Nový Asus P535: navigátor nebo komunikátor

Asus uvádí na trh nový kapesní počítač, který je vybavený vestavěným GPS přijímačem. K tomu může sloužit i jako mobilní telefon-komunikátor a navíc přidává i 2Mpx fotoaparát s autofokusem.

Asus v těchto dnech uvádí na trh nový produkt, komunikační zařízení P535. Nejlepší by bylo nazvat ho komunikátorem; tento výraz ale nedává najevo, že zařízení je použitelné i pro navigaci, která nás na Navigovat.cz nejvíc zajímá. I když nejsem velkým příznivcem navigace v kapesních počítačích a uživatelům raději doporučuji jednoúčelové produkty, musím uznat, že tahle novinka vypadá velmi dobře. Tedy až na jednu prokletou vlastnost a některé detaily.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Asus P535

Napřed suše stručně

Na začátek bez dlouhých řečí rovnou předhodím přehled zveřejněných parametrů:

  • Rozměry: 109 × 59 × 19 mm
  • Hmotnost: 145 g včetně baterie
  • Procesor: Intel XScale 520 MHz
  • GPS: jeden čip Sirf Star III
  • Mobilní telefon: GSM 900/1800/1900, GPRS třída 10, vibrační vyzvánění
  • Paměť: 256MB NAND Flash ROM a 64 MB SDRAM
  • Displej: 2,8", 240 x 320 pixelů, 65 000 barev TFT
  • Baterie: 1 300 mAh Li-ion
  • Udávaná doba hovoru: 2,5–5 hodin
  • Udávaná pohotovostní doba: 150–200 hodin
  • Fotoaparát: 2 Mpx, automatické zaostřování a přisvětlení
  • Video: Nahrávání videa MPEG4, 15 snímků/s v rozlišení QVGA
  • Konektivita: WLAN 802.11b+g, Bluetooth 2.0, USB 1.1
  • Dálkový ovladač: Dálkové ovládání prezentace na PC/notebooku přes Bluetooth
  • Rozšiřitelnost: slot pro kartu miniSD (včetně SDIO)
  • Stereosluchátka: 2,5mm jack konektor
  • Operační systém: Windows Mobile 5.0 AKU 3.2
  • Hlasové funkce: čtení textu, zpracování řeči nezávisle na mluvčím

Téměř všechno vypadá skvěle. Asus má velmi rychlý procesor, dostatek paměti, umí telefonovat, navigovat, má snad dobrý fotoaparát. A navíc vypadá pěkně, hlavně světlá verze. Ale ten displej. U špičkového kapesního počítače, který se chce protlačit k nejnáročnějším uživatelům, je rozlišení QVGA už trochu zastaralé. Na kapesních Windows se s ním setkáváme odhadem už téměř deset let. Ne, že by takové rozlišení pro práci nestačilo; zařízení z kategorie hi-end by ale už měla nabídnout víc. Musíme se také pozastavit u USB 1.1 – v dnešní době?

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Bílá varianta je myslím velmi atraktivní

Čím se Asus chlubí

Jaké vlastnosti a funkce u své novinky vyzdvihuje přímo Asus? Začíná komunikačními funkcemi. Vestavěný třípásmový GSM modul zajistí bezproblémové telefonování po celém světě, kde jsou sítě GSM. Podpora GPRS se už bere jako standard, určitě by ale potěšilo, kdyby si komunikátor porozuměl i se sítěmi třetí generace. S komunikací souvisí i synchronizace a další funkce spojené s použitým operačním systémem Windows Mobile. Synchronizace může být jak lokální, tak vzdálená.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Tmavší provedení vypadá víc usedle

Díky podpoře Bluetooth se ASUS dokáže propojit s externím příslušenstvím. Ale s jakým? Mobil je přece už vestavěný, GPS přijímač také. Připojit lze ale třeba bezdrátová sluchátka. Pomocí Wi-Fi si zase Asus porozumí s rychlým internetem.

Pokud jde o podporu navigace, známe jen jediný parametr: čip Sirf Star III je zárukou citlivého příjmu. Z dostupných obrázků ale zároveň vidíme, že anténa je ukryta uvnitř přístroje. U Sirfu by to mělo stačit, navíc bude možné připojit externí anténu. Navigační program si ale uživatel musí dokoupit sám, v ceně nic není. Mohu být zatím jen zvědavý na to, jaké bude Asus k P535 dodávat příslušenství a jestli bude v ceně rovnou i držák do auta s možností použít přístroj naležato.

Člověk si asi nebude Asus P535 kupovat kvůli fotoaparátu. Ale když už je uvnitř, třeba se někdy bude hodit. Alespoň parametry vypadají slibně: rozlišení 2 Mpx a k tomu ještě automatické zaostřování. Kvalitu fotek ale z parametrů nezjistíme, tady je nutné snímky vidět na vlastní oči; a Asus se jimi zatím nepochlubil. Zajímavá je aplikace „skener vizitek“, která dokáže převést vyfocené navštívenky do elektronické podoby. Video, které lze Asusem natočit, zřejmě bude podprůměrné. Soudím zde podle zveřejněného rozlišení 240 × 320 bodů.

Asus k počítači přidá několik vlastních aplikací. Výslovně zmiňuje jednu z nich: Secret Folder. Slouží k zašifrování vybraných složek v paměti a ochraně dat, které jsou v nich uloženy. Do P535 lze potom samozřejmě doinstalovat další aplikace pro operační systém Windows Mobile for Pocket PC. Paměť, kterou jsem zmínil, je typu flash a udrží data i v případě, když počítač přijde o elektrickou energii.

Klepněte pro větší obrázek
Karta formátu miniSD leckoho nepotěší

Tohle bude dražší

Asus začíná prodávat svůj první komunikátor kombinovaný s GPS přijímačem. Zařízení zatím můžeme posuzovat jen dle zveřejněných technických parametrů a dalších vlastností, to nejdůležitější samozřejmě prozradí až praktický test. Zatím ale všechno vypadá poměrně dobře; když se smíříte s průměrným displejem, který zařízení trochu stahuje z třídy nejvyšších modelů. Další připomínka může směřovat k chybějící hardwarové klávesnici, bez které se hodně lidí už určitě neobejde.

Výrobce se zatím nepochlubil cenou, nemohu ji alespoň objevit v oficiálních zdrojích. Ve světě se ale píše zhruba o šesti stech eurech. To by po přepočtu bylo kolem sedmnácti tisíc korun a zatím raději nechejme otevřeno, jestli s DPH nebo bez daně.

Diskuze (29) Další článek: Mapy.cz pro vaše vlastní stránky (API)

Témata článku: Asus, , , Asus P535, Nov, Komunikátor, Externí příslušenství