Novinky u LG: Arena a průhledný Crystal

LG nezůstává pozadu, vedle Areny představuje smartphone GM730 a unikátní křišťálový mobil s průhlednou klávesnicí.

Na letošním MWC se už za první den urodilo mnoho slibných novinek, ale pozadu nechce zůstat ani jihokorejské LG. V současnosti třetí největší výrobce mobilů vede odvěký souboj nejen se svým tuzemským rivalem, ale musí odrážet také útoky konkurentů ze spodních pater pomyslné tabulky. Letos vzal proto do Barcelony hned trojici zajímavých novinek, přičemž vlajkovou loď letošního roku, model KM900 Arena, jsme už mohli vidět v předpremiéře. Za pozornost ovšem stojí i další novinky, rovněž dotykový smartphone GM730, který jako první nabídne operační systém Windows Mobile 6.5 a křišťálový GD900.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Viceprezident pro marketingové strategie LG, pan Chang Ma, představil tři horké novinky

LG KM900 Arena: 3D prostředí s bleskovou odezvou

Dotykové ovládání je dnes velmi oblíbené a proto ani LG nejde jinou cestou. Své dotykové rozhranní značí jako „S-class“, přičemž S znamená „Superior“ neboli špičkový. Cílem je jednoduše řečeno, aby ovládání bylo nejen intuitivní, ale i zábavné. Tak jako to svého času skvěle zvládl Apple, ostatně při pohledu na Arenu je podobnost zřejmá. Telefon má 3D menu a výrobce slibuje že vše bude nejen intuitivní, ale také rychlé a svižné. Za zmínku jistě stojí také fakt, že KM900 je prvním světově představeným telefonem s funkcí Dolby Mobile Surround, což prý pozvedá kvalitu zvuku a filmů na novou úroveň.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Vlajkovou loď LG pro rok 2009 jsme mohli vidět už pár dní před začátkem kongresu, prodávat se bude i u nás
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
3,5 mm konektor pro připojení vlastních sluchátek • podoba s Apple iPhone je více než patrná

Ale nejdříve k fyzickým proporcím přístroje, jde o kovový kvádřík se zaoblenými hranami, jehož téměř celou přední stranu vyplňuje displej. Telefon má rozměry 106 × 55 × 12 milimetrů a váží přijatelných 105 gramů. Displej chráněný tvrzeným sklem je širokoúhlý a pochopitelně dotykový, ostatně hardwarových tlačítek je jako šafránu u všech podobných telefonů. Displej s rozlišením WVGA (480 × 800 bodů) má úhlopříčku rovné tři palce a dokáže zobrazit 16 milionů barev. Vestavěný fotoaparát je „pouze“ pětimegapixelový, zato s puncem Schneider Kreuznach , přičemž disponuje automatickým ostřením a geotaggingem. Přední kamera pro videohovory nabídne rozlišení dostačující VGA. Co se týče natáčení videa, tak Arena svede záznam v rozlišení VGA (640 × 480) při rozlišení 30 snímků za sekundu a nebo čtvrtinový QVGA při 120 snímcích za sekundu.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Zaoblené tvary Areny nenarušuje žádná ostrá hrana
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Nové uživatelské rozhraní 3D S-class nás příjemně překvapilo, odezva je blesková i při náročnějších animacích. Displej reaguje na dotyk více prstů, multitouch lze využít například při zoomování obrázků
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Při seskupování ikon se v Koreji evidentně inspirovali jablky. Arena však při natočení na široko zobrazí přehledně všechny zástupce

