Nové Sony Ericssony na vlastní oči: první dojmy

Na vlastní oči viděli, do vlastních rukou uchopili a snad všechno důležité si zapamatovali... Přečtěte si poslední z řady článků o nových telefonech Sony Ericsson. Je nejrozsáhlejší a popisujeme první praktické zkušenosti s novými modely K500, Z500 a P910.
Ačkoli jsme nikdy neměli možnost zúčastnit se celosvětového představování nových mobilních telefonů Sony Ericsson, české zastoupení se už snad několik let drží velmi chvályhodné strategie. Hned den, nebo nanejvýš pár dnů po oficiální prezentaci uspořádá v Praze tiskovou konferenci, kde jsou všechny novinky k dispozici pro osahání a nafocení. Stejně tak tomu bylo i u posledního představení. V pátek jsme si na vlastní kůži mohli vyzkoušet tři nové mobilní telefony K500, Z500 a P910, viděli jsme také nové příslušenství.

Do tohoto článku jsme se snažili napsat informace, které nelze vyčíst z tiskových zpráv a zveřejněných technických parametrů. Jsou to naše postřehy a první hodnocení, srovnání s minulými modely.

Sony Ericsson K500

Vlajkovým modelem Sony Ericssonu pro letošní sezónu je mobilní telefon K700 (přečtěte si megarecenzi). Nebude ale patři k nejlevnějším, méně náročným uživatelům proto výrobce nabídne funkčně omezený model K500. Už se o něm vědělo docela dlouho dopředu, je to ostatně asi měsíc, kdy Sony Ericsson prakticky stejný telefon uvedl exkluzivně pro operátora Vodafone.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Jak jsem ale už psali ve včerejší bleskovce, úspěch modelu K500 bude hodně záležet na ceně. Vzhledem k velkému poklesu cen velmi dobře vybavených modelů T610 a T630 (označení low-end byla včera opravdu nadsázka) by novinka asi neměla být o moc dražší.

Finta se čtrnácti milimetry

Design splňuje marketingové plány Sony Ericssonu: telefon má „dvě přední strany“. Na jedné z nich je mobilní telefon, na druhé fotoaparát. Práci s fotografiemi výrobce podpořil tlačítkem spouště umístěným na boku, telefon se tedy při fotografování drží oběma rukama naležato jako běžný digitál.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jedna strana • druhá strana

Mobil má dvě barevná provedení. V modré metalíze je možná až příliš barevný, stříbrná verze je podle našeho názoru elegantnější. Sony Ericsson K500 je malý a lehký, udávaná tloušťka 14 milimetrů ale platí jen pro přední část s klávesnicí. Zbytek telefonu, asi dvě třetiny délky, má tloušťku odhadem dva centimetry. Nejde tedy o nejtenčí telefon, jak se podle oficiálních specifikací mohlo zdát. Zpracování telefonu je solidní, kryty sedí pevně, vrzání se projevilo až při silnějším stisknutí, a to jsme v ruce měli vzorky, které rozhodně nebyly určeny k prodeji.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dvě barevná provedení • od kdy se ve specifikacích udává tloušťka v nejužším místě profilu?

Kvůli velkému displeji je blok s klávesnicí hodně nízko, zvlášť u spodní řady tlačítek je proto nutné prst trochu zlomit. Tlačítka jsou velmi úzká, vertikálně je odděluje pouze malá mezera; snadno se tak stisknou dvě klávesy nad sebou. Průhledný tvrdý plast, z něhož jsou tlačítka vyrobena, prosvětluje oranžové světlo. Tlačítka mají jistý stisk, kvůli jejich malé výšce se ale klávesy na Sony Ericssonu K700 ovládají lépe. Hlavním ovládacím prvkem je joystick – jeho jednotlivé směry jsou jisté, stejně tak potvrzování stisknutím. Funkční klávesy po jeho bocích jsou ale náchylnější k současnému stisknutí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Klávesnice bez podsvětlení a s podsvětlením

Displej je aktivní, o něco větší než u současného modelu T630, zůstalo však zachováno rozlišení. Důsledkem je trochu hrubší zobrazení a velký rozdíl oproti Sony Ericssonu K700. Je to dobře vidět na obrázcích. Displej je ale jinak kvalitní, na jeho čelní ploše může být animovaná tapeta; vypadá to efektně.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Rozdíl: Sony Ericsson K500 (vlevo) a K700

Zadní části vládne excentricky umístěný stříbrný kruh sdružující objektiv fotoaparátu a zrcátko. Šikovným nápadem je zabudovaná posuvná krytka, která chrání čočku fotoaparátu před prachem a nečistotami. Kousek vedle jsou pak otvory hlasitého reproduktoru.

Klepněte pro větší obrázek Detail zadní části

Musí vypadat levněji

Malé tlačítko na pravém boku už klasicky slouží k rychlému připojení k internetu. Nelze mu přiřadit jinou funkci, na rozdíl od všech čtyřech směrů joysticku. Na levém boku je už zmíněná spoušť fotoaparátu a nenápadná kolébková klávesa pro ovládání hlasitosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka na pravém a levém boku

Hlavní nabídka má podobu dvanáctiprvkové matice a stejně jako u modelu K700 je bohatě animovaná; jen to kvůli menšímu rozlišení displeje nevypadá tak hezky. Prostředí telefonu lze změnit pomocí grafických témat, v telefonu byly čtyři. Hodně zvláštní je například editoru pro psaní textových zpráv, které má zakulacené rohy a vypadá jako velmi starý televizor.

Klepněte pro větší obrázek Textovky se píšou „v televizi“

Z funkční stránky je Sony Ericsson K500 ořezaná verze vyššího modelu K700. Chybí hlavně Bluetooth, telefon má menší paměť (přibližně 12 MB) a aby mohl být levnější, nesmí vypadat tak atraktivně. Vzhledem ke kapacitě paměti bychom raději nehovořili o přehrávači MP3 ve smyslu poslechu hudby, pro vyzváněcí tóny se ale empétrojky hodí. Telefon obsahuje radiopřijímač, který může hrát nahlas nebo do sluchátek.


Článek pokračuje v další kapitole

Témata článku: Sony, , , Nadsázka, Eri, Son, Ořezaná verze, Esper, Spojení bluetooth, Velké zpoždění, Nov, Správná otázka, Krátký úryvek, Drobná inovace