Nové Sony Ericssony: 2× Cybershot a Walkman

Sony Ericsson připravil dva vybavené Cybershoty s 5Mpx fotoaparátem a Walkman, který si zamilují teenageři.

Ani Sony Ericsson neodolal předveletržní představovací horečce. Po odhalení top modelů Samsungu a LG dává nahlédnout do svých novinek. Švédsko-japonský výrobce podle očekávání představuje špičkový 5Mpx Cybershot C903 vysouvací konstrukce, který již dříve unikl na špionážních fotografiích. Dál nás láká na vysouvací Walkman střední třídy W395 a klasickou tatranku C901, se kterou se bohužel zatím nepočítá pro mezinárodní trh.

Sony Ericsson C903: rozpozná tři osoby najednou

Nejvyšší z nově představených modelů je výsuvný Cybershot C905. Do vínku dostal pětimegapixelový fotoaparát s automatickým zaostřováním, funkcí rozpoznání úsměvu Smile Shutter a automatickou detekcí obličeje. Funkce rozpozná až tři osoby najednou. Nechybí ani softwarový stabilizátor obrazu a dvojitý diodový blesk k přisvícení scény.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Inovací fotoaparátu je unikátně řešený výsuvný kryt, který ho chrání před poškozením. Krytka je pro snadnější manipulaci posuvná po celé délce přístroje. Zabudovaná GPS poslouží ke značení fotografií zeměpisnou polohou jejich pořízení (geotagging) nebo k navigaci pomocí vestavěné aplikace Wayfinder Navigator. V rámci licence jej bude možné používat zdarma po dobu tří měsíců.

Nový Cybershot obdržel aktivní barevný displej s úhlopříčkou 2,4" z minerálního skla, odolného vůči poškrábání. Rozlišení je standardní QVGA (240 × 320 bodů), displej zobrazí 262 tisíc barev. Do nitra přístroje byl integrován polohový senzor, který umožní automatické otočení obrazu. Pro pohodlnější prohlížení pořízených fotografií nechybí televizní výstup TV out, realizovaný na tradičním fast-port konektoru.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Prostředí telefonu reprezentuje prověřená platforma A200, v posledních modelech Sony Ericsson vyšší třídy už nechybí ani podpora streamovaného videa, výjimkou není ani C903. Kromě YouTube jsou podporovány i sociální sítě Flickr a webová galerie Picassa. Přesto, že C903 nepatří do řady Walkmanů, nebude ochuzen o hudební přehrávač ani FM rádio s funkcí RDS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

K uchování dat slouží prostor 105 MB vnitřní paměti, kterou je možné rozšířit kartami Memory Stick Micro. Připojení s počítačem zajistí Bluetooth nebo USB.  C903 podporuje všechny čtyři pásma GSM, dovoláte se i v 3G, rychlá data přenesete pomocí HSDPA. Wi-Fi modul chybí. Sony Ericsson se začne vyrábět ve třech barevných provedeních: červené, bílé a černé. Z nich bude oficiální cestou na českém trhu dostupná černá barva, a to za předběžnou cenu 9 400 korun. Do prodeje vstoupí na konci června.

Sony Ericsson C903
Sony Ericsson C903Výsuvný Cybershot je vybaven pětimegapixelovým fotoaparátem s autofocusem a krytkou a má funkce pro zachycení úsměvů a až tří obličejů najednou. Telefon podporuje geo-tagging pro přiřazení polohy k obrázkům a má konektor TV-out.rozměry a hmotnost: 97 × 49 × 16 mm, 96 g
displej: 2,4'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 105 MB, paměťové karty Memory Stick Micro
baterie: ?
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus, diodový blesk
69 %
(94. místo z 1028)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává

Sony Ericsson W395: pouliční diskotéka

Pro mladé zákazníky, kteří si nemohou dovolit nejdražší modely a přesto si rádi užívají kvalitního poslechu hudby, je určen vysouvací Walkman střední třídy W395. Jak je u této řady zvykem, mobil nabídne hudební přehrávač Walkman a FM rádio s RDS. Zážitkem by měl být poslech hudby přes velké stereo reproduktory na zádi telefonu se zvýrazněnou basovou složkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Designově vychází nový Walkman z herního mobilu F305, na místo ovládacího kříže byla osazena tradiční hudební tlačítka. Displej je pouze dvoupalcový s rozlišením 176 × 220 bodů, zobrazí 262 tisíc barev. Na tomto místě by Sony Ericsson neměl šetřit – hudebně zaměřené telefony konkurence ve stejné cenové hladině mají standardně rozlišení QVGA. Povrch displeje kryje minerální sklo odolné vůči poškrábání.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Protože vnitřní uživatelská paměť činí pouhých 10 MB, výrobce naštěstí obohatil již základní balení o 1GB paměťovou kartu Memory Stick Micro. Ukládat si na ni může majitel i fotografie pořízené dvoumegapixelovým fotoaparátem. Telefon funguje ve všech čtyřech pásmech GSM, sítě 3G nepodporuje. Z toho důvodu je maximální rychlost datových přenosů omezena na technologii EDGE. Výčet konektivity doplní Bluetooth (s A2DP) a USB.

