Nová nadstavba Honoru má vytvořit celý ekosystém. Magic OS 7 přináší hned několik novinek

Zároveň s novými smartphony Honor Magic Vs a Honor 80 uvedla značka v domovské Číně také novou verzi své nadstavby Magic OS 7.0. Uživatelské rozhraní nabídne lepší konektivitu s dalšími zařízeními, větší plynulost při procházení prostředím a také pokročilejší zabezpečení.

Zajímavostí je nenápadná změna v pojmenování – zatímco u minulé generace to bylo ještě Magic UI 6, novou nadstavbu Honor uvádí pod názvem Magic OS 7, což má navodit dojem, že nadstavba není jen pouhým uživatelským rozhraním, ale samonosným systémem. Tak to ale není, Magic OS 7 je vystavěný nad Androidem, v tomto případě konkrétně nad Androidem 12.

Klepněte pro větší obrázek

Možná proto, aby výrobce nemusel „držet krok“ s hlavními aktualizacemi Androidu a mohl si prostředí vyvíjet vlastním tempem, zvolil toto modifikované pojmenování. Navíc novinka byla představena zatím pouze v Číně, kde jsou verze Androidu a celkově služby Googlu spíše irelevantní, takže pro globální trhy teoreticky může pokračovat v používání názvu UI, tedy uživatelské rozhraní. Je to ale spíše nepravděpodobné.

Na druhou stranu i dřívější matka Honoru, firma Huawei, z nějakého důvodu stále odlišuje prostředí čínských telefonů (HarmonyOS) od těch evropských (EMUI) a podoba EMUI i Magic OS zůstává minimálně po vizuální, ale i funkční stránce stále značná.

Přehlednější propojení zařízení

Důkazem přetrvávající podobnosti prostředí je i nově představené funkce Magic Ring, která je ekvivalentem „huaweiáckého“ Super Device, neboli počeštěného Zařízení+. Pomocí tohoto grafického ztvárnění ve formě středu kruhu a soustředných kružnic (nebo chcete-li „Slunce“ a obíhajících planet) jednoduše spárujete a bezdrátově připojíte periferní zařízení (myš, klávesnici, sluchátka, obrazovku) k telefonu a zároveň je i propojíte mezi sebou.

Ukázka připojení zařízení pomocí funkce Magic Ring:

Díky tomu můžete např. využít stejnou klávesnici a myš pro víc zařízení, přijímat hovory nebo notifikace i na jiném zařízení, než je mobilní telefon, a přitom spouštět aplikace na všech zařízeních. Honor uvádí, že tato nová funkce má minimální spotřebu baterie v telefonu, který slouží v tomto případě jako „hub“ pro všechna ostatní zařízení.

Práce s textem

Samotné úspory baterie na úrovni systému (prostředí) se týká funkce Magic Live Engine. Jejím úkolem je doporučit na základě strojového učení různé scénáře pro úsporu baterie v telefonu podle toho, jakým způsobem a v jaké intenzitě uživatel telefon používá.

Novou nativní aplikací v prostředí je funkce Honor Note, která umožní offline přístup ke sdíleným informacím v rámci jednoho účtu, užitečné vkládání poznámek do PDF souboru a také synchronizaci zvuku a textu při práci s multimédii.

Nová funkce Magic Text rozpozná text na obrázku a umí jej konvertovat do strojově čitelného textu a následně uložit do souboru. Jednoduchým poklepáním tak můžete naskenovat text pomocí fotoaparátu a uložit jej jako PDF.

Vyšší výkon

Zvýšený výkon systému a lepší plynulost při procházení prostředím mají reprezentovat funkce na úrovni systému pod hlavičkou Turbo X (OS Turbo X, GPU Turbo X a Link Turbo X). Jde zejména o rychlejší spouštění aplikací, optimalizaci grafiky a spojení mezi zařízeními.

Klepněte pro větší obrázek

Při poklepání na ikonu aplikace dokáže OS Turbo X za pomocí předběžného načítání umělé inteligence výrazně zvýšit rychlost celého procesu spuštění. Stejně tak díky vykreslování obrazu za využití umělé inteligence, zvládne GPU Turbo X zvýšit nárazově snímkovací frekvenci a snížit spotřebu baterie. Link Turbo X zase dokáže lépe předvídat výpadky nebo zakolísání sítě a posílit tak kvalitu komunikace mezi zařízeními.

Lepší zabezpečení

Nové uživatelské rozhraní MagicOS 7.0 disponuje také technologií MagicGuard. Ta zahrnuje hned tři vrstvy zabezpečení soukromí: v čipu, v operačním systému a v aplikacích. Pokročilé zabezpečení běží na poslední verzi duálního TEE systému zabezpečení vyvinutého společně se společností Qualcomm. Nové rozhraní MagicOS 7.0 tak přináší šifrování citlivých dat už na úrovni hardwaru pro ještě lepší ochranu soukromí a bezpečí dat.

Pro rychlejší expanzi ekosystému zpřístupnil Honor v rámci MagicOS 7.0 všechny čtyři nové technologie (Magic Ring, Magic Live, Turbo X a Magic Guard) vývojářům po celém světě. Celkem se tak otevřelo 22 vývojářských sad, které pokrývají pět hlavních scénářů: vzdálené připojení, fitness a zdraví, chytrá domácnost, chytré cestování a zábava.

Váš názor Další článek: Žalují Apple za to, že je „sledují“ AirTagy bývalých partnerů. Ochranné mechanismy nefungují tak, jak by měly

Témata článku: , , , , , , , , , , Magic Live, Magic OS, PDF, Honor Magic, Celý ekosystém, Honor note, Magi, MagicOS, HarmonyOS, Slunce, Magic Text, Uživatelské rozhraní,