Nové navigace Mio Moov: s DVB-T a 7“ displejem

Dvojice nových navigací Mio vyniká především integrovnaým DVB-T přijímačem, vyšší z modelů dokonce nabídne rozměrný sedmipalcový displej.

Společnost Mio uvedla na český trh dvojici nových navigací založených na aplikaci Spirit. Mezi nejzajímavější společnou vlastnost modelů V505 a V705 patří bezesporu integrovaný DVB-T přijímač, přičemž druhý z jmenovaných vyniká ještě dotekovým displejem s úhlopříčkou rovných sedm palců. Zároveň se nemusíte bát hrubého rozlišení, Mio nabídne velmi slušných 800 x 480 obrazových bodů.

Výrobce v presentaci novinek vyzdvihuje především multimédia, hudební a video přehrávač však najdete jen ve vyšším modelu V705. Tomu také odpovídá absence sluchátkového výstupu u modelu se standardní 4,7“ obrazovkou. V705 disponuje navíc FM transmitterem, takže zvuk navigace bude možné naladit na autorádiu. Ani jeden z modelů však nedisponuje mikrofonem a o bluetooth také není řeč, tolik propagovanou funkci hands-free tak s novými navigacemi nevyužijete.


Hlavní novinkou je vestavěný DVB-T přijímač

Při koupi získáte 30 denní záruku na aktuálnost map a následně rok aktualizací zdarma plus pojištění proti krádeži. Výrobce vyzdvihuje i další funkce, jako hledání adres v jednom řádku, čtyři druhy optimalizace trasy anebo podporu řazení v jízdních pruzích. Toto jsou však již vlastnosti navigační aplikace Spirit, které jsme již zhodnotili v recenzi Mio Moov S555.


Anténa slouží k příjmu DVB-T signálu

Výrobce ukryl přijímač RDS-TMC signálu do přístroje a anténa se vměstnala do napájecího kabelu. Na palubní desce se tak nebudou povalovat další zbytečné dráty. Právě s RDS-TMC v Mio Moov S555 jsme ale na našem území měli problémy a doufáme, že je již výrobce vyřešil.

Osobně se nejvíce těším na vestavěný DVB-T přijímač, který má podle mého názoru v navigaci praktické opodstatnění. Rozhodně neschvaluji sledování televizních pořadů za jízdy, nicméně jej oceníte třeba při stání v kolně, nebo na dovolené pod stanem. S navigací navíc obdržíte praktické dálkové ovládání. Mio není prvním výrobcem navigace s DVB-T přijímačem, vzpomeňte si na VDO Dayton PN 4000, jehož recenze vyšla již na jaře minulého roku.


Mio Moov V705 nabídne především ohromný displej

Od dob testu navigace NavRoad NR750BV jsem zastáncem názoru, že sedmipalcová navigace do osobního vozu zkrátka nepatří. Nedá se s ní slušně manipulovat a zabírá neuvěřitelné množství prostoru. Pro vozy nákladní, anebo dodávky, však může jít o excelentního pomocníka. Bohužel, Mio zřejmě na tuto cílovou skupinu nemíří; z dostupných informací nevyplývá, že by navigace obsahovala mapové podklady pro kamiony (informace o výšce podjezdů a nosnosti mostů).


Na schopnosti příjmu DVB-T jsme opravdu zvědavi

Zajímavá je také informace o kapacitě baterií: zatímco menší model disponuje Li-ion baterií s kapacitou 1050 mAh, podstatně větší cvalík se musí spokojit s pouhými 720 mAh. Maloobchodní ceny jsou stanoveny na 8 490 Kč, respektive 9 990 Kč v případě modelu V705. Běžné prodejní ceny ale budou dozajista nižší. Navigace se pokusíme zapůjčit pro podrobnější redakční test.

 Mio Moov V505  Mio Moov V705
 Rozměry   145 x 87 x 16 mm   196 x 105 x 16 mm
 Hmotnost  220 g  320 g
 Displej  4,7“, 480 x 272  7“, 800 x 480
 Baterie  Li-Ion 1050 mAh  Li-Ion 720 mAh
 GPS přijímač   GPS SiRFprima InstantFixII  GPS SiRFprima InstantFixII
 Procesor  600 MHz  600 MHz
 Paměť  128 MB SDRAM, 1 GB Fl.ROM  128 MB SDRAM, 1 GB Fl.ROM
 Karty  micro SD  micro SD
 Další funkce  DVB-T přijímač

 DVB-T přijímač, FM vysílač,
 hudební a video přehrávač

Diskuze (15) Další článek: Nejlepším zářijovým blogem se stává a telefon získává...

Témata článku: , , , ? Displej, Nov, Hrubé rozlišení, Neuvěřitelné množství, Displej, DVB-T