Nové BlackBerry bude umět telefonovat

Nextel, RIM a Motorola připravují společně novou verzi bezdrátového komunikátoru BlackBerry, který však bude něčím výjimečným – bude totiž svým majitelům umožňovat nejen datové, ale i hlasové hovory. Přinutil Handspring konkurenci otevřít oči?

Cesta změny

Anglická společnost RIM vyrábí již nějakou dobu své kapesní počítače BlackBerry. Přestože jsme o nich již v minulosti psali, dovolím si malé připomenutí. Handheldy BlackBerry jsou malá zařízení s monochromatickým grafickým displejem a miniaturní kompletní klávesnicí. Přestože v jeho nitru přebývá poměrně pomalý procesor rodiny 486, dodává dostatečný výkon vlastnímu operačnímu systému. V tomto systému je všechny velmi striktně podřízeno jedné vlastnosti, kterou BlackBerry vyniká – integruje v sobě totiž bezdrátový modem pro připojení k Internetu. K dispozici jsou dvě verze – jedna z nich je určena pro americkou síť a druhá funguje v našich GSM sítích s využitím rychlých paketových přenosů technologií GPRS.

BlackBerry však stále není plnohodnotným komunikátorem v pravém slova smyslu, protože – přestože datové hovory zvládá na jedničku – neumí přenášet hlas. A v tom je hlavní svízel, protože uživatelé – kteří nad jeho koupí uvažují, by své peníze raději utratili za kombinované zařízení – dobrým příkladem je například nedávno nově představený Visor Treo, jehož recenzi jste si již mohli přečíst i zda, na MobilManii.

Dobude svět?

Právě proto se nyní výrobce spojil nejen se společností Nextel (která je provozovatelem americké bezdrátové sítě), ale také se společností Motorola, aby své kapesní zařízení obohatil o možnost hlasových hovorů. Z tohoto spojení vyplývají dvě zajímavé skutečnosti – nová zařízení bude možno používat pouze v USA a budou obsahovat bezdrátovou technologie iDEN právě od již zmíněné Motoroly.

BlackBerry však nebude – alespoň co se týká aplikací – žádné ořezávátko. Kromě běžných aplikací pro organizování svého času, počítání či pořizování zápisků tak budou mít uživatelé k dispozici bezdrátový přístup k plnohodnotnému Internetu, nepřijdou ani o možnost pracovat s textovými i pagingovými zprávami či o práci s elektronickou poštou. Zařízení bude také obsahovat podporu mobilní Javy (J2ME), která mu otevře přístup k zajímavým multiplatformním aplikacím.

Můžeme se jen dohadovat,  co vedlo anglického výrobce k tomuto rozhodnutí. Je možné, že se jedná o pouhopouhé logické pokračování evoluce zajímavého zařízení. Pravděpodobnější je však ta možnost, že k integraci hlasových služeb přiměl společnost RIM právě nový komunikátor společnosti Handspring – nové Treo, která pracuje v GSM sítích a podporuje také datové přenosy a který je pro BlackBerry velmi silnou konkurencí. A navíc nabízí to, co uživatelé nejvíce žádají – lze s ním normálně telefonovat.

Závěrem přidám snad jen informaci, že na inovovaný BlackBerry se můžeme těšit až ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Přiznám se, že se mi to zdá poměrně pozdě. Souhlasíte?

Diskuze (5) Další článek: Siemens představil datové moduly s podporou GPRS

Témata článku: Blackberry, , Black, Anglická společnost, Nov, Nové blackberry, Telefon