Novinky od HTC: revoluce i běžný vývoj

HTC má tři novinky: obří komunikátor s VGA displejem, malý chytrý telefon s QWERTY klávesnicí a mírně upravený Compact. 2× video!
Kapitoly článku

Společnost HTC uvedla na 3GSM kongresu v Barceloně trojici nových komunikátorů na platformě Windows Mobile. Největší pozornost zasluhuje revoluční HTC Advantage s hardwarovou klávesnicí, podporou sítí třetí generace a ohromným VGA displejem. První praktické zkušenosti i s videem přinášíme přímo z 3GSM. Z dalších novinek zaujme především chytrý mobil HTC S710 s výsuvnou hardwarovou klávesnicí.

Zato nový bratříček u nás oblíbeného HTC P3300, chcete-li MDA Compact III, se moc nepochlapil. Integrovaný GPS přijímač vyměnil za větší integrovanou paměť. Ještě před několika dny zdobil oficiální stránky i model P3400, který však z doposud neznámých důvodů zmizel. Podívejme se na novinky podrobněji a začněme tím nejzajímavějším: HTC Advantage.

HTC Advantage: oslnivá výbava

Vysouvací, otočné, výklopné konstrukce, to vše jsme již viděli. HTC však přichází s koncepcí zcela novou a zda-li lepší, zhodnotíme až v recenzi. Advantage tvoří dvě zcela oddělitelné části: komunikátor a hardwarová klávesnice. Tu lze s přístrojem pevně spojit a v případě potřeby položit na stůl a připojit komunikátor.

HTCo_04.jpg HTCo_05.jpg HTCo_06.jpg HTCo_02.jpg
HTC Advantage na oficiálních obrázcích

Advantage rozhodně není žádným mrňousem do kapsičky kalhot. S rozměry 134 × 98 × 20 mm (16 mm bez klávesnice), se zřejmě nevleze do vůbec žádné kapsy. Ostatně také hmotnost 359 g by vám sako udělala nesouměrným.

První zkušenosti:

HTC Advantage je obr, který svými rozměry spadá mezi nejmenší notebooky a běžné komunikátory. Kožený obal drží dvě desky a přístroj tak nosíte jako zavřenou knihu. Klávesnice je od zbytku přístroje zcela oddělitelná a vzájemný úchyt zajišťují magnety. Spoj je ale překvapivě pevný.

Klávesnice je díky svým rozměrům docela pohodlná – ideálně se píše čtyřmi prsty s přístrojem položeným na stole. Tlačítka jsou samostatná a mírně vystouplá, takže je snadno rozeznáte hmatem.

HTC_3GSM_01.jpg HTC_3GSM_02.jpg HTC_3GSM_03.jpgHTC_3GSM_04.jpg
Klávesnici a displej spolu pojí kožený obal

HTC Advantage patří do rodiny komunikátorů s podporou sítí GSM a UMTS, včetně datových přenosů GPRS, EDGE a HSDPA. Na čelní straně nechybí VGA kamera pro realizaci videohovorů. Nechci činit předčasné závěry, nicméně po zkušenostech s HTC Universal nevidím budoucnost Advantage příliš „telefonicky“. Vysoká hmotnost, rozměry odsouvající zařízení spíše do kufříku nežli do kapsy, takhle zkrátka pohodlný přístroj pro běžné telefonování nevypadá. HTC Advantage spatřuji spíše v pozici ideálního datového komunikátoru pro pohodlný přístup k internetu, vyřizování e-mailů a podobně.

HTC_3GSM_12.jpg HTC_3GSM_13.jpg HTC_3GSM_16.jpg HTC_3GSM_17.jpg
Srovnání rozměrů se Sony Ericssonem P990i • klávesnici si ale užijete

Rozměry dovolily integraci ohromného displeje s úhlopříčkou 5 palců, tedy zhruba 127 milimetrů. Samozřejmě s rozlišením VGA, tj. 640 × 480 bodů. Ohromný displej oceníme zejména při prohlížení internetových stránek, dokumentů a neskrytě se rozplývám nad myšlenkou automobilové navigace. Ostatně Advantage nabízí přímo vestavěný GPS přijímač.

HTC_3GSM_15.jpg
Obří písmo na displeji; podsvícená tlačítka vedle displeje

První zkušenosti:

Displej je nevídaný, kromě pohodlného internetového prohlížeče získáte také komfortní přehrávač filmů. Na kongresu výrobce komunikátor předváděl se zobrazením zvětšeným z běžného QVGA rozlišení displeje a tak obří písmena vypadala až komicky. Hned jsem si však vzpomněl na mnohé e-maily čtenářů, kteří chtějí doporučení pracovního nástroje, který by na displeji zobrazoval velké písmo. Tohle uvidíte i bez brýlí na čtení. Kdo má oči zdravé, ten může využít displej lépe přizpůsobením zobrazení VGA displeji.

