Nové Snapdragony pro nižší střední třídu: 12nm, umělá inteligence a duální foťáky

Americký Qualcomm představil nové čipsety Snapdragon v nejprodávanějších řadách 400 a 600, které mají velkou šanci, že se objeví ve vašem budoucím chytrém telefonu střední třídy. Snapdragony 429, 439 a 632 tak opět budou patřit mezi nejprodávanější čipsety co do počtu kusů. Všechny tři novinky nabídnou lepší výdrž baterie, vyšší výkon, podporu umělé inteligence a duálních fotoaparátů.

Základním čipsetem pro méně vybavené smartphony bude Snapdragon 429, který nahrazuje Snapdragon 425. Čipset je vyroben 12nm FinFET procesem, jedná se o čtyři jádra Cortex-A53 o taktu až 1,95 GHz, které doplňuje grafický adaptér Adreno 504. Součástí čipsetu je i modem X6 LTE s podporou LTE Cat. 4. Čipset si poradí s až 16MPx fotoaparátem na zadní straně, popř. s kombinací 8 + 8 MPx duálních snímačů. Maximální podporované rozlišení displejů je HD+, i u nejnižší platformy můžeme počítat s rychlým nabíjením Quick Charge 3.0.

O něco vybavenějším bude Snapdragon 439, nástupce Snapdragonu 435. Čipset je opět vyroben 12nm FinFET technologií, počet jader Cortex-A53 narostl na rovným osm, maximální takt zůstává na 1,95 GHz. Ve výbavě je opět modem X6 LTE či podpora až 21MPx fotoaparátu nebo dvou osmimegapixelových snímačů. Maximální rozlišení displej narostlo na Full HD+.

Nejvybavenějším novým čipsetem je Snapdragon 632, který s osmi jádry Kryo 250 slibuje až 40% nárust výkonu oproti Snapdragonu 630. Jeho součástí je výkonnější grafický čip Adreno 506 i rychlejší modem X9 LTE (až LTE Cat.7). I tento čipset je vyroben 14nm technologií, podporuje displeje s Full HD+ rozlišením a až 13MPx duální foťáky nebo samostatný 24MPx fotoaparát. 632 má kompatibilní piny s platformami 626, 625 a 450, což umožňuje výrobcům ve stávajících návrzích pouze vyměnit čipset za nový.

Představení nových platforem Snapdragon pro nižší a střední třídu:

Qualcomm u všech nových čipsetů udává zlepšenou podporu umělé inteligence, při vyhodnocování má být rychlejší a přesnější, nic konkrétnějšího výrobce nezmiňuje. Nové čipsety od Snapdragonu se mají ve smartphonech nižší a střední třídy začít objevovat od druhé poloviny letošního roku.

Zdroj Anandtech

Diskuze (1) Další článek: V noci na zítřek nepojedou v síti T-Mobile mobilní data. Operátor bude navyšovat její kapacitu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Foťák, Maximální takt, Snapdragony, Osmimegapixelový snímač, Nov, Vysoký výkon, Nová platforma, Druhá polovina, Zadní strana, Dobrá výdrž, Duální snímač,