Nový manažerský Siemens S75 a vysouvací SL75

Siemens právě představil dva nové telefony – manažerský model S75 a stylový SL75 s výsuvnou konstrukcí. Oba telefony navazují na své úspěšné předchůdce, předčí je však svoji bohatou výbavou.
Kapitoly článku

Siemens SL75: kulatý návrat

Nově představený, stylový model SL75 se dal kulatou cestou designu. Skutečně je více zaoblený než jeho předchůdce. Svými kulatými tvary se více podobá na dědečka SL55. Konstrukce je tradičně vysouvací s integrovanou anténou. Firma se chlubí novým systémem pro vysouvání, který nazvala ProSLIDE. „Šoupání“ obou dílů telefonu by teď mělo jít velmi zlehka, abyste jej mohli ovládat jen jednou rukou. U předchozího modelu SL65 šlo vysunování až příliš ztuha. Telefon si brzy vyzkoušíme a zjistíme, zda je novinka v tomto uhledu skutečně lepší.

Tip: Prohlédněte si „živé fotografie“ nového Siemensu SL75

Obvod vrchního i vysouvacího dílu lemují lesklé kovové proužky. Rozložení funkčních kláves se nepatrně změnilo – tlačítko pod joystickem se rozdělilo na dvě. Jedním spustíte internet a druhým MP3 přehrávač. Ehm, pod joystickem. Ten s předchozím modelem odešel také do věčných lovišť. Nahradí jej totiž čtyřsměrná navigační klávesa.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Siemens SL75

Drobek, ale s větším displejem

Eselko příliš nevyrostlo, což je dobře. Na výšce a na šířce má jenom dva milimetry navíc. Hloubka zůstává identická s předchůdcem. Poměrně nám ale přibralo – 99 gramů oproti původním 85 není zrovna málo.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Varianta Onyx Black ze všech stran

Displej by měl být konečně stejně velký, jako například u modelu S65, tedy 31 × 42 mm. Rozlišení bude také vyšší, 132 × 176 obrazových bodů. I barev přibude – z 65 na 262 tisíc. Plast před displejem bude mít speciální antireflexní úpravu, aby byl lépe čitelný na slunci. Velký obdélníkový displej bude přínosem i pro uživatelské prostředí, které tak bude jistě stejné, jako u ostatních modelů stejné číselné řady. Samozřejmě můžeme očekávat výrazněji odlišná grafická témata nabídky.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Fotoaparát poskočil o třídu výše. Z původního VGA se vyklubalo 1,3 Mpx rozlišení. U tak drobného mobilu bude jistě lákadlem. Objekty zájmu přiblížíte pětinásobným digitálním zoomem. K dispozici vám nově bude i blesk, který zajistí dioda LED. S fotoaparátem natočíte i videa, která si potom budete moci nastavit jako video-vyzvánění, které vám na displeji telefonu poběží při příchozím hovoru.

 Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

Jenom paměť, co mám v hlavě

Jak jste vytušili z informace o tlačítku pro spuštění MP3 přehrávače, bude v SL75 skutečně přítomný. Celá radost ale skončí ve chvíli, kdy zjistíte, že jinak velká integrovaná paměť 52 MB je ta jediná, ve které budete moci své písničky uchovávat. Do telefonu totiž nezasunete paměťovou kartu. Integrovaných 52 MB budou vaše empétrojky muset navíc sdílet se všemi ostatními mediálními soubory, tedy natočenými videi apod.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek
Na trhu budou nejprve dvě barevná provedení, v prosinci přibude třetí

U řady SL se s novým modelem loučíme i s infraportem. Kompenzací za tuto újmu nám ale naštěstí bude konečně přítomný bluetooth. Skrze něj budete moci připojit svůj počítač k internetu. Světovou síť si prohlédnete dokonce rychleji, protože kromě GPRS si telefon bude rozumět také s EDGE, a to ve třídě 10.

Funkčně se těšme na klasicky bohatou nabídku, nic podstatného by chybět nemělo. Tradičně bude propracovaný telefonní seznam a organizační funkce. Baterie musela od minula přidat, aby udržela krok s dnešním standardem. Vydrží tak obligátních 300 minut hovoru a stejnou hodnotu hodin pohotovosti. Telefon je triální, pracovat může v GSM sítích 900, 1800 a 1900 MHz.

Za tři měsíce může být váš

Hlavní předností bude jistě design a velmi malé rozměry. Pochvalovat si noví zákazníci budou přítomnost bluetooth a zejména EDGE. Co je ale obrovská škoda, že konstruktérům se nepodařilo do SL75 vměstnat ještě slot pro paměťové karty. Jeho užitá hodnota by tak byla mnohem větší.

Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek Klepnýte pro výtÜÝ obrßzek

V České republice budete moci Siemens SL75 nosit v kapse od října. Předtím vás prodejce požádá o třináct tisíc korun. Na vás bude, jestli si vyberete černé (Onyx Black), nebo stříbrné provedení (Pure Silver). V prosinci se na trh dostane nová barevná varianta s označením Polar White.

Podrobné parametry telefonu najdete v katalogu mobilů.

Témata článku: Siemens, Nokia 6230i, Siemens S65, Siemens S75, Siemens SL75, Zirkon, Největší konkurence, Nový manažer, Piano Black, Pouhý gram, Man, Kulatý tvar, Onyx Black, Nov, Manažer