Nový Kaspersky lokalizuje a zablokuje ukradený mobil

Poslední verze softwaru na ochranu smartphonů obsahuje navíc rodičovskou kontrolu či rozšířené možnosti blokování SIM karty.

Společnost Kaspersky Lab uvolnila novou verzi Kaspersky Mobile Security 8.0, určenou pro ochranu chytrých mobilních telefonů před softwarovými a síťovými hrozbami i před únikem citlivých dat v případě krádeže nebo ztráty přístroje. Aplikace je obohacena o funkce SMS Find, rodičovskou kontrolu či rozšířené možnosti blokování SIM karty. Funguje na smartphonech se Symbianem a v komunikátorech s operačním systémem Windows Mobile.

Software využijí zejména manažeři a uživatelé, jejichž smartphony obsahují citlivá bezpečnostní data. Smartphony patří z hlediska nežádoucím únikům dat vůbec k nejohroženějším zařízením – podle statistik se celosvětově ztratí zhruba 30 procent mobilních zařízení a 25 procent zařízení obsahuje obsahuje citlivá data. Kaspersky proto nově implementoval funkce, které by měly zabránit zneužití dat v případě zcizení mobilu nebo jeho ztráty.

Zloději si neškrtnou

Mezi novinky patří služba SMS Find, která dokáže v případě zařízení s navigací GPS odhalit přesnou pozici ztraceného telefonu. Služba funguje tak, že uživatel pošle na ztracené zařízení SMS zprávu s předem určeným heslem a jako odpověď obdrží odkaz do systému Google Maps s přesnými souřadnicemi polohy. Tuto funkci mohou využít také rodiče pro kontrolu svých dětí.

Modul proti krádežím v řešení Kaspersky Mobile Security 8.0 umožňuje vlastníkovi ztraceného nebo odcizeného smartphonu vzdáleně zablokovat přístup k zařízení nebo zcela vymazat jeho paměť tak, že pošle na číslo telefonu SMS zprávu obsahující kódové slovo. Další úrovní zabezpečení pro uložení citlivých nebo důvěrných informací představuje vytvoření zabezpečené složky, jejíž obsah je neustále zašifrován a je přístupný pouze po zadání uživatelem definovaného hesla. Po zadání hesla složka kvůli zvýšení komfortu práce zůstává přístupná, dokud systém nedetekuje určitou dobu bez uživatelovy aktivity; pak složku opět uzamkne.

Pro případ, že je ze ztraceného nebo ukradeného telefonu vyjmuta SIM karta, je v softwaru zabudovaný modul SIM Watch, který skrytě odešle zprávu oznamující vlastníkovi telefonu nové telefonní číslo přístroje. Tato funkce zajišťuje, že vlastník bude moci bez ohledu na okolnosti smazat svá data nebo telefon zablokovat. Policie může nové číslo použít také k tomu, aby ukradené zařízení vysledovala a vrátila právoplatnému majiteli.

Klepněte pro větší obrázek 
Schéma ochrany mobilu před útoky přes Bluetooth, škodlivým softwarem a nevyžádanými MMS zprávami

Další novinkou ve verzi 8.0 je rodičovská kontrola. Tato komponenta umožňuje rodičům omezit na mobilním telefonu dítěte zasílání nebo přijímání určitých zpráv (například na čísla se speciální tarifikací, na čísla se službami pro dospělé apod.). Spamový filtr blokuje nevyžádané zprávy i volání.

Vestavěný antivirový skener automaticky sleduje veškeré příchozí a změněné objekty a stejně tak provádí kontrolu zařízení na vyžádání (on-demand). Objevené škodlivé objekty mohou být vymazány nebo uloženy do karantény. Aktualizace databází antiviru probíhá přes různé komunikační kanály, včetně synchronizace telefonu s PC. Integrovaný firewall ochrání majitele před nežádoucím obsahem šířeným přes Wi-Fi i Bluetooth.

Aplikace Kaspersky Mobile Security 8.0 je kompatibilní s operačními systémy Symbian 9.1, 9.2 a 9.3 a Windows Mobile 5.0, 6.0 a 6.1. Zkušební 30denní verzi pro oba operační systémy si můžete stáhnout na této adrese, kde je také uveden seznam kompatibilních telefonů.

Diskuze (15) Další článek: Philips Xenium X320: s dlouhou výdrží a FM anténou

Témata článku: , , , , , MOBI, Mobil, Rodičovská kontrola, Nov, Ukradený mobil, Ukradené zařízení, Číslo telefonu