Nový odolný Sony Ericsson SO902iWP+: vody se nebojí (první pohled)

Odolné telefony nejsou na našem trhu ničím neobvyklým. Jen s málokterým však zaplatíte v obchodě a následně si jej připevníte k plavkám a jdete v horkých dnech ochladit sebe i svůj mobil. V Japonsku už se brzy z této vize stane realita.
I když současné evropské modely společnosti Sony Ericsson patří k tomu nejlepšímu, co lze na našem trhu dostat, ve srovnání s modely japonskými se stále krčí kdesi dole. Jednou z hlavních novinek současné nabídky Sony Ericssonu je model FOMA SO902iWP+.

Voda mu nevadí

Hned na první pohled zaujme SO902iWP+ svým trochu obtloustlým designem. Přestože u Sony Ericssonu modely s vyšší fyzickou odolností jen tak neuvidíte, ona “obtloustlost” má v tomto případě svůj význam. Hlavní doménou SO902iWP+ je totiž odolnost vůči vodě. Povrch je pečlivě sestaven tak, aby se ani jedna kapka vody nedostala do partií, kde by mohla poškodit telefon. Japonské hračky jsou mnohdy na velmi vysoké úrovni, ale všechno má své meze, a tak je i ponoření omezeno na maximálně třicet minut v hloubce jednoho metru.

   
Obě barevné varianty

Daní za masivnější design je až nadprůměrná hmotnost. Váha telefonu se podle oficiálních údajů pohybuje kolem 120 g, což není zrovna málo. Nehledě na rozměry 114 × 49 × 21 mm, které telefon řadí do kategorie menších modelů.

Obrázky i nad vodou

Jednou z dalších špičkových součástí je bezpochyby displej. Při velikosti pohybující se kolem standardních rozměrů dokáže zobrazovat v rozlišení až 240 × 320 bodů a barevnosti 262 tisíc odstínů. Displej je samozřejmě aktivní s použitou technologií TFT.

   
Pohled ze přední...

Kromě základních možností, aktuální předpovědi počasí, zpráv a dalších možností kanálů „i channel“ můžete na displeji zobrazovat i fotografie z vestavěného 1,3 megapixelového fotoaparátu. Čočka se senzorem typu CMOS je umístěna na zadní straně vodotěsného obalu tak, aby bylo telefon možné držet v poloze fotoaparátu. Numerické klávesy pak slouží k pohodlnému a rychlému přístupu k fotografickým funkcím. Kromě osminásobného zoomu nabídne SO902iWP+ i režim makro a přednastavené programy pro automatickou úpravu kompozice.

  
...a zadní strany

Na ukládání fotografií poslouží vnitřní nebo vnější paměťové úložiště. Kapacitu vnitřního na svých stránkách společnost neuvádí. Podle dostupných údajů je ale dynamická, v paměti je tak vyhrazeno až 1 000 míst pro položky v adresáři, 1 000 míst pro zprávy a další místo pro poznámky, záznamy v kalendáři nebo zabezpečené zprávy. Externím úložištěm jsou v případě SO902iWP+ myšleny paměťové karty typu Memory Stick Duo a Memory Stick PRO Duo.

O tom se nám ani nezdá

Protože by telefon bez podpory videohovorů v Japonsku stoprocentně neuspěl, poradí si SO902iWP+ bez problémů nejen v videohovory, ale také natáčením a přehráváním videozáznamů nebo televizního signálu. Součástí základní výbavy telefonu jsou i stylové stopky, online překladový slovník, podpora přehrávání flashových animací a nástroj pro práci se soubory ve formátu PDF.

   
Profil klávesnice • boční pohled • detaily

Ve spolupráci s diskovými rekordéry firmy Sony poslouží mobilní telefon jako dálkové ovládání s možností programování záznamu. Speciální aplikace naučí SO902iWP+ spolupracovat s některými typy japonských kreditních karet. Místo šeku jej Japonci budou moci využít i při stravování, Sony Ericsson také dokáže pracovat s terminály přijímajícími elektronické platby.

 
Telefon ve speciálním pouzdře

Energii telefonu dodává baterie typu Li-Ion o kapacitě 840 mAh. Přestože není kapacita z nejvyšších, podle oficiální specifikace vydrží SO902iWP+ až 500 hod v pohotovostním režimu a 140 min běžného hovoru (90 min v případě videohovoru). Oficiálně bude nový Sony Ericsson uveden na trh poslední den tohoto měsíce, tedy 30. června.

Ve zkratce:

rozměry a hmotnost: 114 × 49 × 21 mm, 120 g
displej: aktivní TFT, rozlišení 240 × 320 bodů, podpora 262 tisíc barev
paměť: vnitřní paměť, slot pro paměťové karty typu Memory Stick Duo a Memory Stick PRO Duo
fotoaparát: rozlišení 1,3 Mpx, 8 × zoom, programy pro snímání fotografií, záznam videa
další multimédia: přehrávání videozáznamů, přehrávač televizního vysílání, MP3 přehrávač, 128 hlasů při vyzvánění
baterie: Li-Ion, 840 mAh, 140 minut běžného hovoru, 500 hodin v pohotovosti
další funkce: podpora videohovorů, zvýšená odolnost vůči vodě, prohlížeč souborů PDF, přehrávač flashových animací
barevné verze: černá, bílá

Diskuze (4) Další článek: Videorecenze Nokia N72: převlečený plošný spoj

Témata článku: Ericsson, Sony, Sony Ericsson, , , Son, Nov, Pohled, První pohled, Eri