Nové Nokie na vlastní oči (+ živé foto)

Nokia nám včera naživo ukázala všechny tři nové mobilní telefony. Mohli jsme je pořádně prozkoumat, vyzkoušet a v článku najdete, jak se nám líbily. Dozvíte se víc o novém konektoru, o Nokii 6230i jako disku v počítači a další důležité informace.
Kapitoly článku
Nokia nám včera v Praze ukázala všechny tři nové mobilní telefony, které v úterý představila a které bude příští týden vystavovat na veletrhu CeBIT. Na rozdíl od poslední prezentace tentokrát nebyl uveden ani jeden smartphone, ve všech třech případech jde o obyčejné mobily.

Tentokrát jsou dokonce „obyčejné“ i svým designem. Nokia vyslyšela dřívější výtky, že do podoby jejích telefonů příliš mluví designéři a výsledkem jsou často přístroje, které na svého majitelé až příliš upozorňují. Všechny tři novinky jsou proto tentokrát střídmé a konzervativní.

V tomto článku už nebudu znovu psát o parametrech jednotlivých telefonů. O nich jste si mohli počíst už ve včerejším představení. Všechny tři modely jsem ale měl v ruce, mohl je vyzkoušet a podělím se zde s vámi o své první dojmy.


Nokia 6021: tohle jste chtěli

O Nokii 6021 byste na první pohled vůbec neřekli, že jde o nový telefon. Oproti modelu 6020 chybí jen fotoaparát na zadní straně, jinak je úplně všechno stejné jako dřív. Nokia ale pro rozlišení použila jiné barevné kombinace a zejména varianta s bílými okraji je celkem neokoukaná.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nokia 6021 byla na prezentaci ve dvou barevných variantách

Všechno ostatní je ale stejné: designérské prvky, displej, klávesnice. Ta se trochu méně viklá než u 6020, v Nokii se možná už zaběhla výroba. Jiný je také zadní kryt a nejen kvůli tomu, že telefonu chybí fotoaparát. Plastový kryt je z vnější strany potažen poloměkkou vrstvou, která na omak připomíná kůži. Telefon se tak dobře drží.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
„Kožený“ zadní kryt

Nokia 6021 se od modelu 6020 liší také podporou Bluetooth. Oba modely budou na trhu současně a za stejnou cenu. Prozradím, že zástupce Nokie původně dokonce říkal, že 6021 by mohla být dokonce levnější, protože čip Bluetooth nestojí tolik jako modul fotoaparátu. Mluvíme o sedmi až osmi tisících korunách, telefon se začne prodávat v květnu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice

Bluetooth mě trochu postrašil. V nabídce je totiž pouze volba „Vyhledat audio příslušenství“ a už jsem usuzoval, že Nokia telefonu nepovolila datové přenosy. Podle sdělení technika je ale podpora Bluetooth v modelu 6021 kompletní; dokonce včetně profilu SIM Access Profile pro připojení k nejnovějším pevným handsfree Nokia.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Konektor Pop-Port • ovládání hlasitosti • displej

První dojem: Nokia 6021 je na pohled trochu nudný telefon. Po mobilu bez fotoaparátu a s Bluetooth ale někteří uživatelé volají, takže by mohli být spokojeni.


Nokia 6030: zachrání ji cena

Na rozdíl od ostatních dvou představených telefonů, které jen inovují starší modely, je Nokia 6030 úplně nový mobil. Patří do kategorie Series 40, čímž jsou předem jasné funkce a způsob ovládání. Nový je ale design a teď si nejsem jistý, co bych k němu měl napsat. Podívejte se na obrázky, mé osobní dojmy ale nejsou úplně nejlepší. Možná za to mohla zlatá barevná varianta Champagne, která mi připadá malinko kýčovitá. Telefon je na jednu stranu velmi strohý, na druhou místy používá zvláštní ozdobné detaily (viz třeba vysunutí stříbrných bočních hran do čela).

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zlatá verze mě moc nepřesvědčila

Kryty telefonu jsou vyrobeny z plastu. Na zádech a částečně i na přední ploše jsou zdrsněné. Na rozdíl od předchozí Nokie 6021 ale nejde o měkkou hmotu připomínající kůži, jsou to tvrdé tečky.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Hrbolatá záda • displej

Displej je pasivní, má standardní velikost a standardní rozlišení. Pod displejem je čtveřice ovládacích tlačítek: dvě funkční a dvě pro práci s hovory. Napřed jsem je hledal, protože jsou zapuštěna do plochy a připomínají spíš výtvarný prvek. Mezi těmito tlačítky je čtyřsměrná kurzorová klávesa a v jejím středu najdeme potvrzovací tlačítko, kterým se z pohotovostního stavu dá dostat do hlavní nabídky.

Číslicová tlačítka jsou uspořádaná do přesné matice. Ocenil bych u nich trochu přesnější a výraznější pocit při stisknutí, i tak ale půjde o nadprůměrnou klávesnici.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice

Na bocích nenajdeme nic zvláštního, nahoře je vypínač spojený s ovládáním profilů, ve spodních rozích otvory pro provléknutí poutka.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Reproduktor • vypínač • jeden z otvorů pro poutko


V druhé části článku pokračujeme s popisem Nokia 6030. Jsme těsně před prozkoumáním nového systémového konektoru. A na závěr vás čeká to nejdůležitější: Nokia 6230i

Témata článku: Nokia, Nokia 6021, Nokia 6030, Nokia 6230, Nokia 6230i, Foto, Bílý okraj, F +, Netypické rozlišení, Nov