Nový Flash: konečně na všech mobilních platformách

Nový Flash 10.1 si klade za cíl sjednotit podporu na všech desktopových i mobilních platformách. Těšíte se na funkční flashové hry a prezentace v mobilu?

Společnost Adobe představila na své konferenci Adobe's Max v Los Angeles novou verzi platformy Flash 10.1. . V současné době se flashové prvky nezobrazují v Internet Exploreru ani v Opeře Mobile na Windows Mobile, ba ani v Safari na iPhone (že to ale s Flashem na iPhone nebude tak růžové si přečtěte v podrobnějším článku na iPhoneManii).

Prohlížeč v poslední generaci Symbianu a v Androidu (konkrétně v HTC Hero) si s flashem z části poradí, avšak nikoli stoprocentně. Hero například nepřehraje všechna videa na webových stránkách a webové prezentace kompletně vytvořené ve Flashi nelze často procházet. Zato reklamy se zobrazují vždy a bez problémů. Zde problém tkví mimo jiné i v omezených možnostech ovládání. Tvůrci zkrátka spoléhají na myš a například vestavěné vložené části nelze posouvat (schválně si zkuste v mobilu zjistit informace o chystaných koncertech Monkey Business).

Nejde však jen o webové prezentace, nová verze má umožnit bezproblémové hraní webových flashových her. Na následujícím videu se můžete podívat na praktickou ukázku Flash 10.1 v Palm pre. Adrian Ludwig zde prohání hned trojici různých flashových aplikací.

Adobe slibuje podporu Flash 10.1 na platformách Windows Mobile a webOS ještě do konce tohoto roku. Android a Symbian by měl následovat zkraje roku příštího. Novou verzí Flashe si Adobe foukne do plachet vlastního projektu Open Screen Project, který si klade za cíl vytvoření prostředí propojující mobilní zařízení, běžné počítače a spotřební elektroniku. Základem takového prostředí má být právě Flash. Pod projektem jsou podepsané nejvýznamnější společnosti z oboru mobilních technologií.

Hlavním problémem Flashe zůstává jeho výpočetní a následně i energetická náročnost. Přehrávání videa na stránkách, webové hry i složitější prezentace dokáží zadýchat i netbooky... Flash 10.1 poprvé naplno využije akcelerace prostřednictvím GPU. Jeho předností naplno využijeme až s rozšířením čipsetů nVidia Tegra, Qualcomm Snapdragon a dalších.

Diskuze (8) Další článek: Nový firmware pro Nokii N86 8MP zdokonaluje fotoaparát

Témata článku: , , , , , , Apple iPhone 4GB, HTC Hero, Palm Pre, PLA, F +, Plát, Monk, Nov, MOBI, Mobil, Rok příštího,