Nové Motoroly na vlastní kůži

Motorola včera v čínské Shanghaji představila novou modelovou řadu – mobilní telefony pro rok 2003. Byli jsme u toho a můžeme se podělit o osobní zkušenosti s jednotlivými mobily a novým příslušenstvím.

Mobilní portfolio, které bylo včera představeno v Shanghaji, Motorola rozdělila podle regionů, pro které jsou telefony určeny. Nás budou samozřejmě nejvíc zajímat telefony pro Evropu, nicméně pro porovnání jsme připravili i obrázky telefonů, které se budou prodávat v Asii.

 

 

Všechny představené novinky mají barevný displej, a to včetně nejlevnějších modelů. Nyní je jasné, že černobílý displej je u mobilních telefonů definitivně pryč a značky, které si to ještě neuvědomily, budou mít velkou nevýhodu. Některé nové telefony Motoroly zvládnou zobrazit čtyři tisíce barev, lepší kousky dosáhnou až na pětašedesát tisíc a lahůdkou je telefon pro asijské sítě CDMA s podporou 256 tisíc barev!

Motorola C350

Jedná se o telefon základní řady, o nástupce modelu C330, který by se u nás právě nyní měl začít prodávat. Zásadním a vlastně jediným rozdílem je barevný displej, telefon se tak velmi podobá modelu C360, který lze najít ve zdejších čínských obchodech.

Telefon má opět výměnné kryty, které kromě barvy dovolí změnit i tvar. Mohl jsem si prohlédnout C350 ve variantě, která mi připadala snad i menší než běžné verze C330, určitě však jde jen o dojem zapříčiněný zvoleným výměnným krytem. Mobil ve stříbrném kabátku vypadá dobře, na kovových bočních hranách je vylisováno logo Motoroly.

 

Klávesnice je dobrá a bude se na ní pohodlně psát, zejména když Motorola nyní připravila českou verzi slovníku iTap pro rychlé psaní. Tlačítka jsou zajímavě tvarovaná, naštěstí však zůstávají v přesné matici, na kterou si prst nemusí zvykat. Uprostřed kurzorového kříže je tlačítko, kterým ale nelze potvrzovat volby, i když by k tomu velmi svádělo. Slouží jen pro vstup do menu a potvrzování se provádí jednou ze dvou funkčních kláves.

Největší a prakticky jedinou změnou oproti C330 je barevný displej. Při vypnutém podsvětlení na něm není vidět zhola nic, při zapnutí podsvětlení je ale dobře zřetelný. Zvládne zobrazit čtyři tisíce barev, jeho rozlišení však není příliš velké, jednotlivé body jsou ohraničeny viditelným černým okrajem. Na pozadí displeje může být obrázek, stejně jako u černobílého modelu C330 jej ale trochu ruší název operátora, který nelze skrýt.

 

Menu je možná trochu pomalejší než u C330, u předfinálního vzorku ale ještě nelze dělat kategorické soudy. Objevil jsem v něm jedinou novou položku - Témata. Zatím však byla prázdná, budou v ní pravděpodobně různé barevné varianty pozadí displej, podkreslení položek apod.

Telefon se na evropské trhy podle zástupů Motoroly dostane v prvním čtvrtletí 2003, tisková zpráva si ale raději nechala rezervu až do druhého čtvrtletí.

 

Motorola A388c

Jedná se o následníka staršího modelu Accompli 008 a podobného telefonu A388, který byl uveden loni, ale v Evropě se na rozdíl od Asie nikdy neprodával a už ani prodávat nebude.

Telefon, který bychom mohli částečně zařadit do kategorie komunikátorů, má značně oblejší tvar než jeho předchůdce. Povrch je dvoubarevný, liší se například barva krytu displeje a těla. V krytu je průhledné okénko, ve kterém se při příchozím hovoru ukáže telefonní číslo nebo jméno volajícího - i bez otevírání telefonu tak bude vidět, kdo volá.

 

Největší inovací je použitý barevný, skutečně špičkový displej s velmi vysokým rozlišením. Dá se na něj dívat i z poměrně ostrých úhlů. Na displeji se může v pohotovostním stavu objevit obrázek.

Motorola v A388c opět použila svůj vlastní operační systém. V podstatě mohu říci, že jej obarvila a všechno na pohled vypadá stejně jako dřív. Bohužel zůstalo stejné i obrovské písmo, se kterým se setkáte třeba při práci s textovkami nebo i při jiných operacích. Displej telefonu je přitom dostatečně velký a určitě by zvládl zobrazit drobnější písmo.

  

Standardní aplikace: běžné funkce pro telefonování a SMS, e-mail, wapový prohlížeč, kalendář, úkolovník, poznámky, skladatel vyzváněcích melodií (telefon používá standardní jednohlasé zvonění), hlasové poznámky a album obrázků. V EMS editoru lze malé obrázky do textovek také upravovat. Téměř vše mi připadá stejné jako na Accompli 008, dnes bych ale u takového telefonu určitě ocenil podporu MMS, se kterou Motorola nepočítala. Další aplikace lze do zařízení dostat prostřednictvím Javy.

Telefon by se měl na evropském trhu objevit ve druhém čtvrtletí 2003.

   

Témata článku: Motorola, Motorola C350, Motorola T720i, Sony Ericsson P800, Mobilní portfolio, Nov, Černý okraj, Motorol, Motor, Tělísko, Proprietární řešení, Nové moto