním výhodám patří přirozené zobrazení textu a malá spotřeba elektrické energie, která bývá nutná pouze k překreslení obsahu, zatímco jeho zobrazení je čistě pasivní.

Pionýrem a jedním z největších hráčů v segmentu displejů na bázi elektronického inkoustu je americká firma E Ink Corporation. V roce 1997 ji založili absolventi Massachusettského technologického institutu (MIT) JD Albert a Barrett Comiskey, profesor Joseph Jacobson, Jerome Rubin a Russ Wilcox.

Kaleido 3

Firma E Ink před třemi lety oznámila nové obrazovky Kaleido, které konečně přinesly barvy za rozumnou cenu. Poněkud překvapivě se zatím neprosadily a neovládly trh s elektronickými knihami, ale firma tuto technologii dále vyvíjí a minulý týden oznámila nejnovější generaci panelů se zajímavými vylepšeními.

Nové displeje, navazující na model Kaleido Plus z loňského roku, se budou prodávat pod názvem Kaleido 3. Základní technologie se od doby prvních barevných displejů příliš nezměnila a vylepšení, která uvidíme v nejnovější generaci, jsou dána optimalizacemi umožňujícími dosáhnout sytějších odstínů a novou technologií osvětlení.

Kaleido Plus vs. Kaleido 3 Kaleido Plus vs. Kaleido 3

Třetí generace obrazovek Kaleido díky tomu nabídne bohatší obraz díky 16 úrovním stupňů šedi a 4096 barvám, jež by měly stačit pro zobrazování barevných obrázků a informací na elektronických čtečkách. Ve srovnání s předchozí generací se sytost barev zvýšila o citelných 30 %.

Zvládne i animace

E Ink Kaleido 3 využívá technologii Print Color ePaper, v níž se používá pole barevných filtrů (CFA) ve spojení s černobílou inkoustovou fólií E Ink Carta. Kromě vylepšeného barevného podání využívá Kaleido 3 novou technologii předního světla E Ink ComfortGaze, jež byla navržena tak, aby snížila množství modrého světla odraženého od povrchu displeje.

„Barevná elektronická čtečka s technologií E Ink Kaleido získala od svého uvedení na trh širokou podporu a uznání mnoha zákazníků,“ řekl generální ředitel E Ink Johnson Lee. „Firma pokračuje v inovacích barevných elektronických čteček – s technologií E Ink Kaleido 3 jsme zvýšili živost barev, vylepšili design modulu a vytvořili zdravější vizuální zážitek ze čtení.“

Displeje Kaleido 3 budou k dispozici v různých velikostech, včetně 7,8palcové, 10,3palcové a 13,3palcové varianty. Nabídnou jemnost 300 ppi v černobílém a 150 ppi v barevném zobrazení, zatímco předchozí verze Kaleido Plus měla jemnost jen 100 ppi.

Díky rychlé odezvě inkoustu bude na displeji možné přehrávat animace a videa, což poskytuje nové možnosti digitálního čtení a psaní ve vzdělávacích a profesionálních aplikacích. 13,3palcový modul E Ink Kaleido 3 ePaper lze použít také jako venkovní reklamní poutač. Novinka bude od 27. do 29. dubna vystavena na veletrhu Touch Taiwan 2022.

Diskuze (17) Další článek: Test základní desky MSI MPG Z690 Carbon WiFi. Oslní výkonem, zato barvičky můžete vypnout

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,