Pro video jsou podporovány kodeky H.263, H264, MP4, WMV, ASF, AVI a konečně DivX a Xvid. Pro audio MP3, AAC, AAC+, RA a WMA. Krom audio a video přehrávače nabídne Arena i FM rádio a dnes tolik populární 3,5 mm jack konektor. Co se týče sítí a konektivity, tak ani zde se netřeba omezovat. Přístroj si poradí ve všech čtyřech pásmech sítě druhé generace (GSM 850/900/1800/1900 Mhz), samozřejmostí je GPRS/EDGE. Nechybí ani podpora UMTS včetně rychlých dat HSDPA až do rychlosti 7,2 Mb/s. Na internet se připojíte také přes Wi-Fi. Nechybí Bluetooth 2.0 a možnost propojení s PC přes port USB 2.0. Na své si přijdou i fanoušci navigace, jelikož telefon dostal do vínku i A-GPS. Podporovány jsou služby portálu Google, jmenovitě vyhledávání a mapy, e-mail, YouTube a blogy.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Přístroj naživo nepůsobí vůbec špatně, škoda jen, že zadní kryt není také z blyštivého kovu

Ale nechybí ani obyčejný poštovní klient s podporou protokolů IMAP4, SMTP, POP3 a další organizační funkce jako kalendář, poznámky a tisícovka kontaktů v diáři. LG Arena pojme až 40 GB dat, přičemž interní paměť činí 8 GB a zbylých 32 GB připadá na kartu microSD. Vysokou výdrž zajišťuje Li-Ion baterie s kapacitou 1 000 mAh, což vystačí třeba na třicet hodin přehrávání MP3. Jinak výdrž v pohotovostním stavu činí 300 hodin a doba maximální doba hovoru 230 minut, údaje jsou shodné pro síť druhé i třetí generace. Telefon se bude prodávat i v České republice a na Slovensku, na pulty obchodů se dostane už v březnu. K dispozici bude ve stříbrném a titanově černém provedení.

LG KM900 Arena
LG KM900 ArenaTelefon s velkým WVGA multidotykovým displejem má nové uživatelské prostředí inspirované iPhonem a 5MPx fotoaparát s autofocusem a diodou, který natáčí video ve vysokém rozlišení. Je také vybaven přijímačem digitální televize.rozměry a hmotnost: 106 × 55 × 12 mm, 105 g
displej: 3'', aktivní TFT, 480 × 800, 16 milionů barev
sítě: GSM (850
/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS, TV
data: GPRS tř. 12, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 8 000 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: Li-Ion 1 000 mAh
hudba: přehrávač hudby, rádio
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus
82 %
(25. místo z 1029)
katalogpreview
cena: ještě se neprodává

LG GM730: první Windows Mobile 6.5

Další dnešní novinka s modelovým označením GM730 si připisuje nebo lépe řečeno připíše prvenství v kategorii první telefon s operačním systémem Windows Mobile 6.5. Stane se tak díky úzké spolupráci LG a Microsoftu, která byla podepsána před několika měsíci ale až na podzim, do té doby bude mít telefon jen verzi 6.1. K nám se dostane v prvním pololetí letošního roku. Přístroj je opět dotykový a výrobce ho stejně jako Arenu řadí do své třídy S. Výrobce tak opět slibuje intuitivní ovládání a svižné reakce telefonu. A ještě něco málo k ovládání, to je opět vyvedené do třech rozměrů. V praxi jde o rotující 3D kostku jejíž každou stěnu si můžete přizpůsobit k obrazu svému, respektive obsadit menu dle libosti.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG GM730 bude první komunikátor s Windows Mobile 6.5, ale až v listopadu. Do té doby se bude prodávat s verzí 6.1

Pro prohlížení webu používá novinka Internet Exporer 6.0. Novinka má na smartphone poměrně dobré rozměry, 110 mm na výšku, 57 mm na šířku a konečně je jen 12 mm tenký. Hmotnost v tomto případě neuvádí ani LG, počítejme s takovými 110 gramy. Design telefonu působí střídmě a přitom prakticky, tělo přístroje je pěkně zaobleno. Na jeho přední straně nejdeme trojici kontextových tlačítek pod displejem a nahoře VGA kameru pro videohovory. Po stranách pak opět slot na kartu, spoušť 5Mpx fotoaparátu a regulaci hlasitosti. Fotoaparát nebyl ochuzen o automatické ostření opět s puncem kvality Schneider-Kreuznach. Ještě než přejdeme k displeji, GM „sedm set třicítku“ pohání procesor Qualcomm s frekvencí 528 MHz, přístroj dále disponuje 128MB pamětí RAM a 256 MB ROM.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG dokáže vyrobit WinMobile komunikátor velmi malých rozměrů, GM730 je nebývale útlý a lehký
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tlačítka pod klávesnicí jsou senzorová, jinak se vše ovládá na dotykovém displeji
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Prostředníkem mezi systémem a uživatelem bude nové rozhraní 3D S-class, stejné jako má Arena 

