Nový manažerský Siemens S75 a vysouvací SL75

Siemens právě představil dva nové telefony – manažerský model S75 a stylový SL75 s výsuvnou konstrukcí. Oba telefony navazují na své úspěšné předchůdce, předčí je však svoji bohatou výbavou.
Kapitoly článku

Siemens S75: práce není všechno

Siemens se svými manažerskými mobily slavil velké úspěchy. Modely s písmenem S v označení vždy patřily mezi špičku co se výbavy týče a vzhledem k poměrně příznivým cenám se dobře prodávaly. Obzvlášť když cena za pár měsíců příjemně klesla. Zlatou éru začal model S45 (resp. S45i), který ve své době jen těžko hledal konkurenci. Velmi úspěšný byl také model S55, který byl vybaven barevným displejem, Bluetooth a vynikal malými rozměry.

Tip: Prohlédněte si „živé fotografie“ nového Siemensu S75

Zatím posledním je Siemens S65 – telefon, který má reprezentativní vzhled, obrovský displej, výborně zpracovaný telefonní seznam a funkce pro organizaci času a zprávy. Nechybí ani Bluetooth a podpora paměťových karet, ve výbavě je i megapixelový fotoaparát. Mobil jako stvořený do rukou nejnáročnějších uživatelů, kteří však oželí pokročilé multimediální funkce.  

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens S75 v obou barevných verzích

Joystick zřejmě nebyl to pravé

Novinka s označením S75 se nese ve stejném duchu jako předchůdce. Opět se jedná o telefon klasické konstrukce s decentním designem bez žádných výstřelků. Vše je hranaté a strohé, celek však působí vyváženě a elegantně. Přístroj má rozměry 103 × 47 × 19 mm a je tedy menší než předchozí model S65, který disponuje rozměry 109 × 48 × 18. Po stránce hmotnosti jsou oba telefony vyrovnané, původní váží 98 g, novinka o pouhý gram více.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek 
Siemens S75 v černém provedení

Telefon se bude nabízet ve dvou barevných verzích – černé (Piano Black) a bílé (Zirkonia). Na přední straně najdeme opět kovovou mřížku sluchátka a také velký displej. Ten je stejný jako u model CX75 a je tedy menší než u modelů řady 65, nicméně jemnější. Rozlišení displeje je 132 × 176 pixelů, zvládne zobrazit až 262 tisíc barev a je samozřejmě aktivní.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Stříbrná varianta

Klávesnici dominuje čtyřsměrná navigační klávesa s potvrzovacím středem ve tvaru čtverce, předchůdce byl přitom vybaven joystickem. Kolem jsou rozprostřena poměrně malá funkční tlačítka, mezi kterými najdeme i dvě speciální tlačítka zřejmě pro spuštění hudebního přehrávače a internetového prohlížeče. Numerická část klávesnice je tvořena samostatnými úzkými tlačítky v mírně prohnutých řadách. Jak bude ovládání nového Siemensu pohodlné si ještě dnes ověříme a samozřejmě se hned podělíme o naše dojmy.

Nic podstatného nechybí

Tradičně je výbava telefonu velmi bohatá a to jak po hardwarové, tak i softwarové stránce. Nemůže chybět fotoaparát s rozlišením 1,3 MPx, který je vybaven diodovým bleskem, digitálním zoomem a zvládne natáčet i video. Telefon můžete při fotografování držet pohodlně naležato, protože je vybaven tlačítkem spouště na boční straně. Dále v telefonu najdeme slot pro paměťové karty RS MMC až do kapacity 1 GB, které se postarají o dostatečný prostor pro multimediální data. Telefon je totiž vybaven i přehrávačem MP3 a AAC souborů. Vnitřní paměť telefonu čítá 20 MB.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Po obvodu přístroje najdeme i okénko infraportu a uvnitř je zabudován Bluetooth modul. Telefon lze spojit s počítačem samozřejmě také prostřednictvím kabelu. O energii se stará lithium-iontový akumulátor, který by měl telefonu zaručit výdrž až 300 hodin v pohotovostním režimu nebo 300 minut při hovoru.

Dočkáme se na konci léta

S telefonem se dovoláte v sítích GSM 900/1800/1900 MHz, o vyzvánění se postará jakýkoli MP3 soubor či polyfonní melodie. Telefon je vybaven i funkcí video vyzvánění, což zřejmě bude umožňovat při vyzvánění přehrávat videosoubor například s volajícím.

Výbava se jinak nebude příliš lišit od předchůdce. Na výborném telefonním seznamu a kalendáři není příliš prostoru pro zlepšování, tak jistě zůstane zachován stejně jako u modelu CX75. Nebude chybět ani e-mailový klient s podporou protokolů POP3 a SMTP. Samozřejmostí je Java MIDP 2.0, wapový a jednoduchý webový prohlížeč a těšit se můžete na tradičně bohatou nadílku doplňkových funkcí.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek  Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek 

Software si budete moci opět sami aktualizovat. Nebude k tomu však již potřeba datový kabel a počítač, aktualizace proběhne přímo v telefonu prostřednictvím datových přenosů v síti GSM. A určitě to nebude dlouho trvat. O přenos dat se vedle klasického GPRS třídy 10 stará také EDGE stejné třídy.

Stávající model S65 se v současné době prodává za přibližně šest tisíc korun. Novinka je vybavena jemnějším, ale o něco menším displejem, MP3 přehrávačem, možná kvalitnějším fotoaparátem, datovými přenosy EDGE a několika dalšími drobnostmi navíc. Pozitivní změnou jsou i menší rozměry a modernější design. Brzy se přesvědčíme zda se zlepšilo i ovládání. Přesto není změn tolik, aby cena novinky mohla být příliš nadsazená. Ta se proto bude pohybovat okolo poměrně příznivých devíti tisíc korun. Na náš trh se telefon dostane v říjnu.

Největší konkurence bude zřejmě pocházet ze stejné stáje. Každý si pořádně rozmyslí, jestli investuje devět tisíc do modelu S75 nebo sedm a půl do CX75, který je vybaven v podstatě stejně. Hlavním rozdílem je design a podpora datových přenosů. Z ostatních značek bude nejvíce zatápět Nokia 6230i.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens CX75

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.


Ve druhé kapitole
představíme model SL75

Témata článku: Siemens, Nokia 6230i, Siemens S65, Siemens S75, Siemens SL75, Piano Black, Největší konkurence, Kulatý tvar, Nov, Zirkon, Manažer, Man, Pouhý gram, Nový manažer, Onyx Black