Nové Nokie na vlastní oči (+ živé foto)

Nokia nám včera naživo ukázala všechny tři nové mobilní telefony. Mohli jsme je pořádně prozkoumat, vyzkoušet a v článku najdete, jak se nám líbily. Dozvíte se víc o novém konektoru, o Nokii 6230i jako disku v počítači a další důležité informace.
Kapitoly článku

Pokračujeme v popisu Nokie 6030. Ve spodní části máme konektory – ale takové jsme u Nokie ještě neviděli. Jde o trojici otvorů: vlevo pro nabíječku, vpravo jack pro handsfree a uprostřed něco, co vzdáleně připomíná port USB. Nokia toto rozhraní označuje jako PnP (Plug and Play) a není to klasické USB. Anebo možná je a Nokia schválně udělala svůj vlastní konektor, aby nebylo možné použít standardní kabel. Nic není vyloučeno, podrobnosti jsme ale nezjistili ani od českého zastoupení. Telefon je příliš nový a zatím není k dispozici kompletní specifikace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zvláštní konektor

Na zádech není nic zvláštního, Nokia 6030 nemá fotoaparát. Pod krytem najdeme běžný akumulátor. Funkce ani nebudu probírat, je to standardní telefon řady Series 40. V nabídce jsem nenašel nic, co by si zasloužilo samostatnou zmínku.

Nokia 6030 se začne prodávat během srpna za cenu kolem čtyř tisíc korun. To je méně, než jsme odhadovali podle ohlašované ceny v eurech.

První dojem: Design mě moc nepřesvědčil a ani funkce nepřinášejí nic nového. Je to obyčejný telefon, ale za hodně dobrou cenu.


Nokia 6230i: drobná recyklace

Jsme u zlatého hřebu, u inovace nejvyššího současného klasického telefonu Nokia. Model 6230i nabídne megapixelový fotoaparát, lepší displej, více paměti a několik užitečných funkcí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Na pohled vypadá jako starší Nokia 6230

Design telefonu je stejný jako u Nokie 6230, liší se jen drobné detaily. Vlastně jen detail: potvrzovací tlačítko, které je zvýrazněno uprostřed hlavní ovládací klávesy. Už se nemusí mačkat celá, což dříve občas vedlo k překlepům. Ještě jednu odlišnost najdeme u popisu objektivu fotoaparátu na zadní straně, kde je nyní rozlišení 1,3 Mpx.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozdíly jsou v klávesnici a v popisku fotoaparátu

Největší viditelnou inovací prošel displej. Neměřil jsem ho, ale zdá se, že má úplně stejné rozměry, stejné je i aktivní zobrazení 65 tisíc barev. Jiné je ovšem rozlišení. Místo staršího formátu 128 × 128 nová Nokia nabídne rozlišení 208 × 208 bodů. Rozdíl poznáte na první pohled. Bílá barva na displeji nesklouzává do žádného odstínu, podsvětlení je rovnoměrné.

Pokud budeme předpokládat, že rozměry displeje se nezměnily (vypadá to tak), máme před sebou nejjemnější displej, co na mobilech najdeme. Na jeden čtvereční centimetr se vměstná 5 935 bodů.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Ukázky displejů 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zhasnutý a rozsvícený displej

Nokia by ale nový displej měla rozhodně podpořit lepší grafikou. I když se všude píše o 3D nabídkách, ve zkoumaném telefonu bylo vše při starém.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Stejná nabídka jako dřív

Velkou změnou, kterou jsme dřív nezaznamenali, je vyšší kapacita vnitřní paměti. Místo osmi megabajtů u staršího modelu nabídne nová Nokia 6230i plných 32 MB, třikrát víc. Uvnitř je navíc paměťová karta MMC, kterou opět nelze vyměňovat za chodu.

S paměťovou kartou souvisí funkce USB Mass Storage, kterou jsem včera osobně vyzkoušel. Po připojení telefonu kabelem k počítači a povolení USB v nabídce se paměťová karta Nokie objeví jako další pevný disk. Přímo ve správci souborů na něj můžete nakopírovat hudební soubory MP3 nebo jiná data. Dvacet megabajtů se do telefonu kopírovalo asi minutu a během přenosu se s mobilem nedá pracovat. Telefon je jinak poměrně rychlý, i když v některých případech, typicky při práci s obrázky, jsem na Nokii musel čekat.

Samozřejmě jsem také vyzkoušel, jak 6230i vybavená megapixelovým fotoaparátem fotí. Stejně jako v jiných případech hodně záleží na štěstí. Někdy je obrázek kvalitní, jindy hrozný. Ocenil bych větší možnosti nastavení, zejména možnost uživatelské kompenzace expozice. Nokia mimochodem používá netypické rozlišení 1 280 × 1 024. Fotografie si můžete prohlédnout, dvě scény jsem pro porovnání vyfotil i chytrou Nokií 6630.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Snímky pořízené Nokií 6230i 

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Pro porovnání stejné scény s Nokií 6630 (všimněte si také jiného formátu)

Nokia 6230i na trhu s největší pravděpodobností nahradí aktuální model 6230, nebudou se prodávat současně. Novinka se objeví v květnu za cenu přibližně dvanáct tisíc korun.

První dojem: Mohlo to tady být sice už od začátku, Nokia 6230i ale přesto bude hodně dobrý telefon, o který bude zájem. Displej však rozhodně mohl být větší. Možná bychom byli radši, kdyby Nokia místo vyššího rozlišení použila velký displej jako v modelech 6170 nebo 7270.

Témata článku: Nokia, Nokia 6021, Nokia 6030, Nokia 6230, Nokia 6230i, Bílý okraj, F +, Foto, Netypické rozlišení, Nov