Nový komunikátor Nokia 9500: zase o krok vpředu

Nokia představila novou verzi svého komunikátoru: model 9500 Communicator. Má plnohodnotnou klávesnici, GPRS, EDGE, WiFi, Bluetooth, vestavěný fotoaparát, 80 MB paměti ... zkrátka všechno.

Jak jsme avizovali, Nokia včera představila nový komunikátor pod označením 9500. Stalo se tak na akci pod názvem 3GSM World Congress, která se koná každoročně v Cannes. Nástupce modelu 9210i jsme očekávali poměrně dlouho, ale vyplatilo se to. Nokia 9500 vychází ze spolupráce se společností IBM. Pojďme si ho představit.

Přečtěte si taky srovnání se starým modelem, které jsme připravili do dnešního vydání.

Nokia 9210i
Předchůdce v podobě modelu 9210i

Nový zvenku

Základní koncepce a vnější konstrukce přístroje zůstala zachována. Zavřený vypadá jako běžný mobil s klávesnicí a displejem, když jej potom ze strany otevřete, objeví se plnohodnotná klávesnice (qwerty) a velký displej. Po designové stránce se nejedná o nic revolučního, některé změny ovšem zaregistrujete na první pohled.

Nová je celá přední část, hlavně oblast displeje a klávesnice. Tyto prvky jsou zasazeny ve zvláštním tvaru, který je nepravidelný a působí trošku "křivě". Celý povrch komunikátoru je plastový. Malá klávesnice je spíše hranatá, jen prostřední řada tlačítek je tvořena malými obloučky.

Ovládání je svěřeno centrálnímu kurzoru a dvojici kontextových tlačítek. Musíme taky zmínit, že reproduktor se konečně objevil na přední straně, starší komunikátor ho měl vzadu. Telefonovat lze i prostřednictvím hlasitého handsfree.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor v zavřeném stavu

Lepší i zevnitř

Otevřená část nabízí hlavně novou klávesnici, kde jsou klávesy více u sebe - ve výsledku jsou tak o mnoho větší, což při psaní jenom oceníte. Jak jistě víte, komunikátor má dva displeje. Ten menší pochází z řady Series 40 a nabízí rozlišení 128 x 128 obrazových bodů, ten větší má 640 x 200 pixelů a není dotykový, takže žádná změna. Oba dokážou zobrazit až 65 000 barev.

Hmotnost komunikátoru je podle výrobce 222 gramů, což je o 22 gramů méně než u předchůdce. Konkrétní rozměry jsou 148 x 56 x 23,6 mm. Pro srovnání, starší model má 158 x 56 x 27 mm. Novinka je tedy zhruba o centimetr kratší a taky o něco tenčí.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Komunikátor v otevřeném stavu

Data všeho druhu

Nová Nokia 9500 je triální a nabízí frekvence GSM 900/1800/1900 MHz. Největší inovací je podpora rychlých datových přenosů GPRS (třída 10), EDGE (třída 8) a WiFi (802.11b - 11 Mbit/s). Vítaným prvkem je přítomnost internetového prohlížeče Opera. Samozřejmostí jsou taky multimediální zprávy MMS a e-mailový prohlížeč, který obsahuje protokoly SMTP, POP3, IMAP4. V technických parametrech nalézáme instant messaging (IM), což je obdoba ICQ.

Velká paměť bude potřeba

Nová Nokia 9500 též obsahuje integrovaný fotoaparát, což jsme u zařízení podobného typu nečekali. Jedná se o typ VGA, jeho maximální rozlišení je tedy "pouze" 640 x 480 bodů. Nokia 9500 umí nahrávat i video ve formátech MPEG4 nebo 3GPP, hudební přehrávač zvládá formáty MP3, AAC i WAV.  Polyfonní vyzvánění disponuje kvalitou 24hlasů. Vnitřní paměť má kapacitu 80 MB, kterou ještě můžete zvýšit, a to použitím paměťových karet MMC - ty lze měnit i za chodu. S počítačem Nokii propojíte přes USB kabel, infračervený port nebo Bluetooth.

  
Nokia 9500 je každým coulem profesionál

Nokia řadí komunikátor do Series 80, jeho jádrem bude operační systém Symbian ve verzi 7.0. Nebude chybět taky podpora Javy (MIDP 2.0). Nejednalo by se o pravý komunikátor, kdyby nedokázal otevřít soubory Office. V tomto případě můžete pracovat s dokumenty z Wordu, Excelu nebo Powerpointu.

Co se týče výdrže, výrobce udává hodnotu 180 - 300 hodin, záleží ovšem na způsobu využití WiFi. Baterie má kapacitu 1300 mAh. Telefon bude dostupný v posledním čtvrtletí za cenu okolo 800 euro, ve výčtu podporovaných jazyků nechybí ani čeština.

Co víc si přát?

Nokia 9500 má oproti konkurenci jednu obrovskou výhodu a tou je plnohodnotná klávesnice, na níž lze psát skutečně dlouhé texty. Někomu může vadit absence dotykového displeje. Pozoruhodné jsou ovšem komunikační možnosti - GPRS, EDGE, Bluetooth a WiFi - to je přesně to, co jsme od finského komunikátoru očekávali.

Malým překvapením je integrovaný fotoaparát, který bychom zde klidně oželeli. Na focení bude mít Nokia jiné a lepší modely. Na MMS pozdravy z dovolené se to ale hodí. Nástupce Nokie 9210i si každopádně zachovává jedinečnost předchozího modelu, jeho majitelé si na novinku jistě počkají. Tím ale Nokia nemá vyhráno, konkurence se musí hlídat, důkazem je podobná Motorola MPx.

Internetové odkazy

  • prezentace na webu Nokie: anglicky (kromě jiného zde je také prostorový model telefonu, kterým můžete otáčet)
  • kompletní technická specifikace: anglicky (k dispozici je také ukázkové video)


Podrobný přehled parametrů

Nokia neudává tolik parametrů, kolik potřebujeme, abychom mohli komunikátor přidat do našeho katalogu. Kompletní zveřejněnou specifikaci proto nabízíme na tomto místě:

síť: EGSM 900/1800/1900
rozměry: 148 x 57 x 24 mm
hmotnost: 222 g

rozlišení malého displeje: 128 x 128 bodů
rozlišení velkého displeje: 640 x 200 bodů
počet barev: 65 536

rozlišení fotoaparátu: 640 x 480 bodů
video: RealPlayer, RealVideo 8, MPEG4, 3GPP streaming video, H.263
podporované hudební formáty: MP3, AAC, WAV, MIDI, AMR
vyzváněcí melodie: až čtyřiadvacetihlasé, lze použít formáty MP3, AAC, WAV, MIDI a AMR

paměť: 80 MB, sdílená pro jména, textové a multimediální zprávy, vyzváněcí melodie, obrázky, videoklipy, aplikace
paměťová karta: MMC

kancelářské aplikace: textový editor, tabulkový procesor, prohlížeč prezentací
prohlížení internetu: prohlížeč Opera, podpora HTML a xHTML, dohrávatelné zásuvné moduly
možnost rozšíření dalšími aplikacemi: Java MIDP 2.0 a Symbian

možnosti spojení: kabelem prostřednictvím konektoru Pop-Port, přes infračervený port nebo Bluetooth
datové přenosy: GPRS (třída 10), EDGE (třída 8), WiFi (11 Mbit/s), CSD, HSCSD

Diskuze (142) Další článek: Jak Nokia představovala nový komunikátor

Témata článku: Nokia, Nokia 9500, Krok, Tabulkový procesor, Nov, Vnější konstrukce, Základní koncepce, Komunikátor