Nový satelit pro lepší fotky v Google Earth

Firma Digital Globe, nejdůležitější dodavatel satelitních snímků Země pro program Google Earth, včera vypustila novou snímkovací družici. Kromě toho, že dokáže pořídit detailnější fotografie, je také mnohem rychlejší. V rozlišení 50 cm na jeden obrazový bod dokáže každý den vyfotit oblast o rozsahu šesti set tisíc kilometrů čtverečních. Satelit s názvem WorldView I získá příští rok bratříčka s pořadovým číslem II, zřejmě navíc nebude poslední.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Satelit WorldView I v ochranném obalu před naložením (zdroj: Digital Globe)

Nové fotografie se ale v Google Earth neobjeví dříve než za půl roku, pravděpodobněji ještě později. Trvá totiž v průměru šest měsíců, než satelit na oběžné dráze projde všemi testy a je schopen běžného provozu. Než se snímky dostanou do Google Earth, trvá to obvykle dalších několik týdnů až měsíců. Aby satelit dokázal nafotit kvalitní snímky, potřebuje k tomu dobré počasí, a to také není každý den.

Oživeno: Nadšení trochu zchladila informace v technických specifikacích. Je v nich uvedeno, že snímací systém je „panchromatický“. To ve světě fotografie znamená, že film nebo snímací čip dokáže zachytit všechny vlnové délky z viditelné oblasti světla. Výsledek je proto velmi věrný a detailní, ale pouze černobílý. Na druhou stranu Digital Globe by měl být schopen dodat barevnost z jiných zdrojů.

Další informace:

Diskuze (4) Další článek: Navigon 5110: nevyjíždět bez voňavého stromečku (test)

Témata článku: Google, , , , Nov, Ear, Lep, Google +, F +, Pro +, Start rakety