Nové Nabité tarify: co na nás Vodafone chystá?

Vodafone si před několika dny zaregistroval nové ochranné známky, které rozvířily řadu debat o tom, co operátor chystá. Dočkáme se změny paušálních programů, zcela nových kreditních tarifů nebo názvy skrývají něco docela jiného?
Jak jsme vás již v pondělí informovali, na serveru se seznamy registrovaných známek se u společnosti Vodafone objevilo hned několik nových položek. Nejen titulek Nabité tarify, ale také názvy dalších souvisejících položek Nabito 100, Nabito 300, Nabito 600, Nabito 1000 a Nabito 1800 naznačují, že se bude jednat o nové tarifní programy. Nabídne Vodafone pod Nabitými tarify standardní paušální programy nebo se dočkáme něčeho speciálního? O tom lze zatím jen polemizovat. Jaké jsou podle nás možnosti?

Zcela nové tarify

Na mobilfóru se v neděli objevila zajímavá úvaha. Podle ní vedení společnosti v uplynulé době měnilo názvy tarifů každý druhý rok a je tedy možné, že i letošek nebude výjimkou. V tomto případě by čísla v názvu nejpravděpodobněji značila počet volných minut. Ve srovnání se stávající nabídkou by ale v tomto případě Vodafone kartami zamíchal opravdu výrazně.

V současnosti je pro přechod z předplacenky na paušál připraveno hned několik levných tarifů. Ze základní nabídky je to Rozjezd naplno bez volných minut a 50 Naplno s padesáti volnými minutami. V případě zavedení nabitých tarifů by se ale minimální počet volných minut zvýšil na sto a minimální měsíční poplatek se ze současných asi šedesáti korun (u tarifu Rozjezd naplno) posunul pravděpodobně až někam nad hranici čtyřset korun. Tím by Vodafone prakticky smazal přestupní schůdek mezi předplacenkami a standardními paušály.

Tuto možnost považujeme za velmi málo pravděpodobnou. Operátor by ztratil velmi mnoho zákazníků, kdyby nenabídl tarif pro méně utrácející uživatele. Zároveň neveříme, že by udržel cenu programu Nabito 100 s předpokládánám stem volných minut na ceně současného 50 Naplno s polovinou volných minut. A kombinace obou sérií tarifů v nabídce je rovněž velmi nepravděpodobná, kdyby se jednalo v obou případech o klasické paušální programy. Jenomže nová řada tarifů nemusí být klasické paušály, ale něco speciálního. Něco, co bude zároveň vystihovat název Nabito - očekáváme příchod tzv. kreditních paušálů.

Kreditní paušály

Další možnou variantou nové tarifní nabídky jsou tedy kreditní paušály, kdy číslo v názvu značí pravidelný měsíční poplatek. Pokud jsou levnější tarifní programy jakýmsi mezistupněm mezi předplacenými službami a standardními tarify, pak to o kreditních paušálech platí dvojnásob. Podobný model využívá např. na Slovensku operátor Orange.

Stejně jako u standardních paušálů, i s kreditním programem musíte platit měsíční poplatky a na konci každého měsíce jste informováni podrobným vyúčtováním. Základní rozdíl mezi klasickým a kreditním paušálem je v tom, že zatímco u klasického čerpáte za měsíční poplatek jen přidělený počet volných minut, SMS, MMS apod., u kreditních paušálů není předem stanoveno, zda musíte zaplacenou částku vyčerpat voláním, odesíláním zpráv nebo stahováním dat. Jednoduše fungujete jako s předplacenou službou, ale přečerpáním kreditu nepřicházíte o možnost další komunikace.

Pokud předem předplacený kredit překročíte, budou se další poplatky automaticky přičítat na vaše konto; sazba za jednotku pak většinou bývá vyšší než během čerpání předplaceného kreditu. Ze zahraničních zkušeností lze vysledovat, že do kreditu často bývá počítáno jen určité portfolio služeb. Uvedu příklad. S vnitrostátními hovory si hlavu lámat nemusíte – na jejich čerpání je určena výše kreditu. Na volání do zahraničí se už ale měsíční záloha nevztahuje a tyto hovory jsou vám účtovány nad placený kredit. A to i v případě, že máte na „účtu“ ještě dostatek finančních prostředků. V našich podmínkách bychom systémem mohli kreditní paušál vzdáleně přirovnat snad jen k tarifu Eurotel Individual.

Telefony levněji

Další pozitivum ve srovnání s předplacenkami je v možnosti nákupu telefonu za zvýhodněnou cenu. Zatímco předplacený tarif můžete kdykoliv podle vlastního uvážení ukončit, některé kreditní paušály vyžadují určitý závazek. Pokud se pak společnosti upíšete k placení pravidelného měsíčního poplatku po určitou dobu, bude vám na oplátku nabídnuto zvýhodnění v podobě slev na mobilní zařízení.

I zde je možné najít několik „ale“. Především si nemyslím, že je měsíční poplatek ve výši 1 800 Kč u tarifu Nabito 1800 určen pro běžného uživatele. Na první pohled jsou kreditní tarify pro korporátní klientelu trochu nepohodlným řešením. Požadavky jsou však různé a je tudíž možné, že se nabídka bude vztahovat jak na obyčejné, tak firemní uživatele. Případnou možnost firemní podpory ještě umocňují další registrované značky Balíček extra nabito, Loaded Tariffs, Loaded for Business a Bundle Extra Loaded, které by s sebou mohly nést nejrůznější množstevní zvýhodnění.

Co vy na to?

Upozorňuji, že všechny výše zmiňované informace jsou pouze spekulativního charakteru a nám nezbývá než čekat, co pod svými Nabitými tarify Vodafone nakonec představí. V případě kreditních paušálů by se ale jednalo o malou revoluci, samozřejmě v závislosti na konkrétních cenových nabídkách.

Diskuze (18) Další článek: Sony Ericsson J220i a J230i: dva šviháci z levného kraje (test)

Témata článku: , , , , Tarif, Nov, Vnitrostátní hovor, Voda, Levný tarif,