Nová technologie může snížit latenci displejů. Využívá speciální fólie a akustiky

Dotykové displeje v posledních letech zažili obrovský technologický vývoj. Zlepšila se jejich velikost obrazovky, odolnost vůči poškrábání, počet dotyků, který je schopen rozpoznat nebo i jejich optické vlastnosti. V posledních letech se také dramaticky zvyšuje jejich obnovovací či vzorkovací frekvence. Přes to všechno naopak padá jejich cena.

Klepněte pro větší obrázek
Folie s drobnými výstupky dovolí snížení odezvy displeje na polovinu.

Co však inovacím úspěšně odolává je dotyková odezva displeje. Ta se už dlouho drží někde kolem 80 ms. To se sice zdá málo, ovšem i taková odezva má v praxi vliv na přesnost při různých úkolech. Například při kreslení tužkou po displeji, kde se obraz nestíhá vykreslovat dostatečně rychle. Kromě samotného displeje navíc latenci zvyšuje používaný software, ač se toto výrobci snaží neustále zlepšovat.

Sníží latenci na polovinu

Řešením, jak latenci displeje snížit, může být fólie TriboTouch. Ta využívá toho, že na samotnou plochu displeje přidala vrstvu miniaturních výstupků rozmístaných ve velké matici, které mezi sebou mají vzdálenost pouhých 5 mikronů. Když pak uživatel swajpuje prstem po displeji, přejetí po těchto hrbolcích vyvolává slabé aktustické vibrace se základní frekvencí, kterou systém dokáže rozpoznat.

Má totiž nízkou amplitudu a při mnoha rychlostech je i ultrazvuková, takže ji uživatel neslyší. Systém však tuto frekvenci dokáže rozpoznat a synchronizovat s displejem a prostředím telefonu. Při pohybu prstem po displeji pak dokáže rychleji určit, kam uživatel chce přejet prstem, což dovolí výrazně snížit odezvu na cca 28 ms, tedy zhruba méně než polovinu. 

Tvůrci folii prezentovali na prototypech o velkých displejích tabletů, nicméně není vyloučena její miniaturizace, která by dovolila umístění i v menších zařízeních jako jsou například chytré telefony. 

Rolovací E-ink displej:

Zdroj: Figlab

Diskuze (1) Další článek: Muž přes palubu! Garmin má speciální chytré hodinky pro jachtaře a námořníky

Témata článku: , , , , , , , , , Prst, Figlab, Displej, Uživatelé, Výstupek, ? Displej, Odezva, F +,