Nový Philips 568: začíná éra videomobilů

Philips představil nový mobilní telefon s označením 568. Jedná se o slušně vybavený mobil klasické konstrukce, jehož hlavním předurčením je kromě telefonování práce s video záznamy. Ve své výbavě má kvalitní fotoaparát a výborný displej.

Nový Philips 568 chce, stejně jako každý jiný představovaný mobilní telefon, zaujmout nějakým preferovaným lákadlem. Vsadil na tolik oblíbená multimédia a to rovnou v kombinaci obrazu, pohybu i zvuku. V záplavě fotomobilů se proto můžeme těšit na zpestření v podobě videomobilu. Telefon mimo to nabízí i bohatou nabídku klasických funkcí nejen pro telefonování a organizaci času.

Malý, ale šikovný

Z nového Philipsu budou mít radost milovníci kompaktních a lehkých mobilů. Na výšku měří necelých 10 cm a jeho tloušťka není větší než 2 cm. Příjemná je poměrně malá hmotnost 87 gramů. Design se drží slušivého stylu ostatních nových Philipsů. Jedná se tedy o kvádr se zaoblenými horními a dolními hranami. Hrany na bocích jsou ostré a boční plochy jsou barevně zvýrazněny. Co se barvy týče, stříbrná to jistí. Bude jí sekundovat ještě černá a zatím není známo, zda budou k dispozici i jiné barevné kombinace.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Na čelní straně najdeme displej schopný zobrazit 65 tisíc barev s rozlišením 128 × 160 obrazových bodů. Dále je tu klávesnice, která se zdržela experimentů a je klasicky rozmístěna. Hlavním ovládacím prvkem je joystick s potvrzovací schopností. Zadní stranu zdobí oválek s čočkou fotoaparátu a zrcátkem pro autoportréty.

Telefon je triální a se svým Li-Ion akumulátorem vydrží až čtyři hodiny hovoru nebo 300 hodin v pohotovostním režimu. Uvnitř najdeme paměť s kapacitou 8MB, pro multimediální data však bude možné využít pouze 3,2MB.

Digitální videokamera s telefonem

Telefon má oproti ostatním konkurentům vylepšenou podporu pro práci s videozáznamy. Scénu telefon zachycuje pomocí snímače s VGA rozlišením. Toto rozlišení je zachováno i při snímání videa. Navíc je k dispozici čtyřnásobný digitální zoom a čtyři režimy pro optimální zachycení scény. Aby videosobory nezabíraly v omezené paměti telefonu příliš místa, rovnou se komprimují do formátu MPEG4 nebo H263.

Tato funkce slouží především pro pohotové zachycení nečekaných událostí. Proto je na telefonu speciální tlačítko, které vám zaručí rychlý přístup k této funkci. Natočené videoklipy můžete poslat jako MMS nebo e-mail. Nepříjemným omezením je osmivteřinová délka videoklipu, která odpovídá maximálnímu souboru pro MMS přenos. Takových krátkých úryvků svých zážitků si však můžete nahrát až 60.

Co umí jiného?

V nabídce najdete klasické maticové menu, které vám zpřístupní všechny funkce. Bližší informace o tom nejdůležitějším, tedy telefonním seznamu a podpoře zpráv, zatím nejsou známy. V telefonu však nebude chybět Wap verze 2.0 nebo Java 2.0. Vyzvánění zvládne zahrát 40 hlasy.

Zatím o novém Philipsu nebylo zveřejněno více informací a tak zatím můžeme pouze spekulovat o tom, co ve výbavě telefonu ještě nalezneme. V prodeji by se mohl objevit začátkem příštího roku.

Diskuze (13) Další článek: Vydá Helenka svoji dlouhohrající paměťovou kartu?

Témata článku: Philips, Philips 568, Malá hmotnost, Éra, Phil, Nov