Nový Ericsson T39 nahradí model T36

V říjnu společnost Ericsson oznámila, že nebude pokračovat ve vývoji mobilu Ericsson T36. Nyní se však objevila informace, že pracuje na modelu T39, kterým T36 nahradí.
V říjnu společnost Ericsson oznámila, že nebude pokračovat ve vývoji mobilu Ericsson T36, který měl být následovatelem poměrně populárního modelu T28. V zásadě měl být zvětšen jen displej, přidán WAP a pár nových funkcí. I tak se na tento telefonek spousta potenciálních zákazníků těšila; zklamání z této zprávy tedy bylo značné.

T36 nikdy nebude

Proč? Protože mobil neměl umět GPRS, ale jen datové přenosy HSCSD. Důvodem také prý byly ozdravné procesy ve společnosti, které měly pomoci vyšvihnout divizi mobilních telefonů zpět na vrchol – celosvětově je totiž právě tato divize ve ztrátě, zatímco ostatní části firmy (např. stavba sítí pro operátory) silně profituje.

První mobil, který tak měl spatřit světlo světla s technologií GPRS se tak měl stát R520, o kterém jsme již stručně psali. Ten se objeví podle českého zastoupení Ericssonu někdy v únoru, popř. březnu. Přesné datum zatím nikdo nechce sdělit, aby neriskoval možná zklamání z případného opoždění; tento postup velmi ráda praktikuje Nokia, která se zálibou oznamuje uvedení produktů několik měsíců dopředu a pak nedodrží termíny.

Místo něj se ale objeví T39

Ericsson T36 tedy opravdu světlo světa nespatří. Podle švédského časopisu Mobile ale Ericsson urputně pracuje na jiném modelu, T39 – ten by měl být jakousi T36 verze 2. Vzhled tohoto mobilu je podobný T28 a T20, ovšem bude mít větší (pětiřádkový) displej, WAP ve verzi 1,2 a hlavně GPRS! Všechny ostatní vlastnosti zůstávají stejné jako u T36, tedy HSCSD, Bluetooth, infračervený port apod. Co je ale zajímavé, telefon bude triální, tedy budete s ním moci volat i z Ameriky. T39 by se měl objevit na trhu krátce po špičkové R520, tedy někdy v březnu.

Tyto informace však nejsou potvrzené samotným Ericssonem, který vlastnosti svých nových mobilů poměrně hodně střeží, stejně jako data uvedení na trh. Raději než neúplné informace neuvádí žádné; to je alespoň stanovisko šéfa divize mobilů českého Ericssonu.

Mimochodem, Ericsson A2628 bude posledním lowendem z dílny Ericssonu. Ten se totiž bude soustředit na špičkové mobily typu R520, R380 nebo T39, zatímco výrobu lowendů outsourcuje na jiné, zejména asijské firmy.

Diskuze (14) Další článek: Stolní počítač v roli modemu pro handheld

Témata článku: Ericsson, , , Nov, Eri, Model, Část firmy, Mode, Model T