Dotykový displej s třípalcovou úhlopříčkou a rozlišením 240 × 400 bodů dovede zobrazit standardních pětašedesát tisíc barev. Na podpoře sítí a konektivitě se opět nešetřilo, dovoláte se ve všech čtyřech pásmech GSM a v síti UMTS. Data potečou buď přes GPRS/EDGE (to hlavně u nás), ale GM730 dostala do vínku i HSDPA o maximální rychlosti 7,2 Mb/s. Hodit se proto bude také Wi-Fi. Konektivitu uzavírá Bluetooth 2.1 a konektor micro USB pro připojení k PC. Majitelé tohoto přístroje se neztratí, na správným směrem je navede vestavěná navigace GPS. Co se týče hudby, tak nechybí audio a video přehrávač, FM rádio a 3,5 mm konektor. S kodeky je na tom GM730 stejně jako Arena. Dále je známo, že telefon „zkrotí“ až 16 GB microSD kartu, vnitřní paměť není známa.

LG GM730
LG GM730Druhé LG se systémem Windows Mobile dostane na podzim jako jeden z prvních telefonů verzi 6.5 tohoto systému. Jde o komunikátor s WQVGA dozlišením, pětimegapixelovým fotoaparátem s autofocusem, 528MHz procesorem Qualcomm a 128 MB RAM. rozměry a hmotnost: 110 × 57 × 12 mm
displej: 3'', aktivní TFT, 240 × 400, 65 tisíc barev
sítě: GSM (850/900/1 800/1 900 MHz), 3G, GPS
data: GPRS tř. 10, EDGE tř. 10, UMTS, HSDPA
konekt.: USB, Bluetooth (A2DP), Wi-Fi
paměť: 256 MB, paměťové karty microSDHC
baterie: ?, procesor: 528 MHz
operační systém: Windows Mobile 6.1 Professional
hudba: přehrávač hudby, rádio, 3,5mm jack
fotoaparát: 5MPx (2 592 × 1 944), video, autofocus
85 %
(15. místo z 1039)
katalogpreviewinfo výrobce
cena: ještě se neprodává

LG GD900 Crystal: křišťálová královna

Na závěr tiskové konference představila současná světová trojka designový unikát. Je jím LG GD 900 Crystal s plně průhlednou alfanumerickou senzorovou klávesnicí která se při vysunutí tváří jako by byla vyrobená z lehce namodralého skla. O technické specifikaci toho zatím není příliš známo, od oficiálního českého zastoupení ale víme, že Crystal by se měl v druhém čtvrtletí tohoto roku objevit i na českém a slovenském trhu. Víme jen, že telefon je 13,4 milimetru tenký a že bude prodáván s podobně designově laděným Bluetooth sluchátkem.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Do stylové kolekce s LG Crystal zapadne i podobně designově laděný headset HBM-580

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Jako z namodralého skla nebo ledu, takové je unikátní LG Crystal 
Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
LG Crystal jsme si osahat nemohli, na stánku byla k vidění pouze nefunkční maketa ve vitríně
Diskuze (21) Další článek: Novinky od Samsungu: Omnia HD a Beat DJ

Témata článku: LG, , , Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, LG GD900 Crystal, LG GM730, LG KM900 Arena, Nov, Crystal, LG Crystal, Dnešní novinka, Arena, Novinky, Ostrá hrana, Maximální doba, Nefunkční maketa