Nová Motorola MPx200: chytré véčko s Windows představeno!

Včerejší tiskovka Microsoftu na rámci Invexu se odehrála ve stylu představení nového véčka od Motoroly, které je tak chytré, že v sobě ukrývá operační systém od Microsoftu pod názvem Windows Mobile.
Kapitoly článku

Microsoft včera na invexové tiskové konferenci oficiálně představil novou platformu Windows Mobile. Vzhledem k tomu, že Microsoft má v současné době tři operační systémy pro mobilní zařízení, a to Pocket PC včetně verze Phone Edition a dále platformu pro zařízení Smartphone (neboli "chytrý mobil"), bylo rozhodnuto, že tyto systémy budou zastřešeny pod jednou společnou značkou Windows Mobile.

 
Zleva: Jiří Dvorjančanský (T-Mobile), Martin Lanc (Motorola) a Vojtěch Foukal (Microsoft)

V souvislosti s tím byly prezentovány dva produkty: Motorola MPx200 a T-Mobile MDA II. Podle Vojtěcha Foukala, Business Development Managera Microsoft ČR a SR, zákazníci oceňují použití systému Microsoft Windows v mobilních zařízeních, ať už mají v podvědomí sílu značky či kvalitní operační systém.

Motorola MPx200

V tomto článku se zaměříme na novinku, chytrý telefon Motorola MPx200, komunikátoru T-Mobile MDA se věnujeme v jiném článku dnešního vydání. O nové Motorole jsme už také samozřejmě psali, není ale na škodu zopakovat základní věci.

   
Motorola Mpx200 je jedno z prvních chytrých véček s běžným operačním systémem

Motorola stejně jako někteří ostatní výrobci zpočátku experimentovala a váhala, jakým směrem (rozumějte operačním systémem) se má na poli chytrých mobilů ubírat. Původním alternativám v podobě Symbianu a Linuxu už asi můžeme dát sbohem, s Motorolou se nadobro domluvil Microsoft. I pro něj to velmi významný krok - získal tím značku, která na celosvětovém trhu s mobilními telefony drží druhou příčku.

 
Koncepty Motoroly založené na operačním systému Windows Mobile

Pro koho je určen?

Motorola MPx200 je véčko s velkým barevným displejem TFT o rozlišení 176 x 220 obrazových bodů. Maximální počet barev, které dokáže zobrazit, je 65 tisíc. MPx200 pracuje na operačním systému Micosoft Smartphone 2002, který bude ve své příští verzi 2004 kompletně lokalizován přímo Microsoftem (to je velmi důležitá novinka).

  
Při porovnání rozměrů nás určitě napadne přirovnání k podobnému Sony Ericssonu Z600

Oproti chytrému telefonu Eurotel Smartphone, který byl šit z trochu druhé strany, se Motorola výrazně polepšila, a to hlavně co se týče rychlosti. Zatímco Eurotel Smartphone byl někdy až neuvěřitelně pomalý, díky použití rychlejšího procesoru Intel XScale s taktem 200 MHz je práce s Motorolou opravdu plynulá.

Motorola nabízí operační paměti 32 MB Flash ROM a 32 MB SD RAM na paměťové kartě pro ukládání dat. Maximálně ale můžete pracovat až s 1 GB dat.

  
Barevná kombinace tmavé a modré je poměrně konzervativní.


V následující kapitole článku se podíváme na podrobné technické parametry telefonu

Témata článku: Motorola, , , , , Eurotel Smartphone, Eurotel Smartphone II, Motorola MPx200, Panasonic GD87, Sharp GX13, Důležitá novinka, Pře, Nová Motorola, Chytré, Wind, Motorol, Win, Chytré véčko, MPx, Motor, Windows!, Nov, Mpx +,