Nové Alcately OT 156 a 355: tak tohle bude levné

Alcatel se na jaře pochlubil několika mobilními telefony nejnižší třídy. Od té doby ale o nich nebylo ani trochu slyšet. Až nyní se opět vynořily nové a už poměrně podrobné informace. Samozřejmě vás o ně nepřipravíme.

Alcatel v březnu na veletrhu CeBIT v tichosti představil tři velmi levné mobilní telefony. Na stánku je vůbec nevystavoval, až doposud o nich nikde nemluvil, možná se zdálo, že výrobce jejich vývoj zrušil. Ve skutečnosti ale existují a včera jsme k nim dostali podrobnější informace.

Jako první rychle zfoukněme nejlevnější Alcatel One Touch 155, ke kterému nic nového nevíme a musíme vycházet z prvních informací. Jde o levný mobil s černobílým displejem o rozlišení 101 × 65 bodů. Samotný telefon má rozměry 100 × 46 × 21 milimetrů a váží 85 gramů. Mobil má jen minimální paměť a základní funkce, vyzdvihnout bychom mohli jen šestnáctihlasé vyzvánění. Alcatel OT 155 se měl začít prodávat v září, což se nestihlo. Po pravdě řečeno je klidně možné, že Alcatel vývoj tohoto modelu bez náhrady zrušil, nikde o něm nenajdete ani slovo.


Alcatel OT 155

Alcatel One Touch 156

Lepší je to s následujícími dvěma novinkami. Začneme opět velmi levným modelem One Touch 156, který oproti předchozímu modelu nabízí barevný displej. Je pouze pasivní (typ CSTN) a na rozlišení 101 × 80 bodů a rozměrech 34 × 26 milimetrů zobrazí čtyři tisíce barev. Protože víme, že Alcatel barevné displeje nižší kategorie umí, nemuselo by v tomto ohledu jít o outsidera.

O klávesnici Alcatel prohlašuje, že je odolná proti prachu. Vysvětluji si to tím, že mezi tlačítky nejsou žádné mezery, za které se tak nemohou dostat nečistoty. Ergonomii z obrázků nelze posoudit. Zadní část telefonu je průhledná a za fólii lze zasunout různé papírky. Alcatel ale tuto funkci neprezentuje jako například Nokia a nevidí její smysl ve zkrášlení telefonu, účel je ryze praktický: za fólii lze vkládat různé poznámky, bankovky, vstupenky... Výrobce tento nápad nazývá Creative pocket. Když na to ale přijde, lze záda telefonu vyzdobit i obrázkem.

Klepněte pro větší obrázek

Alcatel má rozměry 101 × 46 × 20 milimetrů, váží 80 gramů a na jedno nabití baterie typu Li-Ion (720 mAh) vydrží údajně až 320 hodin v pohotovosti nebo až 400 minut hovoru. Jde o duální telefon, do jehož vnitřního adresáře lze vměstnat až sto telefonních čísel. Zvonění je šestnáctihlasé, může v něm ale znít jen deset nástrojů, takže tady asi nemůžeme čekat velkou kvalitu. Telefon podporuje vibrační upozorňování.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

U zpráv Alcatel podporuje pouze SMS a EMS, na multimediální zprávy si uživatelé musí nechat zajít chuť. Z dalších funkcí už není moc o čem psát, zbývá jen zmínit kalkulačku a převodník měn, opakovaný budík, tři vestavěné hry. Telefon se bude dodávat ve dvou barevných variantách: světlé a tmavé.

Alcatel One Touch 355

Přestože vyšší model One Touch 355 vypadá na pohled velmi podobně jako předchozí dva telefony, při pozornějším zkoumání objevíme nové a atraktivnější detaily. Jde už o trochu lepší mobil, je to dobře vidět třeba na displeji. Je sice opět pasivní (CSTN), zobrazí ale pětašedesát tisíc barev. Má rozlišení 128 × 128 bodů a rozměry 30 × 30 milimetrů.

Alcatel One Touch 355 měří 98 × 45 × 20 milimetrů a váží 85 gramů. Používá baterii typu Li-Ion s kapacitou 720 mAh, ke které se váže udávaná pohotovostní výdrž až 320 hodin, případně 400 minut hovoru. Telefon je opět jen duální.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Funkčně je model OT 355 vybavenější než dva předchůdci. O kapacitě telefonního seznamu se specifikace nezmiňují, ale nelze předpokládat, že bude horší než třeba u One Touch 156. Alcatel už podporuje multimediální zprávy, chlubí se funkcí Easy Vox MMS pro snadné odesílání zvukových nahrávek. Vyzvánění ale zůstalo šestnáctihlasé.

Telefon podporuje GPRS třídy 10, Javu standardu MIDP 2.0, v nabídce najdeme kalendář, propracovaný budík, tři pevně vestavěné a tři javové hry. Telefon se bude prodávat v pěti variantách, které se liší barvou rohů: bílá, šedá, modrošedá, černá a červená.

Co se stalo s Alcatelem?

V českém zastoupení Alcatelu v posledních dvou měsících proběhly velké změny. Dá se říct, že divize mobilních telefonů se rozpadla, odešli z ní klíčoví zaměstnanci a máme informace, že záležitosti týkající se mobilů v České republice nyní řídi rakouská pobočka. Pokud se tato změna nijak nedotkne zákazníků, nemusí je to v podstatě vůbec zajímat. Zatím ale není moc jasné, jak se Alcatel k České republice v budoucnu postaví – kolují různé zvěsti. V každém případě zatím nemáme k dispozici podrobnosti o dostupnosti a cenách modelů, o kterých píšeme v článku.

Na celosvětové úrovni už dnes samostatný Alcatel coby výrobce mobilních telefonů neexistuje. Je třeba hovořit o společné firmě TCL&Alcatel, kterou francouzský výrobce vytvořil s čínskou společností TCL Communication Technology. Čína v tomto společenství vlastní podíl 55 %, Alcatel zbytek.

Plány jsou velké. TCL&Alcatel chce v příštím roce prodat 20 milionů mobilů, přičemž do budoucna je cílem až 50 milionů kusů ročně. Mezi hlavní úkoly patří dostat produkty na nové trhy, udržovat dál značku Alcatel a využívat možnosti levné výroby v Číně.

Diskuze (18) Další článek: Skype na Pocket PC: telefonování přes Wi-Fi je zdarma

Témata článku: Alcatel One Touch 355, Nov, Vibrační upozorňování