Nové trojúhelníkové Nokie na vlastní oči

Nokia 7500 Prism a 7900 Prism jsou zvláštní telefony. Sice nepřináší nic revolučního, ale nic takového tu ještě nebylo.
Kapitoly článku

Nokia 7900 Prism: hraje si s barvami

Vyšší model z dvojice Prism přináší do výbavy podporu sítí třetí generace, gigabajtovou vnitřní paměť, OLED displej, tenčí tělo, univerzální konektor micro-USB a zajímavé světelné efekty. Postrádá však oproti modelu 7500 rádio a slot pro paměťové karty.

Nokia_Prism_38.jpg Nokia_Prism_40.jpg Nokia_Prism_41.jpg Nokia_Prism_45.jpg
Nokia 7900 Prism

Nokia 7900 Prism působí daleko luxusněji. Od zadního krytu jsme očekávali kovový chlad, ale je pouze plastový. Přesto vypadá telefon honosně, všudypřítomné trojúhelníčky a precizní zpracování udělají své.

Nokia_Prism_42.jpg Nokia_Prism_43.jpg Nokia_Prism_44.jpg Nokia_Prism_39.jpg
Nokia_Prism_34.jpg Nokia_Prism_37.jpg Nokia_Prism_46.jpg Nokia_Prism_47.jpg

Telefon se bude nabízet pouze v černém provedení. Ve vypnutém stavu je zepředu celý černý, oživením je pouze rámeček navigační klávesy, ozdoba reproduktoru sluchátka a nezbytný nápis Nokia nad displejem. Kde jsou popisky kláves? Jen nejsou vidět, aby nenarušovali design. Jakmile některou z nich stisknete, aktivuje se podsvícení, které popisky rozzáří. Kupodivu lze popisky kláves rozeznat i na přímém slunečním světle.

Nokia_Prism_48.jpg Nokia_Prism_49.jpg Nokia_Prism_50.jpg Nokia_Prism_51.jpg
Popisky kláves chybí úmyslně, v pravý čas se objeví

Při svitu slunce je to ale horší s čitelností displeje. Ten se chlubí OLED technologií a podporou šestnácti miliónů barev. OLED displej má sytější barvy a je nemění své barevné vlastnosti při pozorování z úhlu. Jas klasického TFT displeje modelu 7500 byl však při přímém srovnání vyšší a hlavně, TFT displej bylo možné přečíst i při osvitu displeje přímým slunečním světlem. OLED displej v takové situaci potřebuje zastínění.

Nokia_Prism_52.jpg Nokia_Prism_59.jpg Nokia_Prism_53.jpg Nokia_Prism_55.jpg
Všude trojúhelníky... • štěrbina mikrofonu • na bocích nejsou žádná tlačítka • zase trojúhelníky...

Zajímavostí 7900 jsou nevšední světelné efekty. Po zapnutí přejede telefonem odspodu nahoru „světelná vlna“, kdy se postupně rozsvěcují jednotlivé řady klávesnice a poté trojúhelníkové segmenty na displeji. Nahoře pak efekt pokračuje ještě „za roh“, kde jsou skryté dva světelné segmenty. Podobné světelné efekty dokáží také například upozornit na hovor apod.

Nokia_Prism_64.jpg Nokia_Prism_65.jpg Nokia_Prism_66.jpg Nokia_Prism_67.jpg
Klávesnice při různobarevném podsvícení

Hračičkové si zde přijdou na své, protože klávesnici lze nastavit podsvícení z 256 barev a k němu pak vybrat nějaký vhodný grafický motiv prostředí.Zajímavostí jsou tzv. „organická pozadí“, kdy se obrázek na displeji mění podle stavu telefonu. Např. zde bude obrázek krajiny se sluncem. Intenzita svitu slunce bude poukazovat na stav nabití akumulátoru a poloha slunce nad horizontem sílu signálu.

Nokia_Prism_D_06.jpg Nokia_Prism_D_07.jpg Nokia_Prism_D_08.jpg Nokia_Prism_D_09.jpg Nokia_Prism_D_10.jpg
Opět osvědčená Series 40: hlavní displej • nabídka • nastavení světelných efektů

Nokia_Prism_57.jpg Nokia_Prism_58.jpg
Světelné efekty na horní hraně

Designovou „čistotu“ kromě klávesnice drží také strany telefonu. Na ně přechází trojúhelníkový vzor, ale jinak je nic nenarušuje. Výjimkou je pouze univerzální micro-USB konektor, který zajišťuje nezbytnou konektivitu. Poslouží datovému kabelu, sluchátkům i nabíječce.

Nokia_Prism_60.jpg Nokia_Prism_61.jpg
Stylové textilní pouzdro dostanete v balení

Telefon je bezesporu atraktivnější než jeho levnější sourozenec, ale budete muset za něj zaplatit zhruba jedenáct tisíc korun. Má svým zaměřením docela blízko k luxusním Nokiím z osmičkové řady, oproti kterým je ale dostupnější.

Nokia 7900 Prism ve zkratce

  • sítě a datové přenosy: GSM / GPRS, EDGE (třída 10) , UMTS
  • konektivita: Bluetooth 2.0, USB 2.0 (micro-USB)
  • rozměry a hmotnost: 112 × 45 × 11 mm, 101 g
  • displej: OLED, rozlišení 240 × 320 bodů, 16,7 miliónů barev
  • paměť: 1GB vnitřní paměti
  • fotoaparát: rozlišení 2MPx, 8× digitální zoom, natáčení videa v rozlišení 176 × 144 bodů
  • multimedia: přehrávač MP3/AAC/WMA souborů
  • kancelářské funkce: synchronizace s PC, vícepoložkový adresář, kalendář, doplňkové funkce, e-mail, internetový prohlížeč
  • výdrž: akumulátor 830 mAh, až 300 hodin v pohotovosti, až 300 minut hovoru
  • obsah balení: telefon, nabíječka, sluchátka, datový kabel, textilní pouzdro

Témata článku: Nokia, Nokia 7500 Prism, Nokia 7900 Crystal Prism, Nokia 7900 Prism, Odpovídající cena, Ozdoba, Zaběhnutý standard, Trojúhelník, Plastový mobil, Nov