Klepněte pro větší obrázek  Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson W395 se objeví v titanové nebo šedé barvě, na českém trhu se oficiálními kanály setkáme pouze s první jmenovanou. Do obchodů by se nový Walkman měl dostat v průběhu dubna za předběžnou cenu 3 800 korun.

Sony Ericsson W395
Sony Ericsson W395Klíčovým prvkem u walkmanu s výsuvnou konstrukcí jsou vestavěné stereo reproduktory a zesilovač basů. Má také FM rádio s RDS, dvoumegapixelový fotoaparát a podporuje EDGE.rozměry a hmotnost: 96 × 47 × 15 mm, 96 g
displej: 2'', aktivní TFT, 176 × 220, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz)
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 10 MB, paměťové karty Memory Stick Micro
baterie: ?
hudba: přehrávač hudby, rádio, stereorep.
fotoaparát: 2MPx (1 632 × 1 224), video
53 %
(326. místo z 1028)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává

Sony Ericsson C901: xenon, který nám nebyl přán

Poslední ze tří novinek byla oznámena jen tak napůl. Sympatický Cybershot klasické konstrukce C901 je totiž podle marketingových plánů výrobce určen jen pro některé země a Česká republika mezi nimi (zatím) chybí. S podobným přístupem jsme se ale už setkali u Walkmanu W902, který nakonec začal nabízet exkluzivně operátor Vodafone i u nás.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Hlavní zbraní nového Cybershotu je pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a xenonovým bleskem. Ten doplňuje i asistenční LED dioda, jíž fotoaparát využívá v režimu natáčení videa. Další výbavou je novinka hodně podobná Bondovu poslednímu mobilu C902, díky střídmějšímu designu a chybějícím senzorovým ikonám po bocích displeje se jeho úhlopříčka mohla rozrůst o dvě desetiny na 2,2". Rozlišení zůstává na QVGA, stejně jako počet 262 tisíc zobrazitelných barev.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Fotoaparát chrání manuální aktivní posuvná krytka. K dispozici jsou opět pokročilé fotografické funkce jako rozpoznání úsměvu nebo softwarový stabilizátor. Vnitřní paměť činí 110 MB, rozšířit se dá kartami Memory Stick Micro. Stejně jako C902 si také s tímto Cybershotem zavoláte v sítích třetí generace, datovat lze rychle pomocí HSDPA.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Sony Ericsson C901 bude dostupný v černé, růžové nebo stříbrné barvě. Zatím ani jedna varianta není určena pro český trh.

Sony Ericsson C901
Sony Ericsson C901Pětimegapixelový fotomobil od Sony Ericssonu s autofocusem a xenonovým bleskem má standardní datovou výbavu, která zahrnuje EDGE i HSDPA, a dvoupalcový QVGA displej. Výbavu vtěsnal do 13 mm tlustého těla.rozměry a hmotnost: 105 × 45 × 13 mm, 107 g
displej: 2,2'', aktivní TFT, 240 × 320, 262 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP)
paměť: 110 MB, paměťové karty Memory Stick Micro
baterie: ?
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus, xenonový blesk
66 %
(117. místo z 1028)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává

TIP: Společně se třemi telefony uvedl Sony Ericsson na trh i nové příslušenství. Přečtěte si o automobilové sadě AB900 pro telefonování a poslech hudby. 

Diskuze (70) Další článek: Sony Ericsson AB900: hudba a bezpečné telefonování za jízdy

Témata článku: Sony, , , , Sony Ericsson C901, Sony Ericsson C901 GreenHeart, Sony Ericsson C903, Sony Ericsson W395, Kvalitní poslech, Podobný přístup, Automatické otočení, Novinka hodně, Výsuvný kryt, Walk, Eri, Chybějící senzor, Nov, Son, Diskotéka