V hardwarové výbavě se to hemží samými superlativy. Procesor Intel XScale PXA270 na frekvenci 624 MHz hravě zvládne jakoukoli situaci. Výrobce konečně svolil k vyšší kapacitě paměti RAM, běžícím aplikacím musí 128 MB bohatě stačit. Paměť ROM nabízí velmi slušnou kapacitu 256 MB, část si ale zřejmě ukousne operační systém. Tím pravým lákadlem však zůstává vestavěný disk s velmi slušnou kapacitou 8 GB. Dostatek místa pro několik filmů, spousty hudby, obrázků, Advantage skvěle poslouží jako kapesní multimediální přehrávač. A pokud by vám ani tato kapacita nestačila, můžete pár gigabajtů přidat prostřednictvím paměťových karet miniSD. Komunikaci na bližší vzdálenosti zajišťují technologie bluetooth 2.0 a Wi-Fi 802,11b/g.

Připojte jej k televizi!

VGA kameru pro videohovory doplňuje na zadní straně 3 Mpix snímač s automatickým ostřením a led diodou pro přisvícení tmavých scén. Pro lepší multimediální zážitek přidal výrobce dvojici reproduktorů, ty ovšem vzhledem k rozměrům mnoho povyku udělat nemohou. Do přístroje takových rozměrů se naštěstí vlezl i standardní 3,5 mm jack pro připojení standardních sluchátek nebo externích reproduktorů.

HTC_3GSM_05.jpg HTC_3GSM_06.jpg HTC_3GSM_07.jpg HTC_3GSM_08.jpg
Zavřená kniha ze všech stran - fotoaparát a konektory

HTC přidalo vlastní 16pinový konektor sloužící jako USB host verze 1.1, VGA i TV výstup. Velmi zajímavé, uvážíme-li kapacitu pevného disku. HTC může klidně sloužit jako přenosný multimediální přehrávač, který stačí kdekoli připojit k projektoru nebo televizi.

Data do kufříku

Ohromný displej, sítě třetí generace, rychlý procesor a vestavěný pevný disk, to vše jsou lačná zařízení toužící po energii. Zda-li tuto situaci zachrání Li-Ion akumulátor s kapacitou 2200 mAh, nevím. Pokud by ale HTC dosahoval alespoň podobných výsledků, jako současné komunikátory na stejné platformě, byli bychom spokojeni.

HTC_3GSM_09.jpg HTC_3GSM_10.jpg HTC_3GSM_11.jpg HTC_3GSM_14.jpg
Obě části spojují magnety, a to docela pevně 

HTC Advantage se svými parametry pasuje do role ideálního datově komunikačního zařízení na cesty. Velký displej láká k prohlížení internetu, hardwarová klávesnice usnadní psaní emailů. Jako mobilní telefon pro každý den si jej však představit nedovedu. HTC Advantage vyniká hardwarovou výbavou a nabízí veškeré špičkové technologie současnosti, špičková bude ovšem i prodejní cena. Optimistické předpoklady hovoří o hranici třiceti tisíc korun. Pulty obchodů by měl HTC Advantage začít zdobit již od dubna tohoto roku.

HTC Advantage X7500 ve zkratce:

  • operační systém: Windows Mobile 5.0 Phone edition
  • displej: dotykový TFT 480 × 640 bodů (VGA), 65 tisíc barev, úhlopříčka 127 mm
  • procesor: Intel Xscale PXA270 624MHz
  • rozměry: 134 × 98 × 16 mm (tloušťka 20mm s klávesnicí)
  • hmotnost: 359 g
  • paměť: 128 MB SDRAM, 256 MB ROM, 8 GB HDD, slot pro karty miniSD
  • podporované sítě: UMTS/HSDPA (2100 MHz), GSM (850/900/1800/1900 MHz), EDGE a GPRS (třída 10)
  • datové funkce: Wi-Fi 802.11b/g, bluetooth 2.0
  • digitální fotoaparát: 3,2 MPx s autofocusem, přední VGA kamerka pro videohovory
  • baterie: Li-Ion, 2200 mAh
  • další výbava: Vlastní oddělitelná hardwarová klávesnice, GPS přijímač

Témata článku: HTC, , HTC P3300, HTC P3350, HTC S710, T-Mobile MDA Compact, T-Mobile MDA Compact III, Vývoj, Revoluce, Novinky, Neznámý důvod, Velké písmo, Přijatelný rozměr, Celková kapacita, SMART displej, Nov, Sako