Nový Panasonic GD 96 = GD 95 + GPRS

Nový Panasonic GD 96 byl nedávno představen jako pokračovatel modelu GD 95. Bude se svým obrovským displejem a podporou GPRS technologie opravdovým konkurentem ostatním značkám?

Na první pohled je novinka Panasonic GD 96 podobná svému předchůdci GD 95 jako vejce vejci (GD 95 byl představen již na CeBITu a je také vystavován na veletrhu Invex). Skutečně, vizuálně jsou od sebe k nerozeznání. Na změny narazíte až při výčtu podporovaných služeb, z nichž nejdůležitější je v dnešní době asi podpora rychlých datových přenosů prostřednictvím technologie GPRS, kterou bude již brzy možno používat u všech našich operátorů.

Troufám si tvrdit, že spoustu současných mobilních telefonistů dokáže svým vzhledem dokonale rozladit. Vždyť současný módní trendy v oblasti mobilních telefonů předepisují malé a lehké přístroje s vestavěnými anténami – a Panasonic GD 96 se dá s klidným svědomím prohlásit za pravý opak. Tělo přístroje je sice poměrně štíhlé a příjemně klenuté, takže dobře padne do ruky, ale je až příliš dlouhé – třináct centimetrů je skutečně hodně a opticky telefon zvětšuje ještě externí anténa. Velkou výhodou je ale jeho hmotnost, protože za pouhých 84 gramů by se nemusely stydět ani přístroje o pár centimetrů menší.

Nicméně velikost mobilu se dá omluvit, protože displej má opravdu abnormální rozměry a dokáže zobrazit až deset řádků textu s šestnácti znaky na jeden řádek. Další dva řádky jsou vyhrazeny pro ikony. Jak lze u telefonů od Panasonicu předpokládat, můžete měnit barvu podsvícení displeje. Škoda, že stejně nelze měnit podsvícení klávesnice.

Z dalších funkcí jsem již zmínil datové přenosy GPRS (4+1), které mohou být použity jak pro připojení stolního počítače prostřednictvím hardwarového modemu, tak pro prohlížení wapových stránek. Telefonní seznam je schopen pojmout až 200 položek, pro psaní textovek lze použít prediktivní způsob psaní prostřednictvím technologie T9. Pro přístup k poštovní schránce v telefonu najdete také POP3 prohlížeč. Do paměti telefonu může být uloženo až 10 animací (spořičů displeje) a/nebo 30 log operátora, hlasové vytáčení a také diktafon s kapacitou pro šestnáct vteřin záznamu. Najdete zde také dvě hry.

I přes svou velikost vypadá Panasonic GD 96 poměrně sympaticky. Jeho jedinou vadou na kráse je však skutečnost, že si jej stále nemůžete zakoupit – uvedení na evropské trhy se plánuje až na květen příštího roku (tedy téměř rok po svém představení světu). A to je poměrně dlouhá doba.

 

Diskuze (13) Další článek: Invex 2001: jedno velké zklamání

Témata článku: Panasonic, Pan, Pán, GPRS, Nov, Panasonic GD