Nové Motoroly: chytré, hezké a brzy na trhu

Komunikátor s Windows Mobile 6.0, hudební vysouvák s Linuxem nebo unikátní Rizr Z8 se Symbianem. Už se připravují pro český trh!
Kapitoly článku

Motorola Rizr Z8

Předváděný vzorek Motoroly Rizr Z8 se příliš nelišil od toho, který jsme si prohlíželi v Barceloně. Software byl silně nefinální a každou chvíli hlásil chybu. Ale přesto byla možnost nahlédnout opětovně do zcela nového operačního systému zajímavá. Motorola Rizr Z8 využívá jako první telefon zcela novou platformu UIQ 3.1 pro operační systém Symbian.

RIZR Z8 01.jpg RIZR Z8 02.jpg RIZR Z8 03.jpg
Motorola Rizr Z8 na oficiálních obrázcích

Nová platforma UIQ 3.1 je vyvíjena Sony Ericssonem za vydatné spolupráce Motoroly. Společně tak mohou tito silní výrobci přinést konkurenci smartphonům Nokie se Symbianem S60.

Pár prvních postřehů: systém je velmi rychlý, což ale může být i jeho nefinální a zatím velmi „lehkou“ verzí. Aktivní pohotovostní režim displeje byl na předváděných telefonech pruhovou nabídkou oblíbených funkcí a modulem pro ovládání přehrávače hudby. Úvodní displej si však uživatel bude moci nakonfigurovat v nespočtu kombinací, protože bude existovat několik různých modulů, které si uživatel může nechat na úvodním displeji zobrazit. UIQ 3.1 je samostatnou platformou, pro kterou budou vyvíjeny zvláštní aplikace. Mimo to si rozumí i s běžnou Javou.

Motorola_Rizr_Z8_01.jpg Motorola_Rizr_Z8_02.jpg Motorola_Rizr_Z8_03.jpg 
Motorola_Rizr_Z8_05.jpg Motorola_Rizr_Z8_06.jpg Motorola_Rizr_Z8_07.jpg
Motorola Rizr Z8 živě

V nabídce najdeme obří adresář, e-mailový klient pracující s přílohami, přehrávač hudby a videa (MPEG4, 30 sn./s), internetový prohlížeč Opara s možností prohlížení s displejem naležato a mnoho dalšího. Se psaním textů bude pomáhat slovník prediktivního psaní iTap.

O hardwarové výbavě Motoroly Rizr Z8 už bylo na MobilManii napsáno dost, proto jen stručně: QVGA displej, 16 miliónů barev, 90 MB, slot pro microSD karty, 2MPx fotoaparát, podpora UMTS, HSDPA, EDGE, GPRS. Cena telefonu by se neměla dostat nad 15 tisíc korun včetně gigabajtové karty.

Motorola Q q9

Fajnšmekři vyžadující atraktivní pracovní nástroj, který poskytne i notnou dávku zábavy, už si mohou střádat na Motorolu Q q9. Velmi atraktivní výbava ve velmi líbivém balení, funkcionalita zajištěna nejnovější verzí operačního systému Windows Mobile. Tomuto komunikátoru k dokonalosti chybí snad jen podpora Wi-Fi. Vystačit si musíte s mobilními datovými přenosy, které jsou ale bohatě zastoupeny.

Q q9 01.jpg Q q9 02.jpg Q q9 03.jpg
Motorola Q q9 na oficiálních obrázcích

Telefon mě příjemně překvapil svými malými rozměry a hmotností, také konstrukční zpracování předváděných vzorků bylo na vysoké úrovni. Klávesnice je tvořena výrazně vyboulenými tlačítky – psát se na ní bude dobře. Oceňuji zkratkové klávesy k důležitým funkcím ve spodní řadě vedle mezerníku.

Motorola_q_q9_01.jpg Motorola_q_q9_02.jpg Motorola_q_q9_03.jpg
Motorola Q q9 živě

Velká klávesnice a Windows mobile, to je často představa čistě pracovního komunikátoru. Zástupci Motoroly ale poukazovali především na zábavné funkce svého přístroje. Video přes celý QVGA displej s třiceti snímky za vteřinu zvládá komunikátor bez chyby, stejně tak přehrávání hudby. Nechybí ani 2MPx fotoaparát.

Motorola_q_q9_04.jpg Motorola_q_q9_05.jpg Motorola_q_q9_06.jpg Motorola_q_q9_07.jpg
Srovnání rozměrů se Sony Ericssonem P990i • seznamte se, Windows Mobile 6 • tlačítka na boku

Motorola Q q9 by se měla začít prodávat za 14 900 Kč. A ještě připomínám, že stejně jako ostatní zmiňované telefony přijde na trh v průběhu druhého kvartálu roku.

Nové funkce do všech telefonů

Na prezentační akci byla zmínka a připravované službě Motoroly s názvem Motosource V2. Jedná se o balíček javových aplikací, které budou součástí všech nových telefonů Motorola. Jednou z nejdůležitějších bude aplikace pro automatické nastavení telefonu. Stačí ji spustit a telefon automaticky nastaví datové profily a MMS podle vložené SIM karty. Hodit se může aplikace pro zálohu textových zpráv na internetový server. Velký prostor bude věnován podporou známých webových služeb, jako např. Google Maps nebo ebay.

Témata článku: Motorola, Motorola Krzr K3, Motorola Rizr Z3, Motorola Rizr Z8, Motorola Rokr Z6, Motorola Slvr L9, Nov, Motor, Trh, A/B, Chytré, Brzy, Motorol, Nové moto, Rizr